Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Αφρική - Το κύμα της παραλλαγής Όμικρον πέρασε χωρίς μεγάλη αύξηση των θανάτων

Νότια Αφρική – Το κύμα της παραλλαγής Όμικρον πέρασε χωρίς μεγάλη αύξηση των θανάτων

Η παραλλαγή είναι παρούσα αυτή τη στιγμή σε περίπου εκατό χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξαιρετικά μολυσματική, πλήττει τόσο τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί όσο και εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό.

Η Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή της Covid-19 τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε την κορυφή του κύματος Όμικρον, με μια «οριακή» αύξηση των θανάτων, την ίδια ώρα που πολλές χώρες στον κόσμο καταγράφουν ρεκόρ μολύνσεων.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, η Όμικρον έφθασε στην κορυφή της χωρίς [αυτό] να μεταφραστεί σε σημαντική ή ανησυχητική αλλαγή όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλειών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός παρά τω Προέδρω Μοντίλ Γκουνγκουμπέλε, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση παραμένει σε επαγρύπνηση για την ελάχιστη αντίθετη εξέλιξη.

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει δύο χρόνια, 21 μήνες για την ακρίβεια, είχε περιοριστεί από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 το πρωί. Παραμονή των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά, ήρθε επιτέλους η άρση του μέτρου αυτού.

«Ελπίδα μας είναι αυτή η άρση να διατηρηθεί», είπε ο υπουργός στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. «Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στη ζωή των ανθρώπων, τα μέσα επιβίωσής τους, και τον στόχο να σωθούν ζωές», εξήγησε, λέγοντας πως η νοτιοαφρικανική οικονομία εξακολουθεί να επηρεάζεται πολύ από την πανδημία.

Διατηρώντας τη χρήση μάσκας, την αποστασιοποίηση και επιταχύνοντας τον εμβολιασμό που παραμένει κάτω από τον στόχο, με 15,6 εκατ. ανθρώπους να έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε έναν πληθυσμό 59 εκατ., ο υπουργός ελπίζει ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα επανέλθει ποτέ».

Χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η προεδρία είχε ανακοινώσει πως «όλοι οι δείκτες δείχνουν πως η χώρα πέρασε πιθανόν την κορυφή του τέταρτου κύματος» της πανδημίας και πως «διαπιστώθηκε μια οριακή αύξηση του αριθμού των θανάτων».

Ο αριθμός των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων θα συνεχίσουν να «παρακολουθούνται ώρα με την ώρα και αν παρατηρήσουμε μια διαφορά» στην εξέλιξη, «θα ενεργήσουμε αμέσως αναλόγως», επέμεινε σήμερα ο υπουργός.

Εκπληκτική ταχύτητα

Οι νέες μολύνσεις έπεσαν σχεδόν κατά 30% την περασμένη εβδομάδα (89.781) σε σχέση με την προηγούμενη (127.753). Και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν στις οκτώ από τις εννέα επαρχίες: «Αν και η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, τα ποσοστά νοσηλείας ήταν πιο χαμηλά από τα προηγούμενα κύματα», υπογράμμισε η προεδρία.

Η Όμικρον, που παρουσιάζει έναν αυξημένο αριθμό μεταλλάξεων που προκαλούν φόβους για αντίσταση στα εμβόλια, ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου. Έγινε γρήγορα επικρατούσα στη Νότια Αφρική, προκαλώντας εκθετική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, που έφθασαν μέχρι και πάνω από 26.000 καθημερινά στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η παραλλαγή είναι παρούσα αυτή τη στιγμή σε περίπου εκατό χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξαιρετικά μολυσματική, πλήττει τόσο τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί όσο και εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό.

Η Νότια Αφρική, που είναι η πιο πληγείσα αφρικανική χώρα, καταμετρά περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια μολύνσεις και 91.000 θανάτους. Λιγότερες από 13.000 μολύνσεις εντοπίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

«Η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε το τέταρτο κύμα που οφείλεται στην Όμικρον, στη συνέχεια έφθασε μια κορυφή και ακολούθως εξασθένισε, ήταν εκπληκτική. Μια κορύφωση σε τέσσερις εβδομάδες και μια εξασθένιση μόλις σε δύο εβδομάδες», έγραψε στο Twitter ο Φαρίντ Αμπντουλάχ του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (SAMRC).

Ενώ πολλές χώρες που επλήγησαν από την Όμικρον ανακοινώνουν μια ενίσχυση των υγειονομικών περιορισμών, και ρεκόρ νέων μολύνσεων κάθε μέρα, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ήρε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και έτσι τα νυχτερινά κέντρα μπορούν να επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους και επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 1.000 ατόμων σε κλειστό χώρο και 2.000 σε ανοιχτό.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024