Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά το Κιέβο και άλλες μεγάλες πόλεις, ωστόσο οι Ουκρανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην εισβολή.

Συναγερμό σε όλον τον πλανήτη έχει σημάνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την Πέμπτη (24/2) οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών συγκρούονται ενώ οι κάτοικοι του Κιέβου και άλλων πόλεων ζουν έναν εφιάλτη.

Στο περιθώριο των επιχειρήσεων που μαίνονται, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει την Κυριακή (27/2) για να συγκαλέσει μια έκτακτη ειδική σύνοδο για την Ουκρανία.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει την Κυριακή για να συγκαλέσει μια σπάνια έκτακτη ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις διπλωματών.

ΗΠΑ και Αλβανία είχαν υποβάλει αίτημα

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Αλβανία είχαν υποβάλει αίτημα για σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ψηφοφορία του 15μελούς Συμβουλίου είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, ώστε κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου -Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες – να μην μπορεί να ασκήσει βέτο. Η κίνηση χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και είναι πιθανό να περάσει, δήλωσαν διπλωμάτες», τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι μόνο 10 τέτοιες έκτακτες ειδικές σύνοδοι της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών έχουν συγκληθεί από το 1950.

Το αίτημα για σύνοδο για την κατάσταση στην Ουκρανία έρχεται μετά το βέτο που άσκησε η Ρωσία την Παρασκευή σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα αποδοκίμαζε την εισβολή της Μόσχας. Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 11 μέλη ψήφισαν υπέρ.

«Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει ένα παρόμοιο ψήφισμα μετά από πολυήμερες δηλώσεις των χωρών στην έκτακτη ειδική σύνοδο», δήλωσαν επίσης οι διπλωμάτες στο Reuters.

Διευκρινίζεται ότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη για να δείξουν ότι η Ρωσία είναι διεθνώς απομονωμένη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο (26/2), λέγοντάς του ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός σχεδιάζει να «ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024