Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύμνος στις μπουλντόζες και θρήνοι στα πεζοδρόμια

Ύμνος στις μπουλντόζες και θρήνοι στα πεζοδρόμια

Αυτή η περιοχή του κέντρου της Νέας Σμύρνης είναι η μόστρα του Δήμου. Με τα τραπεζάκια έξω δεκάδων καφετεριών

Σήμερα δίνω, όπως ήδη προανήγγειλα από τις «ΑΠΟΨΕΙΣ» της 30/11/21, συνέχεια στο κεφάλαιο της πολεοδομικής-οικοδομικής παρακμής του άλλοτε γοητευτικού δήμου της Νέας Σμύρνης.

Θέμα λοιπόν του σημερινού μου σημειώματος, είναι το οιονεί βομβαρδισμένο τοπίο από τις καθημερινές κατεδαφίσεις με τα δεινοσαυρικά μεγαθήρια των εκσκαφέων (μπουλντόζες), αλλά και η χειρίστη εικόνα αμέτρητων πεζοδρομίων της Νέας Σμύρνης, που έχουν μετατραπεί σε παγίδες για τους πεζοπόρους. Σε πραγματικά ναρκοπέδια για τη σωματική ακεραιότητα γιατί όχι και τη ζωή των διαβατών, όταν το πέσιμό τους γίνει με θανάσιμο τραύμα στην κεφαλή τους.

Δυστυχώς, ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει επικεντρώσει 100% το ενδιαφέρον του στην περίφημη πλατεία 25ης Μαρτίου, που μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου την έχει κατατάξει στις 10 καλύτερες πλατείες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Φυσικά, κοντά στον βασιλικό αυτής της πλατείας ποτίζεται και η γλάστρα 4-5 δρόμων που περιβάλλουν την πλατεία σε περιμετρική έκταση κάποιων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Τα πλακόστρωτα ορθώνουν τις σπασμένες πλάκες τους σαν τους επικρουστήρες των ναρκοπεδίων. Η ηλικία αυτών των άχρηστων και επικίνδυνων πεζοδρομίων ξεπερνά τα 40 χρόνια!

Αυτή η περιοχή του κέντρου της Νέας Σμύρνης είναι η μόστρα του Δήμου. Με τα τραπεζάκια έξω δεκάδων καφετεριών. Με πολυτελέστατα πλακόστρωτα, που στη θέα τους, από ψηλά, μας παραπέμπουν σε περίτεχνο βελγικό τάπητα, με ρόμβους, ρόδακες οριζόντια και κάθετα σχήματα. Πλακόστρωτα πεντακάθαρα, ακόμη και από τις μασημένες τσίχλες που πετούν διάφορα μυρικαστικά δίποδα του ευκλεούς ανθρώπινου γένους…

Γιατί άραγε αυτή η επιλεκτική φροντίδα του Δήμου με την πλατεία και τον περίγυρό της; (Οδός Ομήρου [τμήμα], Ελ. Βενιζέλου [τμήμα], Αγίας Φωτεινής [τμήμα], Αδραμυτίου [τμήμα], Χρυσοστόμου Σμύρνης [τμήμα], κ.α.). Απάντηση: Διότι εδώ προσελκύεται ευρύτατο κοινό δημοτών, όχι μόνο για τις καφετέριες, αλλά και με καταναλωτική διάθεση στα κομψά καταστήματα. Στην ίδια αυτή περιοχή και με πυρήνα πολιτιστικών δρωμένων τον «Γαλαξία» που άλλαξε επί τα βελτίω πρόσωπο επί των ημερών του δημάρχου Τζουλάκη. Ανάλογη αναβάθμιση έγινε στο δημοτικό Άλσος, που λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος πρασίνου, αλλά και ως χώρος περιπάτου και άθλησης.

Θανάσιμες παγίδες

Αν εξαιρεθούν αυτοί οι παραπάνω χώροι, φυσικά και οι κοινωφελείς δραστηριότητες του Δήμου, η τελείως αρνητική και απαράδεκτη εικόνα του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι τα αμέτρητα πεζοδρόμια-θανάσιμες παγίδες για τους πεζοπόρους περιπατητές. Αψευδής μαρτυρία αυτού του καταντήματος, δεκάδες φωτογραφίες μου, που επιβεβαιώνουν και την τελευταία λέξη των γραφομένων μου. Όλες οι φωτογραφίες στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Τα πλακόστρωτα ορθώνουν τις σπασμένες πλάκες τους σαν τους επικρουστήρες των ναρκοπεδίων. Η ηλικία αυτών των άχρηστων και επικίνδυνων πεζοδρομίων ξεπερνά τα 40 χρόνια!

Προσωπικά δεν αποκρύπτω, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, περπατώντας στην οδό Αδραμυτίου, πάνω σε διαλυμένο πλακόστρωτο με θρυμματισμένες και ξεκολλημένες τσιμεντόπλακες, σκόνταψα και σωριάσθηκα πρυμνηδόν, τραυματίζοντας ελαφρά ευτυχώς τα δύο γόνατά μου. Προσέφυγα στο φαρμακείο Ι. και Μ. Μώρου, στην Πλατεία Ν. Σμύρνης, όπου και το ευγενέστατο προσωπικό μου τύλιξε τα γόνατα με πάγο και αλουμινόνερο.

