Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ράσελ Κρόου – Θα σώσει ο σταρ την Μπανγκόκ από τα καλώδια;

Ράσελ Κρόου – Θα σώσει ο σταρ την Μπανγκόκ από τα καλώδια;

Ένα tweet του σταρ ίσως καταφέρει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων της ασιατικής μητρόπολης

Ακόμη και οι ακριβότερες γειτονιές της Μπανγκόκ είναι καλυμμένες από δεμάτια κατάμαυρων καλωδίων. Όμως αυτό μπορεί – επιτέλους – να αλλάξει, χάρη σε ένα tweet… του Ράσελ Κρόου.

Ο διάσημος ηθοποιός έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, με μια φωτογραφία που απεικονίζει το χάος που επικρατεί στην πόλη, γράφοντας: «Κάνοντας όνειρα στην Μπανγκόκ». Ο Κρόου βρέθηκε στην Ταϊλάνδη στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, για τις ανάγκες των γυρισμάτων μιας ταινίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ, με τίτλο «The Greatest Beer Run Ever».

Το tweet του οδήγησε σε πολλά ακόμη σχετικά tweets, με τους χρήστες να αναρωτιούνται ποιοι είναι οι λόγοι για αυτή την κατάσταση.

Τώρα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα ζητά την καλύτερη οργάνωση και την υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.

Πολλά καλώδια ενδέχεται να έχουν πια περιπέσει σε αχρηστία, όμως δεν μπορούν να απομακρυνθούν, επειδή είναι μπερδεμένα με τα υπόλοιπα, εξηγεί στον Guardian ο Δρ. Ναπόνγκ Ρουγκχαπάν, αναπληρωτής καθηγητής αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Thammasat της Μπανγκόκ. «Όταν ένας πάροχος υπηρεσιών internet θέλει να προσθέσει μια νέα γραμμή για μια νέα πολυκατοικία που οικοδομείται, προσθέτει κι άλλα, επειδή δεν είναι υπεύθυνος για την αφαίρεσή τους».

Ωστόσο, δεδομένων των αναρίθμητων εκκλήσεων που ήδη είχαν διατυπωθεί για την υπογειοποίηση των ιστών από καλώδια που σχηματίζονται επάνω από την πόλη, ορισμένοι δεν είναι καθόλου σίγουροι για το πόσο αποτελεσματικές θα αποδειχθούν αυτές οι τελευταίες πιέσεις. Ακόμη κι αν λαμβάνουν ώθηση από έναν σταρ του Χόλιγουντ.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει σκοτωθεί εξαιτίας των καλωδίων, ίσως είναι ο λόγος που δεν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα, παρατηρεί ο Ρουγκχαπάν. Κι όμως, οι άνθρωποι σκοντάφτουν καθημερινά επάνω σε πεσμένα καλώδια, προσθέτει.


Η Κουλάπα Σακαραβές, εκπαιδευτικός που ζει στη Μπανγκόκ και μίλησε στον Guardian για το πρόβλημα, σημειώνει: «Μια φορά που είχαμε καταιγίδες, ένα δέντρο έπεσε και τράβηξε κάτω αμέτρητα μπλεγμένα καλώδια, προκαλώντας μπλακ άουτ».

Μέχρι στιγμής, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των πολλαπλών υπηρεσιών που εμπλέκονται και η ελλιπής πολιτική θέληση ευθύνονται για την περιορισμένη πρόοδο της κατάστασης, εξηγεί ο Ρουγκχαπάν.

Ο Ράσελ Κρόου δεν είναι ο πρώτος διάσημος που εμπλέκεται με την υπόθεση. Ήδη από το 2016, ο Μπιλ Γκέιτς είχε σχολιάσει το θέμα στο Facebook. Στη συνέχεια, κατέβασε την ανάρτησή του επειδή αρχικά είχε γράψει λανθασμένα ότι ήταν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, αντί για καλώδια τηλεπικοινωνιών.

Ιστορικά, οι υπηρεσίες ηλεκτρισμού κατηγορούν τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό μπερδεμένων καλωδίων.

Παρά το λάθος του Γκέιτς, μετά την ανάρτησή του οι αρχές δεσμεύτηκαν να υπογειοποιήσουν περίπου 127 χιλιόμετρα καλωδίων και των δύο ειδών. Ο Πραγιούθ παρότρυνε τις υπηρεσίες να επιταχύνουν την πρώτη φάση, η οποία εστίαζε σε 39 δρόμους μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα.


Το 2019, ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Ασουίν Κουανμουάνγκ, ηγήθηκε μιας νέας πρωτοβουλίας, αναγκάζοντας την Κυβέρνηση της Μητροπολιτικής Μπανγκόκ να δεσμευτεί ότι θα υπογειοποιήσει τις γραμμές τηλεπικοινωνιών μέσα σε δύο χρόνια.

Σε ορισμένες περιοχές έχει σημειωθεί πράγματι πρόοδος, όμως στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, οι πολίτες είναι ακόμη αναγκασμένοι να παρακάμπτουν μπερδεμένα καλώδια.


Ταυτόχρονα, τα δέντρα συχνά πέφτουν θύματα της εξάπλωσης των καλωδίων, ενώ δεν έχουν λείψει και οι περιπτώσεις που οι αρμόδιοι έχουν προτιμήσει να τα κόψουν, παρά να βρουν κάποια εναλλακτική λύση.

Πάντως, το tweet του Κρόου δεν αποκλείεται να βοηθήσει.

Ο Καντσαναφάν Βανιτσκούλ, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Μπανγκόκ, λέει στον Guardian: «Τον ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί έκανε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δώσουν σημασία στη χώρα μας».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024