Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι απαντούν οι παραγωγοί για τις ανατιμήσεις των κηπευτικών

Τι απαντούν οι παραγωγοί για τις ανατιμήσεις των κηπευτικών

Παρά τις ανατιμήσεις στα κηπευτικά προϊόντα ως αποτέλεσμα της πρόσφατης κακοκαιρίας σε ολόκληρη την επικράτεια, οι παραγωγοί απολαμβάνουν χαμηλές τιμές.

Μία από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων ετών, σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και την εμπορική δραστηριότητα διανύουν τους τελευταίους πέντε μήνες οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους στις εισροές όλων των καλλιεργειών. Κύρια αιτία για αυτό είναι η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και με χαριστική βολή την διαρκώς αυξανόμενη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. «Δυστυχώς για όλα αυτά δεν διαφαίνεται καμία απολύτως αποκλιμάκωση και πληροφορίες κάνουν ήδη λόγο για νέες ανατιμήσεις όπου θα απασχολήσουν εκ νέου τους παραγωγούς», τονίζουν οι παραγωγοί.

Επιπλέον σε ότι αφορά την εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών, οι παραγωγοί κάνουν λόγο γιας τιμές κάτω του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα «να μεγαλώνει διαρκώς το έλλειμμα στα έσοδα των παραγωγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια της τομάτας όπου ο μέσος όρος πώλησης για τους παραγωγούς δεν υπερβαίνει το 0,50€ / κιλό (Σεπτέμβριος 2021-Ιανουαριος 2022) δηλαδή 30% κάτω του κόστους παραγωγής για αυτή την περίοδο».

Ταυτόχρονα, ντομάτες τουρκικής προέλευσης, με μεγάλη υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα κατέκλυζαν την αγορά καταλήγοντας στο τραπέζι των καταναλωτών ως ελληνικής παραγωγής. Αυτό συνέβαινε – όπως εξηγούν – λόγω της μεγάλης υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος αλλά κυρίως γιατί η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει όλη αυτή την παράτυπη δραστηριότητα λόγος που δεν το πράττει είναι γιατί δεν υποχρεούται, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία.
«Σαφώς και αν το επιθυμούν οι ελληνικές αρχές, έχουν το δικαίωμα να ενεργήσουν αυτοβούλως προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια βούληση», σημειώνουν.

Επισημαίνουν δε, ότι η πρόσφατη κακοκαιρία άφησε πραγματικά μεγάλες πληγές στην αγροτική παραγωγή: «Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σε αυτή την συγκυρία, δέχτηκαν διπλό χτύπημα (για άλλη μια φορά ). Αφενός η μείωση της παραγωγής έως και 90% λόγω ψύχους αλλά και αφετέρου την ανυπαρξία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στον κανονισμό αποζημίωσης για το ΕΛΓΑ, καθώς ως αίτιο μερικής αποζημίωσης νοείται μόνο η ολοκληρωτική καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου».

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024