Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Αποφεύχθηκε προσωρινά το shutdown - Κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία

ΗΠΑ – Αποφεύχθηκε προσωρινά το shutdown – Κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία

Ο προσωρινός προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου μερικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να προκαλέσουν νέο shutdown.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε προσωρινό προϋπολογισμό που εγγυάται χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος shutdown, δηλαδή της αναστολής λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του, που θα έριχνε εκατομμύρια δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία από το Σαββατοκύριακο.

Η ώρα της… Γερουσίας

Ωστόσο, ο νόμος αυτός μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, ανάμεσά τους οι Τεντ Κρουζ, Μάικ Λι και Ρότζερ Μάρσαλ, απειλούν να προκαλέσουν νέο shutdown σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Το σώμα έχει προθεσμία να εγκρίνει τον προσωρινό προϋπολογισμό ως σήμερα Παρασκευή τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μόλις ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων τάχθηκε υπέρ του προσωρινού προϋπολογισμού, που τελικά πέρασε με 221 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά.

Εάν προκαλείτο αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους ενόψει των εορτών, το πολιτικό κόστος θα ήταν βαρύ και για τα δύο κόμματα, ιδίως όμως για τη συμπολίτευση, τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν εντελώς οριακά το Κογκρέσο.

Το αγκάθι του δανεισμού

Ακόμη πιεστικότερη είναι η επόμενη προθεσμία, αυτή που αφορά το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού (28,9 τρισ. δολάρια), που θα έχει καλυφθεί τη 15η Δεκεμβρίου, κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Εάν το όριο δανεισμού δεν μεγεθυνθεί ή αρθεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, με καταστροφικές συνέπειες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024