Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο - «Όχι» σε πρόωρες κάλπες

Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο – «Όχι» σε πρόωρες κάλπες

Για ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για τις φήμες περί αλλαγής του εκλογικού νόμου μίλησε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι δεν θα στηθούν κάλπες νωρίτερα από το 2023. Όπως σημείωσε τα πράγματα στη χώρα θα πηγαίνουν καλύτερα και όχι χειρότερα και έτσι δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει εκλογές νωρίτερα.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει, ενώ εκτίμησε ότι θα είναι ο νικητής και στις επόμενες εκλογές από τις οποίες θα προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση που θα εξαντλήσει τετραετία. «Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν κάποιοι που του εισηγούνται πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι μπορεί να τα εισηγούνται αυτά, αλλά είμαι θεσμικός,  και αυτό σημαίνει ότι το να εξαντλούμε τον εκλογικό κύκλο είναι σωστό και υγιές για τη δημοκρατία μας.

Ναι, πράγματι, μην κοροϊδευόμαστε, το κοινοβουλευτικό σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών. Θεωρώ όμως ότι η εξάντληση του εκλογικού κύκλου είναι μία θεσμική κατάκτηση για τη χώρα.

Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Έχει γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο από αυτήν την κυβέρνηση και νομίζω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέμε και σήμερα μπορεί οι πολίτες κάπου να τα καταλαβαίνουν αλλά να μην τα συγκρατούν. Εφόσον πιστεύω ότι τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα κι όχι χειρότερα, έχω κάθε λόγο να θέλω να κάνω τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

Το σύνθημα είναι αυτοδυναμία;

Σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά για το αν το σύνθημα των επόμενων εκλογών είναι η αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον εκλογικό νόμο και μάς πήγε στην απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι πρώτες εκλογές. Η άποψη μου ήταν πάντα πάρα πολύ συγκεκριμένη, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κυβερνησιμότητας και για αυτό αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και έχουμε μια ενισχυμένη αναλογική. Όχι τόσο ενισχυμένη όσο η προηγούμενη αλλά κατά την άποψη μου ένα δίκαιο σύστημα το οποίο ισορροπεί μεταξύ αναλογικότητος και κυβερνησιμότητος. Από εκεί και πέρα, για μένα οι κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία στον βαθμό που μπορούμε να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το κυβερνητικό μας σχέδιο» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν σημαίνει, όμως, ότι με το να έχεις αυτοδυναμία, ότι έχεις κατ’ ανάγκην την επικράτηση ενός κόμματος και μόνον. Δείτε τι έκανα εγώ ως Πρωθυπουργός και πόσα στελέχη ενέταξα στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό, που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο σκοπός μας, λοιπόν, πάντα είναι να μπορούμε να συνθέτουμε. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στην κυβερνητική σταθερότητα, η οποία ξέρετε πόσο σημαντική είναι για την οικονομία.

Αυτή τη στιγμή η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία κατά την οποία πιστεύω θα μπορέσουμε επιτέλους ως χώρα να κάνουμε την μεγάλη σύγκλιση με την Ευρώπη. Να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Το έχουμε πετύχει σε επιμέρους τομείς, βλέπετε το ψηφιακό κράτος, ας πούμε. Είναι τεράστια η σημασία της επόμενης τετραετίας.

Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- με μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πραγματικά στο τέλος της -εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες- στο τέλος μιας οκταετίας θα μπορούμε να πούμε, ναι, αλλάξαμε την χώρα».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024