Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – Νέα μανούβρα για την αποφυγή διαστημικού σκουπιδιού

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – Νέα μανούβρα για την αποφυγή διαστημικού σκουπιδιού

Αιτία ήταν αυτή τη φορά το κατώτερο στάδιο αμερικανικού πυραύλου Pegasus που εκτοξεύτηκε το 1994 και παραμένει έκτοτε σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Για τέταρτη φορά σε διάστημα ενός μήνα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) χρειάστηκε να λάβει μέτρα λόγω αδέσποτων αντικειμένων σε τροχιά.

Το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, η τροχιά του ISS χρειάστηκε να μετατοπιστεί 310 μέτρα προς τα κάτω για αρκετά λεπτά, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Αιτία ήταν αυτή τη φορά το κατώτερο στάδιο αμερικανικού πυραύλου Pegasus που εκτοξεύτηκε το 1994 και παραμένει έκτοτε σε χαμηλή γήινη τροχιά και επρόκειτο να περάσει σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Το Διαστημικό Κέντρο «Τζόνσον» της NASA είχε δώσει νωρίτερα εντολή στο πλήρωμα του σταθμού να κλείσουν προληπτικά τα προστατευτικά καλύμματα στο εξωτερικό του θόλου παρατήρησης και άλλα τμήματα του σταθμού.

Την Τρίτη, η NASA είχε αναβάλει διαστημικό περίπατο για την αντικατάσταση κεραίας στο εξωτερικό του ISS λόγω πιθανότητας πρόσκρουσης άλλων διαστημικών σκουπιδιών.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για θραύσματα από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθούν σε χαμηλή γήινη τροχιά 1.700 μεγάλα θραύσματα και άγνωστος αριθμός μικρότερων συντριμμιών.

Μανούβρες για την αποφυγή των θραυσμάτων πραγματοποίησαν και δορυφόροι του συστήματος Starlink της SpaceX.

Μετά τη δοκιμή, κατά την οποία χτυπήθηκε ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος της Ρωσίας, οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στον ISS κατέφυγαν προληπτικά στα σκάφη Crew Dragon και Soyuz που βρίσκονται σταθμευμένα στον σταθμό, για την περίπτωση που χρειαζόταν εκκένωση.

Ακόμα ένα περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο μήνα όταν ο ISS πραγματοποίησε μανούβρα για να αποφύγει εξάρτημα παλιού κινεζικού δορυφόρου.

Η ρωσική αντιδορυφορική δοκιμή αναζωπύρωσε τον αυξανόμενο κίνδυνο που εγκυμονούν τα διαστημικά σκουπίδια καθώς οι διαστημικές εκτοξεύσεις πληθαίνουν.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για «απερίσκεπτη» συμπεριφορά, ενώ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στους Financial Times ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τέως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε τη Μόσχα πως μετατρέπει το Διάστημα σε σκουπιδότοπο.

«Αν δεν αλλάξουμε τακτική, η ευκαιρία που προσφέρει το Διάστημα για τη βελτίωση της ζωής μας στη Γη θα κλείσει για τις επόμενες γενιές» προειδοποίησε.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024