Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προστατεύει την καρδιά εν μέρει, μειώνοντας τα εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με το στρες

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ορίζεται ως όχι περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου ή πίνουν πάρα πολύ αλκοόλ.

Αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο iatropedia.gr, είναι τα συμπεράσματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο 70ό Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Είναι επίσης η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προστατεύει την καρδιά εν μέρει, μειώνοντας τα εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με το στρες.

Η σωστή ποσότητα αλκοόλ μειώνει το στρες στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση τα προβλήματα στην καρδιά

«Διαπιστώσαμε ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες στον εγκέφαλο ήταν υψηλότερη στους μη πότες σε σύγκριση με άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Επίσης, τα άτομα που έπιναν πολύ αλκοόλ (περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα) είχαν το υψηλότερο επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες» δήλωσε ο δρ Kenechukwu Mezue, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η κεντρική ιδέα είναι ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ (1 ποτό/ημέρα για γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για άνδρες) μπορεί να έχουν επιδράσεις στον εγκέφαλο που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να μειώσετε τα επίπεδα στρες και, ίσως μέσω αυτών των μηχανισμών, να μειώσετε την επίπτωση καρδιαγγειακών παθήσεων» πρόσθεσε.

Ο δρ Mezue έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αυτά τα ευρήματα δεν πρέπει να ενθαρρύνουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Όμως, είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν ορίζοντες σε νέες θεραπευτικές αγωγές και μεθόδους ελαχιστοποίησης των σημάτων άγχους στον εγκέφαλο.

«Η τρέχουσα μελέτη υποδηλώνει ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει ευεργετικά τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς. Ωστόσο, το αλκοόλ έχει πολλές σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, βλάβης του ήπατος και εξάρτησης» είπε ο δρ Mezue.

Πώς έγινε η έρευνα για τη θετική επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά

Σε σχετική μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η άσκηση βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, καθώς και στην επίπτωση καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάντων.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η άσκηση σχετίζεται με μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, που σχετίζεται με το άγχος.

Αν και η σύνδεση μεταξύ στρες και καρδιακών παθήσεων είναι ευρέως αποδεκτή, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι σχετικά μικρή έρευνα έχει γίνει για το πώς η τροποποίηση του στρες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς.

Τα δεδομένα ελήφθησαν από έρευνα της Mass General Brigham Biobank σε 53.064 συμμετασχόντες, εκ των οποίων το 59,9% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν τα 57,2 έτη.

Η κατανάλωση αλκοόλ βασίστηκε σε αυτοαναφορές των συμμετασχόντων και ταξινομήθηκε ως:

χαμηλή (<1 ποτό/εβδομάδα)
μέτρια (1-14 ποτά/εβδομάδα)
υψηλή (> 14 ποτά/εβδομάδα)

Από τους συμμετασχόντες, οι 752 υποβλήθηκαν σε απεικόνιση PET, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως μέρος του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, αλλά μπορεί επίσης να δείξει περιοχές στον εγκέφαλο που έχουν αυξημένη δραστηριότητα.

Οι σαρώσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να μετρήσουν αντικειμενικά τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το άγχος.

Αξιολόγησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος μετρώντας τη δραστηριότητα της αμυγδαλής (το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το φόβο και το άγχος) και διαιρώντας τη με τη δραστηριότητα στο μετωπιαίο φλοιό (το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε εκτελεστικές λειτουργίες).

Στη συνέχεια ομαδοποίησαν τους ασθενείς με βάση την έκταση της δραστηριότητας του εγκεφαλικού στρες.

Από τις 53.064 συμμετασχόντων 7.905 (15%) εμφάνισαν ένα σημαντικό ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό συμβάν:

17% στην ομάδα χαμηλής πρόσληψης αλκοόλ και
13% στην ομάδα μέτριας πρόσληψης αλκοόλ

Επίσης, τα άτομα που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκαν να έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να έχουν ένα σημαντικό καρδιακό συμβάν σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ, ενώ είχαν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος.

«Προηγούμενες μελέτες από την ομάδα μας και άλλες έδειξαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης δραστηριότητας της αμυγδαλής και του υψηλότερου κινδύνου σοβαρών δυσμενών καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος. Στην τρέχουσα μελέτη, οι αναλύσεις έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών συμβάντων εξαρτάται σημαντικά από το αν μειωθεί η δραστηριότητα της αμυγδαλής» δήλωσε ο δρ Mezue.

Περιορισμοί της έρευνας

Η μελέτη είναι περιορισμένη λόγω της αυτοαναφοράς της κατανάλωσης αλκοόλ από τους συμμετασχόντες.

Τα δεδομένα προέρχονται επίσης από ένα μόνο κέντρο και κάθε συμμετασχών στην υπο-μελέτη απεικόνισης έλαβε μόνο μία σάρωση εγκεφάλου.

Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να δείξει ότι οι παρατηρούμενες μειώσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μέσω επαναλαμβανόμενων σαρώσεων εγκεφάλου και λεπτομερέστερων πληροφοριών κατανάλωσης αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024