Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έμφυλη βία - Η εικαστικός Νίκη Τριανταφυλλοπούλου περιγράφει την κακοποίηση που υπέστη

Έμφυλη βία – Η εικαστικός Νίκη Τριανταφυλλοπούλου περιγράφει την κακοποίηση που υπέστη

Το περιστατικό έμφυλης βίας που περιγράφει μεταξύ άλλων η Νίκη Τριανταφυλλοπούλου σε βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Instagram.

Η εικαστικός, Νίκη Τριανταφυλλοπούλου, βίωσε κακοποίηση σε ηλικία 25 ετών από τον τότε σύντροφό της. Δέκα χρόνια μετά, υπό το βάρος των ολοένα περισσότερων περιστατικών που έρχονται στη δημοσιότητα με γυναίκες να υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και τελικά να δολοφονούνται, η Νίκη μοιράζεται την ιστορία της στα κοινωνικά δίκτυα και δημιουργεί έργα τέχνης με μηνύματα κατά της έμφυλης βίας.

«Η πρώτη φορά που με χτύπησε ήταν όταν προσπάθησα να βγω από το αυτοκίνητο σε ένα τσακωμό μας. Με ακολούθησε, με έριξε κάτω και άρχισε να με χτυπάει με μανία, όπου έβρισκε, στα πόδια, στα πλευρά, στο κεφάλι. Όταν σηκώθηκα σε άθλια κατάσταση, τον παρακάλεσα να με πάει κάπου να με δουν, δεν αισθανόμουν καλά, έκανα εμετούς και αυτός ήταν σε κατάσταση αμόκ. Αντ’ αυτού με έβαλε στο αυτοκίνητο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, με πήγε σπίτι, με έβαλε στο μπάνιο, έπλυνε χώματα, αίματα και έβγαλε τα ματωμένα ρούχα μου και με έβαλε στο κρεβάτι να κοιμηθώ. Το πρωί πήγα μόνη μου στο νοσοκομείο και διαπίστωσαν ότι είχα μια ελαφριά διάσειση. Απέκρυψα ότι το έκανε αυτός, τους είπα ότι χτύπησα στη δουλειά μου σε ένα τραπέζι εκτύπωσης».

Το παραπάνω περιστατικό περιγράφει μεταξύ άλλων η Νίκη Τριανταφυλλοπούλου σε βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Instagram.

«Θεωρούσα ότι κάπου φταίω»

Αφού περιγράφει και ένα δεύτερο περιστατικό που ακολούθησε, μετά το οποίο δεν θέλησε να τον ξαναδεί, η Νίκη εξηγεί γιατί δεν έφυγε από την πρώτη κακοποίηση.

«Θεωρούσα ότι, έλα μωρέ, θα αλλάξει, κάτι έκανα, κάπου φταίω εγώ. Όχι δεν φταίω εγώ και δεν φταις ούτε και εσύ, αν σου έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Φταίει αυτός που σηκώνει χέρι, φταίει αυτός που σε βρίζει, αυτός που μπορεί να σου ασκεί ψυχολογική βία», επισημαίνει.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία της, η Νίκη Τριανταφυλλοπούλου εξηγεί ότι «όταν μου συνέβη το πρώτο περιστατικό, έριξα ευθύνη στον εαυτό μου. Μας έχουν μάθει να λειτουργούμε έτσι, ότι κάτι έκανες, κάπου έφταιξες. Ήταν έτσι όλη η κοινωνία παλιότερα, απλά θεωρώ ότι πλέον αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η τέχνη

Εικονογράφος, γραφίστρια και tattoo artist, η Νίκη Τριανταφυλλοπούλου αποφάσισε να μετουσιώσει τα βιώματά της σε τέχνη. Στα έργα της θίγει συχνά με χιουμοριστικό τρόπο ζητήματα που αφορούν την έμφυλη βία, τον ρατσισμό και το body shaming. Όπως επισημαίνει, «η τέχνη μπορεί να αφυπνίσει, σίγουρα το μήνυμα περνάει πολύ πιο εύκολα ή μέσα από την τέχνη ανοίγει συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα».

H Νίκη πήρε επίσης την απόφαση να δημοσιοποιήσει την εμπειρία της θεωρώντας ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλες γυναίκες. «Καλύτερο μήνυμα από το να πεις την αλήθεια σου δεν υπάρχει, είναι και τρόπος να βοηθήσεις άλλες γυναίκες. Με την όλη αφύπνιση και ενημέρωση είναι σαν να ηρεμεί η ψυχή μου, ότι υπάρχει τρόπος να λυθεί κάτι, να βοηθηθεί μια άλλη γυναίκα. Εφόσον η κοινωνία μας δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, θεωρώ ότι η γυναίκα πρέπει να προστατευτεί μόνη της και εγώ δεν την είχα τότε αυτή τη βοήθεια».

Η έκθεση «#NotAlone»

Η Νίκη Τριανταφυλλοπούλου συμμετέχει με ένα πίνακά της και μία αφίσα της, και τα δύο με θέματα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, σε ομαδική έκθεση με τίτλο «#NotAlone», την οποία διοργανώνει η πλατφόρμα πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης «Art Hub Athens» στο χώρο «The Project Gallery» (Νορμανού 3, 1ος όροφος, Μοναστηράκι) σήμερα, 6-11 μ.μ., αύριο και την Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 11 το βράδυ.

Περίπου 70 καλλιτέχνες δωρίζουν έργα τέχνης, τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν για την υποστήριξη φορέων κατά της έμφυλης βίας και οικογενειών κακοποιημένων γυναικών. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες και οι Wild Drawing aka WD, Μαρία Φραγκουδάκη, Γιάννης Τζομάκας, Γιώργος Ζαφειρόπουλος (onebran), Κώστας Λάκης, Δημήτρης Ντόκος, ‘Αρης Χρυσανθόπουλος και το εικαστικό δίδυμο Blaqk. Ορισμένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν νέα έργα εμπνευσμένα από την έμφυλη βία και άλλοι δώρισαν παλαιότερες δημιουργίες τους. Τα έργα θα διατίθενται σε ενιαία τιμή 100 ευρώ, ενώ μια σειρά από αφίσες που έχουν δημιουργηθεί για τους σκοπούς της έκθεσης θα διατίθενται στην τιμή των 50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η έκθεση είναι μέρος της σειράς δράσεων «#NotAlone- Εκστρατεία κοινωνικού αντίκτυπου & 16 ημέρες ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας», που διοργανώνει το «Art Hub Athens» και ολοκληρώνεται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024