Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ - Έχουν ψηφίσει πάνω από 267.000 πολίτες - Πήραν παράταση οι εκλογές

ΚΙΝΑΛ – Έχουν ψηφίσει πάνω από 267.000 πολίτες – Πήραν παράταση οι εκλογές

Η ΕΔΕΚΑΠ - η αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές - αποφάσισε την παράταση για μία ώρα της εκλογικής διαδικασίας

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον και η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ, για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα είχαν ήδη ψηφίσει πάνω από 267.000 πολίτες, «σπάζοντας» το φράγμα των εκλογών του 2017, όταν ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων είχε φθάσει στις 211.191.

Η ΕΔΕΚΑΠ – η αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές – αποφάσισε την παράταση της διαδικασίας για μια ώρα μετά την αθρόα προσέλευση.

238.000 είχαν ψηφίσει στις 6.30 το απόγευμα στην Ελλάδα και 2.000 στο εξωτερικό. Μισή ώρα μετά είχαν ξεπεράσει τις 258 χιλιάδες και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 270 χιλιάδες έως το τέλος.

Εξάλλου, ήδη η πλευρά Παπανδρέου είχε καταθέσει αίτημα για παράταση της ψηφοφορίας, με την πλευρά Λοβέρδου να δηλώνει σύμφωνη, υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες ανά την επικράτεια, ακριβώς επειδή ανέμενε μεγάλη προσέλευση.

Θετική ήταν και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι είναι αυτονόητη η παράταση σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μετά τις 98 το βράδυ δόθηκε άτυπη παράταση μόνο στα εκλογικά κέντρα που υπήρχε κόσμος και ήθελε να ψηφίσει.

Τα πρώτα αποτελέσματα για τους νικητές των εκλογών αναμένονται μετά τις 10 το βράδυ όταν θα έχει ενσωματωθεί το 15% περίπου των ψηφοφόρων ανά την επικράτεια. Τότε θα γίνουν και οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων. Θα πρόκειται για το 15% των συνολικών αποτελεσμάτων, αλλά δεδομένου ότι θα είναι πανελλαδικό, θα αποτελεί ένα σχετικά ασφαλές πρόκριμα για τα τελικά αποτελέσματα, εκτός εάν οι διαφορές των υποψηφίων είναι πολύ μικρές.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 το βράδυ (κανονικά, θα έκλειναν στις 7 το απόγευμα) και πήραν την άτυπη παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΔΕΚΑΠ, από τις 11 και μετά, ο ρυθμός έφτασε τους 500 ψηφοφόρους ανά λεπτό, ενώ έπεσε στους 430 ανά λεπτό μόνον αργά το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στις 14.20 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, στην εκλογή του 2017, είχαν ψηφίσει 109.000 πολίτες.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε εκείνη του 2017 και, μάλιστα, από τις 5 το απόγευμα, ενώ τόνισε πως η εκλογική διαδικασία «στέλνει μήνυμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών».

Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα.

Στην Αυστραλία, η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ψήφισαν 108 άνθρωποι: Ανδρουλάκης (12) 11.1%, Γερουλάνος (2) 1.85%, Καστανίδης (3) 2.78%, Χρηστίδης (3) 2.78%, Λοβέρδος (34) 31.48%, Παπανδρέου (54) 50%.

Διαβάστε επίσης: Οδοιπορικό του in.gr σε εκλογικά τμήματα – Τι απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα γιατί πάνε να ψηφίσουν

Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Οι έξι ανταγωνιστές για την αρχηγία ξεκίνησαν να ψηφίζουν από νωρίς το πρωί.

Ανδρέας Λοβέρδος – «Να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την Ελλάδα ψηλά»

Πρώτος υποψήφιος που πήγε να ψηφίσει ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος κάνοντας το σήμα της νίκης έβαλε τον κλειστό φάκελο στην κάλπη, ενώ στη συνέχεια δήλωσε. «Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε την Δημοκρατική Παράταξη ψηλά. Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο και τους καλώ να συμμετάσχουν στη δημοκρατική μας γιορτή. Είναι η ώρα να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την Ελλάδα ψηλά».

Ανδρουλάκης – Ζητώ καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία

Στη γενέτειρα του, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ψήφισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛΝίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε στο εκλογικό τμήμα του Ηρακλείου λίγο μετά τις 9μιση το πρωί της Κυριακής και αφού ψήφισε, είπε τα εξής:

«Καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μία ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Είναι καλό για τη δημοκρατίας μας η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συνέπειας, ρεαλισμού και προόδου να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολιάζοντας το γεγονός πως επέλεξε την πατρίδα του για να ψηφίσει, ανέφερε πως είναι μεγάλη του τιμή που βρίσκεται εκεί.

«Υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον και πιστεύω πως αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η μεγάλη πολιτική προίκα της παράταξης για την επόμενη ημέρα».

 Γιώργος Παπανδρέου – Ο πράσινος ήλιος ανατέλλει ξανά

Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛΓιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου συνόδευσε μάλιστα την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη.

Στη συνέχεια αφού ψήφισε και ο ίδιος δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους:

«Είναι πράγματι μία γιορτή δημοκρατίας σήμερα. Πρώτα απ΄όλα μεγαλώνουμε την παράταξη, την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παύλος Γερουλάνος – «Η αλλαγή είσαι εσύ»

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Γερουλάνος αφού πέταξε τον φάκελο στην κάλπη δήλωσε τα εξής:

«Καλή μέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό. Θέλω να πω στους πολίτες που μας ακούν σήμερα, να πάνε να ψηφίσουν. Η αλλαγή είσαι εσύ».

Χάρης Καστανίδης – Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη

«Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο.

Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Παύλος Χρηστίδης – Σήμερα ξημερώνει μία ημέρα αισιοδοξίας και δύναμης

Στο κτίριο του δημαρχείου Αθηνών επί της Λιοσίων ψήφισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛΠαύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Νάντια, και την κόρη τους, ενώ πριν προχωρήσει προς την κάλπη δήλωσε τα εξής στις κάμερες:

«Είμαι πολύ ευδιάθετος και σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής. Είναι μία μέρα δημοκρατίας και ο ήλιος λάμπει. Σήμερα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Φώφη Γεννηματά που αν δεν ήταν εκείνη χωρίς τη δουλειά της και χωρίς τη τόλμη της, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Σήμερα ξημερώνει μία μέρα αισιοδοξίας και δύναμης, μία ημέρα που θα τολμήσουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024