Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lexus RZ: Προδιαγεγραμμένα ηλεκτρικό

Lexus RZ: Προδιαγεγραμμένα ηλεκτρικό

Η πολυτελής φίρμα του ιαπωνικού ομίλου, αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο RZ το οποίο θα μοιραστεί πολλά κοινά με το Toyota bZ4X

Σε μια κίνηση έκπληξη, ο όμιλος Toyota αποκάλυψε προσφάτως το σύνολο των σχεδίων του για το ηλεκτρικό μέλλον αποκαλύπτοντας μια εντεκάδα από πρωτότυπα που θα οδηγηθούν στην παραγωγή, υλοποιώντας την φιλόδοξη ηλεκτρική στρατηγική του.

Ταυτόχρονα, έδωσε τις πρώτες φειδωλές συστάσεις για το ηλεκτρικό μέλλον της Lexus το οποίο όπως επεσήμανε θα ξεκινήσει με το RZ, ένα compact SUV το οποίο, αποκαλύπτει λίγες περισσότερες πληροφορίες για την ηλεκτρική προσωπικότητά του.

Έχοντας ως αφετηρία την πλατφόρμα e-TNGA και ανάλογο μέγεθος με το πρόσφατο Toyota bZ4X, το Lexus RZ θα επενδύσει σε μια σαφώς πιο αιχμηρή και επιθετική αισθητική στα συνήθη πρότυπα της Lexus, υιοθετώντας πιο περίτεχνα μοτίβα.

Επίσης, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν εικόνες από το εσωτερικό του RZ, αναμένεται μια διαφορετική προσέγγιση από το ομογάλακτο μοντέλο της Toyota, η οποία επιφυλάσσει πολύ περισσότερη τεχνολογία τόσο σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές διατυπώσεις όσο και τα συστήματα υποβοήθησης, στοιχειοθετώντας με αυτόν τον τρόπο την θέση της Lexus ως premium φίρμας.

Σε ό,τι αφορά την αθέατη πλευρά του, δεδομένα ανάμεσα στις επιλογές του RZ θα βρεθεί το σύνολο που έχει ανακοινωθεί για το Toyota bZ4X το οποίο προσφέρεται σε δύο διαμορφώσεις, δικίνητη και τετρακίνητη με απόδοση 204 και 218 ίππων. Η μπαταρία που συμπληρώνει το ηλεκτρικό σύνολο έχει απόδοση 71,4 kWh εξασφαλίζοντας αυτονομία 500 χλμ. Κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και για το compact SUV της Lexus που ωστόσο δεν αποκλείεται να διευρύνει τις παραπάνω επιλογές στοχεύοντας σε περισσότερη ισχύ ή και αυτονομία.

Αυτό που δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με το αντίστοιχο μοντέλο της Toyota, είναι το σύστημα τετρακίνησης Direct4 το οποίο, αξιοποιώντας δεδομένα από το σύστημα διεύθυνσης, το δεξί πεντάλ και με τη συνδρομή αισθητήρων, αξιολογώντας τις συνθήκες που επικρατούν, θα μπορεί να μεταβάλλει την κατανομή ροπής διοχετεύοντας την όπου απαιτείται και σε διάφορες διαμορφώσεις. Με αυτό τον τρόπο, το αυτοκίνητο μπορεί ουσιαστικά να μετατραπεί από δικίνητο-εμπροσθοκίνητο σε δικίνητο-πισωκίνητο ή τετρακίνητο σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Σύμφωνα με την Lexus το συγκεκριμένο σύστημα εκτός από την πρόσφυση που υπόσχεται, μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης steer -by-wire σε βαθμό που ο οδηγός θα μπορεί να πραγματοποιήσει αναστροφή, στρέφοντας το τιμόνι μόνο κατά 150 μοίρες.

Θεωρητικά, στην περίπτωση της Lexus, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αντικατάσταση του παραδοσιακού στρογγυλού τιμονιού με ένα παραλληλόγραμμο το οποίο θα δίνει μια διαφορετικά σπορ διάσταση στο συνολικό χαρακτήρα, σχεδιαστικό και μη του εσωτερικού, και που δεδομένα θα συμπεριληφθεί στις επιλογές όπως ήδη έχουν ανακοινώσει οι Ιάπωνες.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να περιμένουμε το Lexus RZ εντός του 2023.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024