Το περιστατικό αυτό το κατέγραψα στις «Απόψεις» της 21ης Φεβρουαρίου 2021, σε κείμενό μου με τον τίτλο «Νέα Σμύρνη: οι βιτρίνες της πλατείας και τα ναρκοπέδια των πεζοδρομίων». Πρόκειται για άρθρο με περίπου 200 likes το οποίο διαβάστηκε από τους δημοτικούς υπευθύνους χωρίς κανείς από αυτούς να μου ζητήσει μια πολιτισμένη συγγνώμη…

Μετά από αυτό το κατάντημα, είναι περιττό να τονίσω ότι παρόμοια κρούσματα δημοτικής αδιαφορίας, για τραυματισμούς στα πεζοδρόμια της ντροπής, νομιμοποιούν κάθε παθόντα να ζητεί δικαστικώς αποζημίωση για σωματική βλάβη, αλλά και ψυχική οδύνη, αλλά και να μηνύσει τον Δήμο για παράβαση καθήκοντος.

Όμως με αντεγκλήσεις και παρόμοιες αντιπαραθέσεις δεν θεραπεύεται το κακό. Η μόνη λύση είναι εδώ και τώρα:

α) Μια συγγνώμη του Δήμου προς τους ταλαίπωρους διαβάτες των πεζοδρομίων.

β) Άμεση και υποδειγματική πλακόστρωση των παμπάλαιων κατεστραμμένων πεζοδρομίων, κατά το υπόδειγμα του γειτονικού Δήμου Παλαιού Φαλήρου, όπως προκύπτει από φωτογραφία μου που δημοσιεύω, στο σημερινό μου κείμενο.

Ένα ακόμη πεζοδρόμιο με χαλασμένο πλακόστρωτο της δεκαετίας του ’70.

γ) Εν ανάγκη επίσκεψη του ίδιου του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, στα πεζοδρόμια της ντροπής της Ν. Σμύρνης. Αλλά, ας κρατεί μαζί του, για την ασφάλειά του και ένα ισχυρό ορθοπεδικό ραβδί με τέσσερα πέλματα…

Κλείνοντας την παρένθεση «πεζοδρόμια» θέτουμε τα ερωτήματα:

– Εάν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα οι υπεύθυνοι του Δήμου, γνωρίζουν ή όχι ότι πεζοδρόμιο σημαίνει τμήμα του δρόμου αυστηρά οριοθετημένο για την κίνηση των πεζών. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και για την ξεκούραση των διαβατών, εάν ο Δήμος εφιλοτιμείτο να εγκαθιστά κάπου-κάπου και παγκάκια…

– Εφόσον οι παραπάνω προορισμοί των πεζοδρομίων δεν εξυπηρετούνται λόγω της μακρόχρονης αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, νομιμοποιούμαστε ή όχι να προσάπτουμε στο Δήμο την κατηγορία της ασέβειας προς τους διαβάτες;

Η θηριωδία της μπουλντόζας και της μπετονιέρας

Ένα ακόμη δείγμα ασέβειας προς τους νεοσμυρνιώτες διαβάτες των δημοτικών δρόμων είναι, χωρίς αμφιβολία, η αναστάτωση από τις θορυβώδεις αλλά και ρυπογόνες κατεδαφίσεις των μονοκατοικιών από τα συνεργεία του επιχειρηματικά άπληστου εργολαβικού κεφαλαίου.

Ένα ακόμη διαλυμένο πεζοδρόμιο, που ο Δήμος Νέας Σμύρνης υπόσχεται στους περιοίκους να το επισκευάσει χωρίς ποτέ να τηρεί την υπόσχεσή του.

Πραγματικά σύννεφα σκόνης και ρυπαρών αιωρημάτων από τις κατεδαφίσεις αυτές και επιπλέον λάσπες και μπάζα που κατακλύζουν όχι μόνον τα απαίσια πεζοδρόμια, αλλά και τα κράσπεδα της ασφάλτου.

Επίσης αποκλεισμός για πολλές ώρες της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών με απαγορευτικές μπάρες στους δρόμους των κατεδαφίσεων από τις  μπουλντόζες αλλά και τις μπετονιέρες, που ρίχνουν τα τσιμέντα στις πολυώροφες πολυκατοικίες με ρύγχη ύψους μέχρι και 30 μέτρων!

Όλα λοιπόν στο βωμό των ερειπίων και της βαβυλωνιακής «ανοικοδόμησης» με τα καβαφικά «τείχη». Στον ίδιο βωμό κατακρεούργηση ενός παρελθόντος του πολιτισμένου μέτρου…

Τεχνίτες του όμορου με τη Νέα Σμύρνη Δήμου Παλαιού Φαλήρου πλακοστρώνουν εξ ολοκλήρου παλαιό κατεστραμμένο πεζοδρόμιο στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Το καλό αυτό παράδειγμα ας το μιμηθεί ο Δήμος Νέας Σμύρνης που καμαρώνει τα κατεστραμμένα πεζοδρόμιά του, ηλικίας … μισού αιώνα!

Σώζουν άραγε αυτή την κατάσταση οι πολυδιαφημισμένες βιτρίνες του πολυτελούς κέντρου της Νέας Σμύρνης, ή αν το καλοσκεφτούμε μήπως διαιωνίζουν και οριστικοποιούν την αλύπητη ταξική διάκριση ανάμεσα στους ανυπεράσπιστους πεζοπόρους των πεζοδρομίων και τους προνομιούχους επιχειρηματίες και θαμώνες της εύφορης κοιλάδας μιας κεντρικής πλατείας;

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024