Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ - Οδοιπορικό του in.gr σε εκλογικά τμήματα - Τι απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα γιατί πάνε να ψηφίσουν

ΚΙΝΑΛ – Οδοιπορικό του in.gr σε εκλογικά τμήματα – Τι απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα γιατί πάνε να ψηφίσουν

Βρεθήκαμε σε κάποια ελάχιστα και εντελώς ενδεικτικά -και όχι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά- εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας από το πρωί για να πιάσουμε το σφυγμό του κόσμου που πήγε να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία για μια δυναμική επανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο είναι ο λόγος της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας όπως καταγράφεται από όσα λένε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι στο in.gr.

«Να πάει καλύτερα η Ελλάδα»

Βρεθήκαμε σε κάποια ελάχιστα και εντελώς ενδεικτικά -και όχι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά- εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας από το πρωί για να πιάσουμε το σφυγμό του κόσμου που πήγε να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Τα βασικά σλόγκαν των υποψηφίων φαίνεται να έχουν αφομοιωθεί από τους ψηφόφορους της παράταξης και αυτό που φαίνεται κυρίαρχο είναι η προσδοκία τους ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ διαθέτει τις προϋποθέσεις για ν’ ανακάμψει και να μην περιοριστεί στο μέλλον σε ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ή απλώς ένας μικρός κυβερνητικός εταίρος ενός κυβερνητικού συνασπισμού όπως συμβαίνει την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα αυτή η προσδοκία στα λεγόμενα των ψηφοφόρων πάει χέρι-χέρι με το πως οι ίδιοι θέλουν και βλέπουν το ρόλο του ΚΙΝΑΛ ως προς την πορεία της χώρας. «Για να πάει καλύτερα η Ελλάδα» μας λέει ορθά-κοφτά ο κύριος Χρήστος όταν τον ρωτάμε τι είναι αυτό που τον φέρνει σήμερα στις κάλπες για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Η ώρα είναι περίπου 9 το πρωί και βρισκόμαστε στο Β’ ΚΑΠΗ της Μεταμόρφωσης. Οι ψηφοφόροι αρχίζουν σιγά σιγά να μαζεύονται και στα πρώτα πηγαδάκια μεταξύ γνωστών και φίλων δίνουν και παίρνουν τα προγνωστικά για το δεύτερο γύρο. Μαζί με τα «στοιχήματα», φυσικά δεν λείπουν και τα πειράγματα.

«Τι συμπληρώνουμε;»

Το κλίμα αυτό γύρω από τα προγνωστικά υποχωρεί όσο αυξάνεται η προσέλευση και οι συζητήσεις δεν περιορίζονται μεταξύ γνωστών και φίλων.

Συνεχίζοντας αυτό το οδοιπορικό βρισκόμαστε σε ένα από τα εκλογικά τμήματα του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και η προσέλευση δείχνει αρκετά ικανοποιητική καθώς είναι μόλις 10 το πρωί όταν οι πρώτες μικρές και ως εκ τούτου διαχειρίσιμες ουρές έχουν ήδη σχηματιστεί.

Η συνήθης φράση που ακούς από τους ψηφοφόρους μόλις φτάνουν έξω από το εκλογικό τμήμα είναι «τι συμπληρώνουμε;». Ουσιαστικά ζητούν να μάθουν αν χρειάζεται να συμπληρώσουν τη φόρμα-αίτηση του μέλους ή του φίλου του κόμματος για να μπουν στη συνέχεια να ψηφίσουν. «Είσαι μέλος; Δεν χρειάζεται» απαντούν οι πιο έμπειροι.

Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ – Χιλιάδες πολίτες στις κάλπες – Φωτογραφικά στιγμιότυπα από όλη την Ελλάδα – Πιθανή παράταση στην ψηφοφορία

Μοιρασμένες οι ηλικίες των ψηφοφόρων

Στην ουρά άνθρωποι κάθε ηλικίας, υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις σχετικά νεαρών που έχουν έρθει με τα παιδιά τους. «Είναι μεγάλη η συμμετοχή» μας λέει η Λίλιαν Γαζή, υπεύθυνη του εκλογικού τμήματος η οποία σημειώνει ότι το τμήμα άνοιξε στις 8 το πρωί και μέσα σε δύο ώρες είχαν ψηφίσει 250 άτομα.

«Οι ηλικίες των ψηφοφόρων είναι μοιρασμένες» προσθέτει και μας εξηγεί ότι έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα οι μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με τις νεότερες ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία γυναικών που προσέρχονται για να ψηφίσουν.

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες επισημαίνει η κα Γαζή περιμένουν, ως είθισται, περισσότερους ψηφοφόρους από νεότερες ηλικίες.

Το «πράσινο βιβλίο»

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας γύρω στις 10:30 ένα τεχνικό πρόβλημα διακόπτει για λίγο την ψηφοφορία αλλά και τη συνομιλία μας και η κα Γαζή ζητάει από τους ψηφοφόρους που είχαν μπει στην αίθουσα με τις κάλπες να βγουν έξω προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός ενώ ζητάει από τον κόσμο που βρίσκεται στην ουρά την κατανόησή τους.

