Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Management & ΒΑ: Τα Top Skills που θα είναι σε ζήτηση το 2022

Management & ΒΑ: Τα Top Skills που θα είναι σε ζήτηση το 2022

Νέα εποχή για το επάγγελμα του Manager.

Γιατί όλοι μιλούν για σημαντικές αλλαγές στον χώρο του Business Analysis και του Management; Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που καλείται πλέον να διαθέτει στην μετά- covid εποχή ένας Manager; Πώς μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι απόφοιτοι Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων και MBA; Γιατί όσοι αποκτούν τα νέα skills είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας; Ζητήσαμε τις συμβουλές των ειδικών και σημειώσαμε τις απαντήσεις.

Μέχρι πρότινος, οι γνώσεις που θα έπρεπε να έχει ένας Manager περιορίζονταν σε αυτές που αποκτά στο στάδιο των Προπτυχιακών ή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Οικονομικές θεωρίες, μοντέλα και εξισώσεις ήταν περίπου ό,τι όφειλε να διαθέτει σε γνωστικό επίπεδο ένας επαγγελματίας αυτού του κλάδου. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, χάρη στις νέες τεχνολογικές μεθόδους που έρχονται να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές. Οι εταιρείες πλέον εστιάζουν στα δεδομένα και χρησιμοποιούν εργαλεία για την ανάλυση και την ερμηνεία τους, με σκοπός την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και τη λήψη αποφάσεων. Αρωγοί σε αυτή τη διαδικασία είναι μία σειρά από νέα τεχνολογικά εργαλεία, τα οποία οφείλουν να γνωρίζουν οι αντίστοιχοι επαγγελματίες.

Ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες;

Αναζητώντας απαντήσεις, ζητήσαμε τη βοήθεια των ειδικών και συγκεκριμένα του Workearly, της πρώτης εκπαιδευτικής coaching υπηρεσίας στην Ελλάδα που προετοιμάζει και εκπαιδεύει υποψηφίους ατομικά στο χώρο της τεχνολογίας. Το Workearly, μέλος δικτύου εταιρειών σχετικά με την εκπαίδευση, την εύρεση εργασίας και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες, με παρουσία σε παραπάνω από 5 χώρες, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας για Managers σε αντικείμενα σχετικά με τις παρακάτω δεξιότητες:

Business Analysis 

Σκοπός των εταιρειών είναι το κέρδος. Αυτό προϋποθέτει την τοποθέτηση των κατάλληλων στόχων και την καταγραφή των κρίσιμων παραμέτρων που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος (KPIs). Αυτή η διεργασία εμπίπτει στο φάσμα του Business Αnalysis.

Για παράδειγμα, ένας Manager μπορεί παράλληλα να λειτουργεί ως Business Analyst χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γνώσεων από τους δύο αυτούς τομείς. Σύμφωνα με το Workearly, για να γίνει κάποιος Business Analyst δεν απαιτείται να έχει γνώσεις Πληροφορικής ή Προγραμματισμού. Οι ενδιαφερόμενοι με background στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αρκεί να εκπαιδευτούν σε εργαλεία και τεχνολογίες με ειδική στόχευση σε ζητήματα Management. Τα εργαλεία περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

Business Intelligence & Reporting 

Έχοντας θέσει τους σωστούς στόχους και έχοντας καταγράψει τους παράγοντες, οι εταιρείες συνεχίζουν την πορεία τους με το Businesss Intelligence & το Reporting. Δεν έχει νόημα να τεθούν στόχοι αν δεν μπορούν να μετρηθούν. Χάρη στο business intelligence και το reporting, οι επιχειρήσεις εντοπίζουν ποιες επιχειρηματικές πρακτικές ήταν επιτυχείς και σε ποιες υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η «περιγραφική ανάλυση» ή descriptive analytics.

Το Business Intelligence διασφαλίζει τη δυνατότητα υψηλής ποιότητας ανάλυσης στο εσωτερικό μιας επιχείρησης, χωρίς την ανάγκη ανάθεσης σε τρίτους.

Data Analysis & Decision Making

Ως «φυσική» συνέχεια του Business Intelligence, το Data analysis εστιάζει στην εφαρμογή των γνώσεων που αποκομίστηκαν και τη μετατροπή τους σε επιχειρηματικές κινήσεις και λύσεις. Αντί να συνοψίζουν τα δεδομένα, «προβλέπουν» τις ανερχόμενες τάσεις και πρακτικές. Χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα predictive analytics αποτελούν τον άσσο στο μανίκι των decision makers, όσων δηλαδή καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις σε μια εταιρεία.

Artificial Intelligence

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει αυτοματοποίηση και βοηθά στην κατάκτηση των επιχειρηματικών στόχων και τη λήψη αποφάσεων βάσει των δεδομένων. Τα κόστη, η διάρκεια και η πρόοδος των project υπολογίζονται ακριβέστερα, ενώ διευκολύνεται ο προγραμματισμός τους. H απεικόνιση των στοιχείων (data visualization) αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο στο project management.

Στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του σήμερα, η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις που τη νέα χρονιά στοχεύουν να ηγηθούν και όχι να μείνουν πίσω από τον ανταγωνισμό.

Ποια είναι τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για όλα τα παραπάνω πεδία; 

Σύμφωνα με το Workearly, μερικά από τα εργαλεία και τις τεχνολογίες είναι τα εξής: Στατιστική, Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων (Relational Databases), Τράπεζες Δεδομένων (Datawarehouse) Εργαλεία Οπτικοποίησης Δεδομένων (Visualization Tools), όπως Tableau, Power Bi και Γλώσσες Προγραμματισμού όπως Python και SQL.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, είναι πλέον δεδομένο ότι το επάγγελμα του Business Manager αλλάζει, καθώς τα προαπαιτούμενα της θέσης του διευρύνονται σημαντικά. Η προσαρμογή όλων των επαγγελματιών στα νέα δεδομένα κρίνεται απαραίτητη για την επιβίωση και την ανέλιξή τους. Η ταχύτητα δε αυτής της προσαρμογής είναι επίσης κρίσιμη, δεδομένου ότι καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα και διακρίνει τη στασιμότητα από την εξέλιξη και την διεκδίκηση υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Το Workearly, μέλος δικτύου εταιρειών σχετικά με την εκπαίδευση, την εύρεση εργασίας και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες, με παρουσία σε παραπάνω από 5 χώρες, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας για Managers σχετικά με τα παραπάνω πεδία. Το πρόγραμμα συνίσταται σε εξατομικευμένη εκπαίδευση, δηλαδή ατομική προετοιμασία κάθε υποψηφίου, ανάλογα με το γνωσιακό και επαγγελματικό υπόβαθρο καθενός. Assignments, Case studies, Online Tests και Mock Interviews είναι μερικά από όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Workearly.

Το Upskilling for Managers – Professional Certified Training του Workearly είναι το μοναδικό εξατομικευμένο και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρακτικής κατάρτισης στον χώρο του Business Analysis και του Management.

Επαγγελματίες από τον χώρο του Management, της Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Business Analysis και επαγγελματίες άλλων συναφών κλάδων, αξιοποιώντας το σημαντικό γνωσιακό τους πλεονέκτημα και την εμπειρία τους, γίνονται περιζήτητοι προσθέτοντας στο προφίλ τους νέα skills.

Upskilling for Managers – Professional Certified Training

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Workearly συμπληρώνοντας την αίτηση εδώ.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024