Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αττική Οδός: «30 εκχιονιστικά έπρεπε να λειτουργούν» λέει ο Καραγκούνης - Τα «καρφιά» στην εταιρεία

Αττική Οδός: «30 εκχιονιστικά έπρεπε να λειτουργούν» λέει ο Καραγκούνης – Τα «καρφιά» στην εταιρεία

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός του κράτους με τον ιδιώτη,

Για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης. Ο «γαλάζιος» βουλευτής επισήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα σε κράτος και ιδιώτες, αλλά άφησε ξεκάθαρες αιχμές για την Αττική Οδό.

«Τι κάνουμε από δω και πέρα και πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις» είναι το κεντρικό πολιτικό ερώτημα που προκύπτει μετά την κακοκαιρία που «σάρωσε» την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Έχουμε μείνει πίσω σε υποδομές»

«Αν μπορώ να σταχυολογήσω κάτι από αυτά που είπε χθες ο πρωθυπουργός, κράτησα μια φράση, ότι δυστυχώς ως μεσογειακή η χώρα μας έχει υποδομές μεσογειακής χώρας. Εγώ θα έλεγα ότι έχουμε μείνει και λίγο πιο πίσω» επεσήμανε ο κ. Καραγκούνης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και πολύ ανεπτυγμένα κράτη όπως έγινε και στην Νέα Υόρκη όπου υπήρξε περιστατικό με γερουσιαστή που έμεινε εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητό του για 27 ώρες, αλλά και στην Γαλλία και την Γερμανία και αλλού όπου όταν εμφανίστηκαν έντονα φαινόμενα, σε πολύ ισχυρές χώρες κατέρρευσαν και εκεί τα συστήματά τους. «Δεν το λέω ως δικαιολογία αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι με την κλιματική αλλαγή θα ζούμε τέτοια έντονα φαινόμενα συνεχώς.

Δεν θα είναι μία στα 30 χρόνια, αυτό θα μας συμβαίνει κάθε χρόνο και πρέπει να ξεκινήσουμε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές. Αυτό που λένε και πάρα πολλοί ειδικοί, την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και δεν είναι το μόνο. Πρέπει να βάλουμε μπροστά να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές και να υπάρχει πρωτόκολλο πολύ συγκεκριμένο όταν έχουμε μια τέτοια κρίση. Από την στιγμή που θα λάβει ένα σήμα η Πολιτική Προστασία, οι αρμόδιοι φορείς του κράτους, ότι έρχεται κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο θα πρέπει να ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Μετά το Μάτι μάθαμε πάρα πολλά και στο κομμάτι της προστασίας των ανθρωπίνων ψυχών έχει γίνει μια καλή δουλειά όσο αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και το ζήτημα της έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών, μετά το Μάτι είχαμε τον αριθμό 112, έχουν επέλθει και άλλες καταστροφές όπως το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές».

Για τον ΔΕΔΔΗΕ

Παράλληλα, ο κ. Καραγκούνης, συμπλήρωσε ότι ενώ στην προηγούμενη κακοκαιρία έκανε 7-8 ημέρες να αποκατασταθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το ρεύμα, γενικά υπήρξε μια καλύτερη αντιμετώπιση του μηχανισμού του ΔΕΔΔΗΕ παρότι ακόμη σήμερα υπάρχουν προβλήματα, όπως είπε. «Πρέπει να υπάρξει μια διακομματική συναίνεση γύρω από όλο αυτό, ως προς το τι ξεκινάμε από σήμερα να βάλουμε ως στόχο να οργανώνουμε, με συγκεκριμένα έργα υποδομής και όρους» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Για την Αττική Οδό

Ειδικά σε σχέση με την Αττική Οδό, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη του παραχωρησιούχου, καθώς στην εθνική οδό δεν υπήρξε το ίδιο πρόβλημα παρότι και εκεί έχουμε παραχωρησιούχο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπήρχαν αδυναμίες συντονισμού του κράτους, αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και των δήμων αλλά και με τους ιδιώτες. «Αντικειμενική ευθύνη προφανώς και υπάρχει αλλά το θέμα είναι πώς θα τα διορθώσουμε όλα αυτά.

Όσο αφορά την Αττική Οδό, έχει την ευθύνη ο ίδιος ο παραχωρησιούχος. Άκουγα ότι υπάρχουν 30 εκχιονιστικά που πρέπει να λειτουργούν συνέχεια ώστε να μην κλείσει ο δρόμος. Εκ του αποτελέσματος αναφέρω ότι δεν έγινε αυτό. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός του κράτους με τον ιδιώτη, να τηρούνται όλα αυτά που πρέπει».

Για τις κεντρικές αρτηρίες στην Αθήνα

Ερωτηθείς για τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, τη λεωφόρο Μεσογείων, τη Μαραθώνος, την Κατεχάκη, την Κηφισίας ο κ. Καραγκούνης είπε ότι πράγματι υπάρχει τεράστιο ζήτημα. «Και δεν θα πούμε αν είναι θέμα της περιφέρειας. Το κράτος πρέπει πάντα να παρεμβαίνει, να ελέγχει, να εποπτεύει και να επιβάλει κυρώσεις όπου χρειαστεί. Αν έλεγε κανείς ότι όλα έγιναν καλά, δεν θα συζητούσαμε ούτε για ευθύνες, ούτε θα ζητούσαμε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία, ούτε θα λέγαμε ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Προφανώς δεν πήγαν καλά τα πράγματα γι’ αυτό κάνουμε αυτή την κουβέντα».

Για το αν έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις

Ερωτηθείς ο κ. Καραγκούνης αν θα έπρεπε να έχουμε δει παραιτήσεις από τους υπεύθυνους, απάντησε ότι «σε ζητήματα ευθιξίας δεν μπορεί να επέμβει κανείς στον οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο». Επεσήμανε ότι πάντα οι πολιτικοί έχουν στην διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή τους και προσέθεσε ότι την συνολική ευθύνη για την λειτουργία του κράτους και των υπουργείων την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος κρίνει τι πρέπει να γίνει, πότε και αν πρέπει να γίνει.

«Το πολιτικό ταμείο το κάνει η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει την ευθύνη και των αποτελεσμάτων και νομίζω ότι θα δει και θα αξιολογήσει το τι πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα. Είναι αποκλειστική δική του ευθύνη να το κάνει αυτό», είπε καταλήγοντας ο κ. Καραγκούνης.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024