Ρωτάμε τον κ. Χρήστο που περιμένει έξω από την πόρτα του εκλογικού τμήματος αν έχει ξαναπάρει μέρος σε εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και μας λέει είχε ψηφίσει και το 2017 ωστόσο αυτή φορά, αυτό που τον φέρνει ξανά στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι για «ν’ ανέβουμε ψηλά».

Εκείνη την ώρα ένας άλλος κύριος πλησιάζοντας για να μπει στην αίθουσα έχει ήδη έτοιμο το κινητό ανά χείρας και μεταδίδει εικόνα στους φίλους του λέγοντας «βλέπεις εδώ ο λαός πώς έρχεται;».

Λίγο παραδίπλα ένας πράσινος φάκελος πέφτει από τα χέρια ενός κυρίου που περιμένει υπομονετικά στην ουρά και από πίσω ένας άλλος του το επισημαίνει χιουμοριστικά: «Σας έπεσε το πράσινο βιβλίο».

Ουρές

Φτάνοντας λίγο πιο μετά στο Παγκράτι στο εκλογικό τμήμα στην οδό Πρατίνου 12 η ουρά πλησιάζει προς την διασταύρωση με τον οδό Ευτυχίδου. «Πολύ μεγάλη» η συμμετοχή, μας λέει η Ελένη Ζερβοπούλου, υπεύθυνη του εκλογικού τμήματος η οποία έχοντας και την εμπειρία των προηγούμενων εκλογών του 2017 εκτιμάει ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εσωκομματικές κάλπες.

Μάλιστα την ώρα της συνομιλίας μας, περίπου στις 12 το μεσημέρι, η κα Ζερβοπούλου για να μην διακόψει τη διαδικασία λόγω της μεγάλης ουράς έξω από το εκλογικό τμήμα και παρακωλήσει την ψηφοφορία αναγκάζεται να μας δώσει τα στοιχεία που είχε στις 10 το πρωί για τον αριθμό των ψηφισάντων.

Όπως μας λέει ήταν περίπου «300» μέχρι τις 10 το πρωί όσοι είχαν ψηφίσει και μάλιστα οι πρώτοι ψηφοφόροι είχαν φτάσει και περίμεναν μέχρι να ανοίξει το εκλογικό τμήμα στις 7 το πρωί.

Διαβάστε επίσης: Live οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο in.gr

Η «γενιά της αλλαγής»

«Είμαι της γενιάς της αλλαγής» λέει ο κ. Δημήτρης που θυμάται τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ το 1981 τονίζοντας ότι ανήκει σε μια γενιά που χάρη στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «είδαμε την Ελλάδα ν’ αλλάζει». «Όλα αυτά έχουμε στο μυαλό μας» συνεχίζει και προσθέτει ότι η προσδοκία του από αυτές τις εσωκομματικές εκλογές είναι «να κάνουμε τώρα ένα καινούργιο ξεκίνημα» μετά από μια «δεκαετία καταχνιάς». «Αυτό με φέρνει εδώ» καταλήγει απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που τον φέρνει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

«Να έχω μια γερή αντιπολίτευση» μας απαντά η κυρία Νίκη όταν τη ρωτάμε γιατί κάθεται και περιμένει στην ουρά για να ψηφίσει και στην απάντησή της αποκρίνεται καταφατικά με τη φράση «αυτό ακριβώς» μια άλλη κυρία που βρίσκεται μπροστά της.

Καλύτερη αντιπολίτευση

Συνεχίζουμε για του Ζωγράφου και το εκλογικό τμήμα που βρίσκεται λίγο πάνω από την πλατεία Γαρδένιας, στο Σινέ Ομόνοια. Έχει φτάσει το μεσημέρι και πλέον εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια συνωστισμού καθώς η ουρά όσων περιμένουν να ψηφίσουν είναι μεγάλη.

Γιατί ήρθατε να ψηφίσετε σήμερα και περιμένετε από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ρωτάμε τον κ. Βασίλη. «Μια καλύτερη αντιπολίτευση» μας απαντά περιμένοντας στην ουρά για να ψηφίσει. Όπως μας είπε, δεν είχε ψηφίσει στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές και ήταν και ήταν στο ΠΑΣΟΚ μέχρι και την προεδρία Βενιζέλου.

Η ιστορία κάνει κύκλους

Λίγο πιο πέρα ο κ. Θανάσης δηλώνει παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα τι είναι αυτό που τον φέρνει σήμερα στις εσωκομματικές κάλπες χωρίς να το πολυσκεφτεί απαντά ότι «πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε πίσω εκείνα που χάσαμε». Ουσιαστικά ο κ. Θανάσης αναπολεί το ρόλο που διαδραμάτιζε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι «ήρθε η σειρά μας μιας και η ιστορία κάνει κύκλους».

«Θέλω να γίνω μέρος της Αλλαγής» μας λέει τέλος ένας πιο νεαρός ψηφοφόρος, ο κ. Βασίλης εξηγώντας μας γιατί πάει να ψηφίσει σε αυτές τις εσωκομματικές κάλπες του ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος δεν δηλώνει παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως μας αναφέρει έχει κάνει και άλλες κομματικές επιλογές στις εθνικές κάλπες, ωστόσο είναι η δεύτερη φορά που μετέχει στις εσωκομματικές εκλογές καθώς είχε ψηφίσει και για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝΑΛ το 2017.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024