Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Πουλήθηκε για 4.200 ευρώ ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο

Πουλήθηκε για 4.200 ευρώ ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο

Εκδόθηκε το 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Mainz της Γερμανίας. Έχει διαστάσεις 5 επί 5 χιλιοστά και είναι μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού.

Ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία του κόσμου πωλήθηκε σε δημοπρασία στις Βρυξέλλες έναντι 4.200 ευρώ (3.500 λίρες).

H δερματόδετη έκδοση, διαστάσεων 5 επί 5 χιλιοστών, είναι μικρότερη από την άκρη ενός μολυβιού και περιέχει εκδόσεις της  «Προσευχής του Κυρίου» στα ολλανδικά, τα αγγλικά, τα αμερικανικά αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα σουηδικά.

Χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να διαβαστεί το κείμενο

Είχε εκτιμηθεί μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά ένας ανώνυμος αγοραστής το αγόρασε στη δημοπρασία Arenberg στις Βρυξέλλες για 3.500 ευρώ, με τα πρόσθετα έξοδα να ανεβάζουν την τιμή στα 4.200 ευρώ.

Ο Henri Godts, ο δημοπράτης, δήλωσε: «Το κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείς να το διαβάσεις με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεσαι έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό».

Και πρόσθεσε: «Το βιβλίο βρίσκεται σε μια συλλογή εδώ και δεκάδες χρόνια και φυλάσσεται σε ένα κουτί κοσμημάτων σαν να είναι πολύτιμος λίθος. Θα μπορούσατε ακόμη και να το ενσωματώσετε σε ένα διαφανές κόσμημα και να το φορέσετε στο λαιμό σας».

Πηγή φωτογραφίας: theguardian.com

Το βιβλίο συνοδεύεται από τις μεταλλικές πλάκες εκτύπωσης που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του

Είναι ένα από τα εκατοντάδες που εκδόθηκαν το 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Mainz της Γερμανίας, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας συγκέντρωσης χρημάτων για να πληρωθεί η ανοικοδόμηση του κτιρίου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ίδρυμα είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία τυπογραφίας στον κόσμο. πήρε το όνομά του από τον Γιοχάνες Γουτεμβέργιο, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μηχανική εκτύπωση στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα.

Σημειώνεται, ότι η έκδοση βιβλίων μινιατούρων έχει μακρά ιστορία. Στην Ευρώπη, πολλά δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα, καθώς οι τυπογράφοι προσπαθούσαν να δοκιμάσουν τα τεχνολογικά όρια των πιεστηρίων, αλλά υπάρχουν παραδείγματα από την αρχαία Μεσοποταμία που χρονολογούνται από το 2325 π.Χ.

Πηγή: theguardian.com

Sports in

Τέτοια «ληστεία» για πρώτη φορά μετά το 1995!

Για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια ο Ολυμπιακός είδε και κόκκινη και δυο πέναλτι εις βάρος του στο ίδιο παιχνίδι. Και όχι μόνο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023