Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία - Ο Λούλα έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Μπολσονάρο σύμφωνα με δημοσκόπηση

Βραζιλία – Ο Λούλα έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Μπολσονάρο σύμφωνα με δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη Βραζιλία δείχνει ότι ο Λούλα προηγείται εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, θα κέρδιζε με άνεση εάν οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022 διεξάγονταν χθες, καθώς το ποσοστό που εξασφαλίζει ο ακροδεξιός νυν πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχει μειωθεί κατά σχεδόν τριάντα μονάδες, υπέδειξε δημοσκόπηση.

Το 48% του δείγματος σε αυτή την αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση είπε ότι θα ψήφιζε τον Λούλα εάν οι εκλογές διεξάγονταν χθες, ενώ μόλις το 21% θα ψήφιζε τον σημερινό αρχηγό του κράτους. Τη δημοσκόπηση διενήργησε το ινστιτούτο Inteligência em Pesquisa e Consultoria Estratégica (IPEC) για λογαριασμό του ειδησεογραφικού ιστότοπου G1.

Ο Σέρζου Μούρου, πρώην δικαστικός ειδικευμένος σε υποθέσεις διαφθοράς, που είχε συμβάλει καθοριστικά να φυλακιστεί ο Λούλα προτού ενταχθεί θριαμβευτικά στην κυβέρνηση του κ. Μπολσονάρο και κατόπιν έρθει σε ρήξη με τον ακροδεξιό πρόεδρο, καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με το 6% των προθέσεων ψήφου.

Στο υποθετικό σενάριο του αποκλεισμού λιγότερο δημοφιλών υποψήφιων για την προεδρία, ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης συγκεντρώνει ακόμη υψηλότερο ποσοστό, το 49%, ο κ. Μπολσονάρο το 22% και ο κ. Μούρου το 8%.

«Πλήγωσε» τον Μπολσονάρο ο κοροναϊός

Τα ευρήματα αυτά γενικά συνάδουν με προηγούμενη έρευνα του IPEC, που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο και έδειχνε πως ο κ. Μπολσονάρο δυσκολεύεται να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους έπειτα από την κατακρήμνιση της δημοτικότητάς του τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίστηκε την πανδημία του κοροναϊού.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 617.000 Βραζιλιάνους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της μεγαλύτερης λατινοαμερικάνικης χώρας. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (πάνω από 800.000 νεκροί).

Δείχνουν επίσης πόσο θεαματικά ανατράπηκε η κατάσταση για τον Λούλα τα τελευταία χρόνια. Προφυλακισμένος όταν εκλεγόταν ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρώην πρόεδρος (2003-2011) έκτοτε είδε την καταδίκη του για διαφθορά να ακυρώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο κορυφαίο αξίωμα στη χώρα.

Η δημοσκόπηση του IPEC διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων από την 9η ως τη 13η Δεκεμβρίου σε 144 πόλεις όλης της Βραζιλίας. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται σε ±2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024