Πρώην αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο βουλευτής ήταν επίσης ένας από τους συντονιστές της εκστρατείας του Ζαΐχ Μπολσονάρο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

Το βραζιλιάνικο Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE) αποφάσισε χθες Πέμπτη, για πρώτη φορά, να αφαιρεθεί η έδρα κοινοβουλευτικού εξαιτίας της διασποράς ψευδών πληροφοριών, μερικές ημέρες μετά τη διαγραφή βίντεο που είχε μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρο για τον ίδιο λόγο.

Υπέρ της αφαίρεσης

Τα έξι από τα επτά μέλη του TSE τάχθηκαν υπέρ της αφαίρεσης της έδρας του δεξιού τοπικού βουλευτή Φρανσίσκο Φρανσισκίνι στο τοπικό κοινοβούλιο της πολιτείας Παρανά (νότια) και της στέρησης του δικαιώματός του να εκλέγεται σε δημόσια αξιώματα ως το 2026.

Πρώην αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο κ. Φρανσισκίνι ήταν επίσης ένας από τους συντονιστές της εκστρατείας του Ζαΐχ Μπολσονάρο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του που μεταδιδόταν απευθείας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα που διεξαγόταν ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας εκείνης, ο πολιτικός είχε υποστηρίξει πως χειραγωγείτο το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να εμποδιστεί η νίκη του κ. Μπολσονάρο.

Εξαιτίας αυτού του ισχυρισμού, που έγινε χωρίς να παρουσιαστεί η παραμικρή απόδειξη, το TSE αποφάσισε να του αφαιρέσει την έδρα, κρίνοντάς τον ένοχο για «απρεπή χρήση μέσων επικοινωνίας» και «κατάχρηση εξουσίας».

Δικαίωμα έφεσης

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, αλλά ο κοινοβουλευτικός έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο TSE.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το TSE εκδίκασε άλλη υπόθεση, που αφορούσε προσωπικά τον πρόεδρο. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο κατηγορείτο ότι ωφελήθηκε από τη χρηματοδότηση επικεφαλής επιχειρήσεων για τη μαζική αποστολή μηνυμάτων μέσω WhatsApp με περιεχόμενο επικριτικό για πολιτικούς του αντιπάλους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2018.

Ωστόσο το δικαστήριο δεν καταδίκασε τον αρχηγό του κράτους, καθώς τα μέλη του έκριναν πως δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Ομως το TSE προειδοποίησε ότι, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των γενικών εκλογών του 2022, «η μαζική αποστολή μηνυμάτων που περιέχουν ψεύδη ή ψευδείς πληροφορίες» ενδέχεται να τιμωρηθεί για τους ίδιους λόγους που το ώθησαν να αφαιρέσει την έδρα του βουλευτή Φρανσισκίνι.

Αφαίρεσαν βίντεο του Μπολσονάρο

Οπως και ο τοπικός βουλευτής, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο καταφέρεται εδώ και καιρό εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας που αξιοποιείται στη Βραζιλία από το 1996, χωρίς ποτέ να έχει παρουσιάσει αποδείξεις για τις κατηγορίες του.

Αυτήν την εβδομάδα, ο ακροδεξιός πρόεδρος είδε να αφαιρείται από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και YouTube το βίντεο της εβδομαδιαίας απευθείας παρέμβασής του, στο οποίο αναφέρθηκε σε ψευδή είδηση που συνέδεε το εμβόλιο κατά της COVID-19 με το AIDS.

Για τον ίδιο λόγο, ανεστάλη για επτά ημέρες η λειτουργία του καναλιού του αρχηγού του κράτους στο YouTube τη Δευτέρα (24852201), ενώ ένδεκα γερουσιαστές αξίωσαν την Τρίτη να ανασταλεί η λειτουργία των λογαριασμών του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Instagram.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr