Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαραθώνας: Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα θερμοκήπια που χτύπησε η «Ελπίδα»

Μαραθώνας: Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα θερμοκήπια που χτύπησε η «Ελπίδα»

Το 99% των θερμοκηπίων του «λαχανόκηπου» της Αττικής δεν είναι ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ θερμοκήπια, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ.

Σε εξεύρεση λύσης για την αποζημίωση του συνόλου των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών του Μαραθώνα, οι οποίες σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 99%  δεν είναι ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ, βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η περιοχή, στην οποία παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των κηπευτικών που καταναλώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας υπέστη σοβαρές ζημιές από την τελευταία κακοκαιρία.

Το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον Μαραθώνα είναι ότι στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί δεν τις είχαν ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ θεωρώντας ως δεδομένο ότι η παραγωγή τους προστατεύεται και ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν μέχρι τώρα ακραία φαινόμενα. Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους τα βήματα που θα ακολουθηθούν προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σοβαρές ζημιές στα θερμοκήπια

Τη διαβεβαίωση ότι η παρούσα κυβέρνηση, όπως έπραξε σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές, θα πράξει το ίδιο και τώρα και θα κινηθεί με ταχύτητα για να στηρίξει με δίκαιο τρόπο τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στους αγρότες του Μαραθώνα, όπου επισκέφθηκε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και σε σύσκεψη που έγινε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Αυγερινός και ο Δήμαρχος κ. Στέργιος Τσίρκας και εκπρόσωποι συνεταιριστικών φορέων και παραγωγοί. Εκ μέρους του ΥπΑΑΤ συμμετείχαν επίσης η ΓΓ κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αν. Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν στην εκτίμηση των ζημιών και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, με τους τοπικούς βουλευτές και με τον δήμαρχο, θα αναζητηθούν λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών θερμοκηπίων.

Όσον αφορά στους ανασφάλιστους δήλωσε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν τα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές και ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής Επιτροπής από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για την παραλαβή των δηλώσεων από πληγέντες παραγωγούς.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο νόμος για την ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχει αλλάξει από το 2012.

Εκτίμηση του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου είναι ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής θα κατατεθούν προτάσεις για αποζημιώσεις και για την ανασφάλιστη παραγωγή.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός η όποια απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από δύο σταθερές: Πρώτον την απόδοση αποζημιώσεων με δικαιοσύνη και δεύτερον, ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα συνοδεύεται με ασφάλιση των παραγωγών για τα επόμενα χρόνια. «Αυτό που έρχεται είναι ξεκάθαρο. Οι επιστήμονες μας λένε ότι πλέον οι καταστροφές θα χτυπούν και την Αττική», σημείωσε ο κ. Λιβανός. Και τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να βρεθεί η απαιτούμενη δαπάνη.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024