newspaper
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Δεν θέλω τέτοιο «Φίλη» που να με κάνει πικρά να πληγωθώ

Ισπανία - Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2022 και ένα τεράστιο σχέδιο δαπανών

Ισπανία – Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2022 και ένα τεράστιο σχέδιο δαπανών

Είναι η πρώτη φορά από το 2014 στην Ισπανία που εγκρίνονται δύο διαδοχικοί ετήσιοι προϋπολογισμοί

Η κάτω βουλή της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, τον προϋπολογισμό του 2022 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά την υπερψήφιση από τους βουλευτές μιας τροπολογίας που προτάθηκε από τη Γερουσία και η οποία είχε καθυστερήσει την οριστική έγκρισή του για μία εβδομάδα.

Η τροπολογία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, οδηγώντας στην έγκριση του προϋπολογισμού, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους Καταλανούς αυτονομιστές του ERC και άλλα μικρά περιφερειακά κόμματα.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτός θα είναι ο πρόλογος πολλών περισσότερων συμφωνιών», έγραψε ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, στο Twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. «Θα εργαστούμε για αυτό», προσέθεσε.

Είναι η πρώτη φορά από το 2014 στην Ισπανία που εγκρίνονται δύο διαδοχικοί ετήσιοι προϋπολογισμοί, είπε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο.

Από το 2016 έως το 2020, ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο εμπόδιζε οποιαδήποτε συμφωνία για σχέδια δαπανών, με αποτέλεσμα από χρόνο σε χρόνο να περνάει ο ίδιος προϋπολογισμός.

Ο προϋπολογισμός του 2022 επρόκειτο να λάβει την έγκριση της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στήριξε μια πρόταση για την αύξηση της χρηματοδότησης των μειονοτικών γλωσσών, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τις παραδοσιακές θέσεις του και τινάζοντας στον αέρα την ψηφοφορία.

Το σχέδιο προϋπολογισμού εγκρίθηκε με πλειοψηφία 281 ψήφων επί συνόλου 344, ανακοίνωσε ο Αλφρέδο Ροδρίκες, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, που αντικαθιστούσε την πρόεδρο Μεριτσέλ Μπατέτ, η οποία έχει προσβληθεί από Covid.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίπεδο δαπανών χωρίς προηγούμενο ύψους 240 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν στο ύψος των 26,3 δισ. από το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών, από το οποίο η Μαδρίτη προβλέπεται να λάβει 140 δισ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια.

Περιλαμβάνει πολλά εμβληματικά μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αυξηθούν κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου, ενώ υλοποιεί τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επισφάλειας των νέων.

Έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μηνιαίο βοήθημα ύψους 250 ευρώ το μήνα στους νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών με χαμηλό εισόδημα, ώστε να μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, καθώς και μια επιταγή πολιτισμού 400 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18 ετών.

Με αίτημα του κυβερνητικού εταίρου τους, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, οι Σοσιαλιστές δέχθηκαν να τεθεί ένα πλαίσιο για τα ενοίκια σπιτιών που ανήκουν σε μεγάλους ιδιοκτήτες σε συγκεκριμένες ζώνες.

Ο προϋπολογισμός, που περιλαμβάνει ένα σημαντικό κοινωνικό σκέλος, αναμένεται να βοηθήσει την Ισπανία να εδραιώσει την οικονομική ανάκαμψή της, που απειλείται από έναν καλπάζοντα πληθωρισμό (5,5% το Νοέμβριο) και μια πιο αργή από την προβλεπόμενη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, από τον οποίο εξαρτάται το 13% των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Η ισπανική οικονομία, από τις πιο πληγείσες από την πανδημία της Covid-19, με 10,8% πτώση του ΑΕΠ το 2020, δεν αναμένεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2023, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προβλέπει επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% το ερχόμενο έτος, αφού έφθασε το 8,4% το 2021. Όμως, η φιλοδοξία αυτή βασίζεται σε μία πρόβλεψη για 7% αύξηση του ΑΕΠ το 2022 (έναντι 6,5% που προβλέπεται για φέτος), ένα στόχο που δεν θεωρούν ρεαλιστικό πολλοί οικονομολόγοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Όλοι εναντίον όλων για το νερό - Ο «λογαριασμός» της υπερθέρμανσης έχει φτάσει

Με γιγαντιαίους κρατήρες αντιμετωπίζει η Γαλλία την απειλητική λειψυδρία, ξεσηκώνοντας όμως χιλιάδες Γάλλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023