Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία – Νέα έρευνα κατά του Μπολσονάρο για ψευδή πληροφόρηση σχετικά με τον κοροναϊό
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο (φωτογραφία Reuters)

Βραζιλία – Νέα έρευνα κατά του Μπολσονάρο για ψευδή πληροφόρηση σχετικά με τον κοροναϊό

Αντικείμενο της νέας έρευνας σε βάρος του Ζαΐχ Μπολσονάρο είναι βίντεο, στο οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος αναφέρει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κοροναϊού αναπτύσσουν την ασθένεια του AIDS «πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλέπεται».

Δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF) της Βραζιλίας έδωσε χθες Παρασκευή, εντολή να ανοίξει άλλη μια έρευνα εναντίον του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο επειδή διέδωσε με βίντεο ψευδή πληροφορία που συνέδεε το εμβόλιο κατά της Covid-19 με την ασθένεια του AIDS.

Σοβαρά αδικήματα

Η απόφαση του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, μέλους του ανώτατου θεσμού της δικαστικής εξουσίας στη Βραζιλία, απαντά σε αίτημα της επιτροπής της Γερουσίας που κατηγόρησε τον Οκτώβριο τον αρχηγό του κράτους ότι διέπραξε σοβαρά αδικήματα στη διάρκεια της πανδημίας, και η νέα έρευνα προστίθεται σε πέντε άλλες οι οποίες έχουν ανοίξει σε βάρος του Μπολσονάρο, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Αντικείμενο αυτής της νέας έρευνας είναι βίντεο, στο οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος επικαλείται υποτίθεται επίσημες εκθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που «υποδεικνύουν» ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κοροναϊού αναπτύσσουν την ασθένεια του AIDS «πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προβλέπεται».

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και από τη βραζιλιάνικη εταιρεία λοιμωδών νόσων, μεταξύ άλλων ιατρικών οργανισμών.

Το βίντεο αποσύρθηκε από το Facebook, το Instagram και το YouTube. Μάλιστα, τόσο το Facebook όσο και το Twitter ανέστειλαν για μία εβδομάδα τον λογαριασμό του Μπολσονάρο.

«Συκοφαντία» και «υποκίνηση εγκλήματος»

Τον Αύγουστο, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αρχίσει έρευνα εναντίον του Μπολσονάρο για τα αδικήματα της «συκοφαντίας» και της «υποκίνησης εγκλήματος» σε μια υπόθεση που συνδέεται με την αμφισβήτηση του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Σε βάρος του προέδρου διεξάγονται και άλλες έρευνες που έχουν στόχο να διαπιστωθεί αν παρενέβη σε υποθέσεις που αφορούσαν μέλη της οικογένειάς του, στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ή ακόμη επειδή διένειμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόρρητη έκθεση της αστυνομίας σχετικά με επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε εναντίον του εκλογικού συστήματος.

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, η δημοτικότητα του 66χρονου προέδρου δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024