Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραλλαγή Όμικρον - Αλματώδης αύξηση στις νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης - «Έκρηξη» σήμερα με 641 εισαγωγές

Παραλλαγή Όμικρον – Αλματώδης αύξηση στις νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης – «Έκρηξη» σήμερα με 641 εισαγωγές

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κατά 290%, ενώ καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές.

Αύξηση κατά 34% στις εισαγωγές κατέγραψε η χώρα μας την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών ότι η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων θα πιέσει τα νοσοκομεία.

Το μόνο παρήγορο ότι επιβεβαιώνεται και η εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν συνδέεται με βαριά νόσηση στους εμβολιασμένους, και πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα από τις προηγούμενες, με αποτέλεσμα το βάρος και ο συνωστισμός να σημειώνεται πλέον στις απλές κλίνες και ευτυχώς όχι στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κατά 290%, ενώ καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές.

Ωστόσο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί – αν και σε υψηλά επίπεδα- με τους θανάτους μάλιστα να καταγράφουν μικρή μείωση 1%.

Έκρηξη με 641 εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο

Η άνοδος στις εισαγωγές καταγράφεται και στην σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανούντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Καθοριστικές οι νοσηλείες για την πορεία της πανδημίας

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νοσηλειών την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί στη χώρα θα είναι καθοριστικός,  καθώς θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους σκληρούς δείκτες και συγκεκριμένα τους θανάτους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταγράφουν μικρή μείωση, αλλά και τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς εάν η πίεση στο ήδη καταπονημένο ΕΣΥ αυξηθεί, η κυβέρνηση ίσως προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, στην Ευρώπη, η επιδημία συνεχίζει να δείχνει δραματική επιδείνωση στη διασπορά της.

Ειδικότερα, καταγράφεται 73% αύξηση στις νέες διαγνώσεις, ενώ κατά 4% μειώθηκαν οι νέοι θάνατοι.

H επίταση της διασποράς της πανδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 35 χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, μέτρια βελτίωση πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις μία χώρα και αυτή είναι η Ρωσία.

Για την πίεση στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, μικρή μείωση καταγράφει ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ειδικότερα της τάξης του 4%. Το ισοζύγιο εισαγωγών εξιτηρίων καταγράφει αύξηση και ανέβηκε στο 1,4.

Πάνω από 90% των κρουσμάτων φέρουν την παραλλαγή Όμικρον

Η αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας σημειώνεται την ώρα που τα 9 στα 10 κρούσματα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Συγκεκριμένα πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον Covid.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, επισημαίνοντας πως πάνω από το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα φέρουν την παραλλαγή.

Συγκεκριμένα, η κα. Γκάγκα τόνισε πως η αναλογία όμικρον στην επικράτεια ήταν στο 80% στις 30/12.

Ωστόσο στις 31/12 έφτασε στο 89%, ενώ όπως τόνισε όλα δείχνουν πως πλέον θα έχει ξεπεράσει το 90% στα κρούσματα της επικράτειας.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024