Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Λιοντάρια και πούμα θετικά στον ιό - Μπορεί να κόλλησαν από ανθρώπους - Κίνδυνος μεταλλάξεων

Κοροναϊός: Λιοντάρια και πούμα θετικά στον ιό – Μπορεί να κόλλησαν από ανθρώπους – Κίνδυνος μεταλλάξεων

Άγρια ζώα που ζουν σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Αφρικής κόλλησαν κοροναϊό από υπαλλήλους

Οι μελέτες δείχνουν ότι ενώ η κυρίαρχη θεωρία είναι ότι ο κοροναϊός εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, μπορεί επίσης να συμβεί το αντίστροφο. Λιοντάρια και πούμα που ζουν σε ζωολογικό κήπο στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια, νοσούν σοβαρά από κοροναϊό που κόλλησαν από ασυμπτωματικούς υπαλλήλους ζωολογικών κήπων, εγείροντας ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να προκύψουν νέες μεταλλάξεις από ζωικές «δεξαμενές» της νόσου, όπως αναφέρουν μελέτες που διεξήχθησαν από τοπικό πανεπιστήμιο.

Μελέτη του 2020 σε κόπρανα από δύο πούμα που είχαν διάρροια, ρινικές εκκρίσεις και ανορεξία έδειξε ότι τα ζώα ήταν θετικά στην Covid-19 και ανέρρωσαν πλήρως μετά από 23 ημέρες, ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Bloomberg. Ένα χρόνο αργότερα, εν μέσω του τρίτου κύματος της Νοτίου Αφρικής που προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Δέλτα, τρία λιοντάρια, ένα από τα οποία είχε πνευμονία, βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ασθένεια κυκλοφορούσε μεταξύ του προσωπικού τη στιγμή της ασθένειας των λιονταριών και η ασθένεια πιθανότατα μεταφέρθηκε από ανθρώπους στα ζώα. Η ασθένεια θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταλλαχθεί στα ζώα και να μολύνει εκ νέου τους ανθρώπους, είπαν οι ερευνητές.

Υπάρχει κίνδυνος μεταλλάξεων;

Συνιστούν μέτρα όπως η χρήση μάσκας και ο έλεγχος των λοιμώξεων όταν αντιμετωπίζουμε αιχμάλωτα ζώα, καθώς και την τοποθέτηση προστατευτικών ώστε οι επισκέπτες των ζωολογικών κήπων να μην μπορούν να πλησιάσουν πολύ τα ζώα.

«Αυτό γίνεται για την προστασία των απειλούμενων ειδών από το να αρρωστήσουν και να πεθάνουν», δήλωσαν η Marietjie Venter και η Katja Koeppel, δύο καθηγήτριες στο πανεπιστήμιο. «Αυτά τα μέτρα είναι επίσης σημαντικά λόγω του κινδύνου εμφάνισης νέων μεταλλάξεων εάν ο ιός εγκατασταθεί σε άλλες «δεξαμενές» ζώων. Αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να μεταδοθούν πίσω στον άνθρωπο».

Από την έναρξη της πανδημίας, τα βιζόν που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στη Δανία έχουν θανατωθεί ενώ το Χονγκ Κονγκ δήλωσε την Τρίτη ότι 2.000 μικρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χάμστερ, θα θανατωθούν αφού ορισμένα βρέθηκαν θετικά στην ασθένεια.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024