O πατέρας του Alien εκθέτει τη δουλειά του στο Βερολίνο
Οι αίθουσες έχουν μετατραπεί σε χώρο για την εξερεύνηση των πιο σκοτεινών διαδρόμων του ανθρώπινου σώματος και ψυχής
Έργα του εκλιπόντος Ελβετού οραματιστή HR Giger «συνομιλούν» με έργα της Νοτιοκορεάτισσας καλλιτέχνιδος Mire Lee σε έκθεση που φιλοξενεί το Schinkel Pavillon του Βερολίνου. Το εξίσου γοητευτικό και δυστοπικό σενάριο που επιμελήθηκε η Agnes Gryczkowska είναι η πρώτη έκθεση της τέχνης του Giger -γνωστού ως «πατέρα» του Xenomorph, του τέρατος που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του 1979 «Alien» του Ridley Scott – στη Γερμανία και η πρώτη μεγάλη παρουσίαση εκεί της τέχνης της Mire Lee.
Οι αίθουσες έχουν μετατραπεί σε χώρο για την εξερεύνηση των πιο σκοτεινών διαδρόμων του ανθρώπινου σώματος και ψυχής.
Η έκθεση δεν παρουσιάζει μόνον τα εικονικά έργα του Ελβετού καλλιτέχνη αλλά και τον τοποθετεί στην ιστορία της τέχνης ως ύστερο σουρεαλιστή. Το συναίσθημα δυσαρέσκειας τροφοδοτείται από τις γκροτέσκες, μεταλλαγμένες φιγούρες του Giger που κατοπτρίζουν τον φόβο του για την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αλλά και από τις μυστηριώδεις εξερευνήσεις του των προγεννητικών τραυμάτων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το δυστοπικό σύμπαν συμπληρώνεται με τα περίτεχνα έργα της Mire Lee, στα οποία συγχωνεύεται η σεξουαλικότητα, η υλικότητα και η τεχνολογία· τα γλυπτά της είναι φιλοτεχνημένα με σιλικόνη, PVC, σωλήνες, μηχανικά μέρη, πλέξεις από μέταλλο και σκυρόδεμα και απεικονίζουν δυσλειτουργικούς οργανισμούς, τετμημένα μέρη του σώματος, σαρκώδη μέλη ή εντόσθια.
«Οι “οργανισμοί” και του Giger και της Lee είναι φαντασμαγορίες ανθρώπων και μηχανών που απαρτίζουν ένα άρρηκτο σύνολο και συνεχώς κινούνται μεταξύ των σταδίων του μαρασμού και της ανθεκτικότητας, της λαχτάρας και της απέχθειας, της απόγνωσης και της δύναμης» σημειώνεται στην ιστοσελίδα της έκθεσης.
Η έκθεση «HR Giger & Mire Lee» στο Schinkel Pavillon ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου.
- «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Οι νέοι δικαιούχοι – Πώς θα κάνετε αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (4/6): Δράση με Σουηδία – Ελλάδα και φιλικά ματς ενόψει Μουντιάλ
- Γιώργος Μαζωνάκης: Απαντά για τα σημάδια στο πρόσωπο του
- Κάποιος να θυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ιστορία του Νίξον
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα σε Κηφισό και Κηφισίας – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- «Δεν χρειάζεται σχόλιο»: To βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το φάουλ του Ναν στο τέλος (vid)
- Βέροια: Κατέρρευσε τμήμα αρχαίου τείχους στην αυλή του – Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Αρχαιολογίας και Δήμου
- Φοροαπαλλαγές: Μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών – Κατηγορίες και κόστη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442