Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Ρεκόρ νοσηλειών έφερε η Όμικρον – Τι δείχνουν οι «σκληροί δείκτες» για τη συμπεριφορά του στελέχους

ΗΠΑ – Ρεκόρ νοσηλειών έφερε η Όμικρον – Τι δείχνουν οι «σκληροί δείκτες» για τη συμπεριφορά του στελέχους

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε έναντι της δυνητικά θανατηφόρας παραλλαγής επειδή μέχρι στιγμής εμφανίζεται να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, οι νοσηλείες κοροναϊού στις ΗΠΑ αναμένεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ την Παρασκευή, ξεπερνώντας ακόμη κι εκείνα του περασμένου Ιανουαρίου – μια εκτόξευση που οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Οι νοσηλείες στη χώρα αυξάνονται σταθερά από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η Όμικρον κυριάρχησε επί της Δέλτα, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το νέο στέλεχος αναμένεται να αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρο από το προηγούμενο.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται πιο ήπια, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι και μόνο οι τεράστιοι αριθμοί κρουσμάτων που προκαλεί η Όμικρον είναι αρκετοί για να ασκήσουν τεράστιες πιέσεις στα συστήματα υγείας, ορισμένα εκ των οποίων ήδη εμφανίζουν σημάδια ότι προσεγγίζουν τα όρια των αντοχών τους – σε κάποιο βαθμό και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

«Δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση»

«Δεν πιστεύω ότι έχουμε δει ακόμη την κορύφωση εδώ στις ΗΠΑ», δήλωσε η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, Ροσέλ Γουαλένσκι, μιλώντας στο πρόγραμμα Today του NBC News την Παρασκευή, τη στιγμή που η έκρηξη κρουσμάτων προκαλεί προβλήματα και σε σχολεία και επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 662.000 νέα κρούσματα κοροναϊού την Πέμπτη – τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του δυσοίωνου ρεκόρ των σχεδόν 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.

Οι θάνατοι, ένας δείκτης που βρίσκεται πάντα κάποιες εβδομάδες πίσω σε σχέση με τις νοσηλείες, παραμένουν σχετικά σταθεροί στους 1.400 την ημέρα, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι – ωστόσο, μένει να φανεί αν αυτή η τάση θα διατηρηθεί και μετά την πάροδο των κρίσιμων εβδομάδων που απαιτούνται από την εισαγωγή των νέων βαριών περιστατικών.

Οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους

«Παρατηρούμε αυξήσεις και σε αυτούς τους αριθμούς», τόνισε η Γουαλένσκι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα ξεπερνούν κατά πολύ τις νοσηλείες και τους θανάτους, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Το Ντελαγουέρ, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, το Βερμόντ και η πόλη της Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ασάφειες στους αριθμούς

Τα δεδομένα των νοσηλειών, ωστόσο, δεν διευκρινίζουν ποιες περιπτώσεις αφορούν βαριά περιστατικά κοροναϊού και ποιες αναφέρονται σε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας και εκεί βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, ούτε αν υπάρχουν περιστατικά που μολύνθηκαν από τον ιό στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Τέτοιου είδους περιπτώσεις υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όμως ενδέχεται τώρα να είναι σημαντικά αυξημένες, εξαιτίας της τρομερής ταχύτητας μετάδοσης της Όμικρον – ένα φαινόμενο που έχει οδηγήσει σε σκέψεις για μετατροπές στον τρόπο που οι υπηρεσίες υγείας ανακοινώνουν τα στοιχεία.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, τα νοσοκομεία της Μασαχουσέτης θα διευκρινίζουν αν οι εισαγωγές οφείλονται στον κοροναϊό ή αν απλώς συμβαίνει οι ασθενείς να είναι και φορείς του ιού, δήλωσε η Καθλίν Κόντι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας της πολιτείας.

Προβλήματα από την έκρηξη κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σχεδόν τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ σε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων.

Τη στιγμή που πολλά σχολεία έχουν επιμείνει στην απόφασή τους για δια ζώσης πραγματοποίηση των μαθημάτων, ορισμένα οδηγούνται αναγκαστικά στο λουκέτο, εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων. Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα του Σικάγο, το τρίτο μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, παρέμεινε κλειστό για τρίτη ημέρα την Παρασκευή, εν μέσω απεργίας των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται ζητώντας περαιτέρω προστασία έναντι του κοροναϊού.

Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, ιδίως τη στιγμή που αρχικές και αναμνηστικές δόσεις είναι άμεσα διαθέσιμες, ενώ την Πέμπτη το CDC εξέδωσε νέες οδηγίες για τα σχολεία και τα μέτρα αυτοαπομόνωσης.

Προετοιμασίες για το μέλλον;

Αν και οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν έξαρση κρουσμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, τόνισε η Γουαλένσκι.

«Είναι βέβαιο ότι έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όταν ο κοροναϊός θα είναι πλέον ενδημικός», δήλωσε στο NBC η διευθύντρια του CDC.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να εμφανίζουν τον εμβολιασμό ως βέλτιστη προστασία έναντι του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτικότητά τους έχει αποτελέσει πολιτικά τεταμένο ζήτημα.

Επίσπευση των αναμνηστικών δόσεων

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προχώρησε την Παρασκευή σε μείωση του απαιτούμενου χρόνου μεταξύ των δύο αρχικών δόσεων του εμβολίου της Moderna και της αναμνηστικής δόσης στους πέντε μήνες για τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη απόφαση για μείωση του χρόνου μεταξύ των δύο πρώτων και της τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer από τους έξι στους πέντε μήνες. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer έχει εγκριθεί και για χρήση σε παιδιά 12 έως 15 ετών.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024