Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο «Ναυάγιο» στην Κρήτη: Παλαιώνουν 5.000 φιάλες κρασιού στον βυθό της θάλασσας

Σχέδιο «Ναυάγιο» στην Κρήτη: Παλαιώνουν 5.000 φιάλες κρασιού στον βυθό της θάλασσας

Το βυθισμένο κελάρι φιλοξενεί την παραδοσιακή κρητική ποικιλία Κοτσιφάλι - Μαντηλάρι, ποντίστηκε σε βάθος περίπου 25-45 μέτρων, το υποθαλάσσια παλαιωμένο κρασί θα δοκιμαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο και ο στόχος είναι να προωθηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το μεγάλο στοίχημα της Ενωσης Ηρακλείου είναι η εφαρμογή του μεγαλόπνοου σχεδίου «ΝΑΥΑΓΙΟ», με στόχο την προώθηση των βυθισμένων φιαλών κρασιού σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σε βυθισμένο κελάρι

Η παραδοσιακή κρητική ποικιλία Κοτσιφάλι – Μαντηλάρι (φωτογραφία, επάνω, από neakriti.gr) θα είναι το μοναδικό κρασί που παλαιώνεται σε βυθισμένο κελάρι στη θάλασσα της Κρήτης.

Η Ενωση Ηρακλείου σε συνεργασία με τον επιχειρηματία και δύτη Μανόλη Βουτσαλά θα ποντίσουν 5.000 φιάλες για αρκετό χρονικό διάστημα στον βυθό της Κρήτης, οι οποίες θα ωριμάσουν σε βάθος περίπου 25-45 μέτρων.

Το αποτέλεσμα αυτής της σπάνιας διαδικασίας ωρίμανσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι λάτρεις του κρασιού τον ερχόμενο Αύγουστο σε ειδική εκδήλωση γευσιγνωσίας.

«Το Κρητικό Πέλαγος είναι το καινούργιο μας… κελάρι, το οποίο θα έχει μια σταθερή θερμοκρασία και χωρίς οξυγόνο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ενώ θα γευτούμε την ιδιαίτερη ώριμη και μεστή γεύση του, μετά από έξι μήνες και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, τον μήνα τρύγου, στο νησί μας», δήλωσε, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Μέσω του… υποβρύχιου κελαριού, επιτυγχάνεται η ωρίμανση του κρασιού, σε συνθήκες ιδανικές στον βυθό, καθιστώντας το ακόμα πιο ελκυστικό για το κοινό όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV.

Σχέδιο «ΝΑΥΑΓΙΟ»

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, ενώ το μεγάλο στοίχημα της Ενωσης Ηρακλείου είναι να θέσει σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο – ήδη κατοχυρωμένο – σχέδιο με την ονομασία «ΝΑΥΑΓΙΟ», με απώτερο στόχο την προώθηση των βυθισμένων οίνων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Και στη Σαντορίνη, η επίμαχη τεχνική σημειώνει μεγάλη επιτυχία, ενώ το κόστος για ένα μπουκάλι κρασί ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ.

Οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς και Μύρων Χιλετζάκης συναντήθηκαν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου με τον «Μπλομπλό», προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία της παλαίωσης χιλιάδων μπουκαλιών, σε βάθος 25 μέτρων σε θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Η βύθιση των 5.000 μπουκαλιών ποιοτικού κρασιού από τοπικές ποικιλίες, πραγματοποιείται με τη βοήθεια γερανού.

Την πρωτοβουλία είχε ο κ. Μανόλης Βουτσαλάς, μετά από ενημέρωση γι’ αυτήν τη διαδικασία παλαίωσης από φίλο του Γάλλο, ο οποίος βυθίζει χιλιάδες μπουκάλια οίνου εδώ και αρκετά χρόνια.

«Μας άρεσε η ιδέα και έτσι αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε σε συνεργασία με την εταιρεία του κ. Βουτσαλά.

Πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά προς όφελος των κρητικών παραγωγών, της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Το εγχείρημα αυτό γίνεται για πρώτη φορά και μάλιστα με τις κρητικές ποικιλίες, Κοτσιφάλι – Μαντηλάρι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς.

Δωρεάν γευσιγνωσία

Τον… θησαυρό στην ποιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας θα μπορούν να ανακαλύψουν πελάτες και φίλοι της Ενωσης Ηρακλείου τον ερχόμενο Αύγουστο, με δωρεάν γευσιγνωσία, ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Στόχος όλων είναι να επιτευχθεί με επιτυχία το εγχείρημα ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο φιλόδοξος σχεδιασμός με την ονομασία « ΝΑΥΑΓΙΟ» , το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά τη νέα ετικέτα των βυθισμένων κρασιών, για τα οποία ανοίγονται νέες προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλα και αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, εμφανώς εντυπωσιασμένος από το εξαιρετικής, γευστικά και αρωματικά, ποιότητας κρασί που δοκίμασε πρόσφατα.

Εκτός της ιδιαίτερης γεύσης του, εντυπωσιακή είναι και η όψη των χιλιάδων βυθισμένων μπουκαλιών, που «αγκαλιάζονται» από τη θαλάσσια ποσειδωνία.

Πηγή, φωτογραφίες: neakriti.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024