Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη γυναίκα υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας

Η πρώτη γυναίκα υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας

Αν και δεν θα γίνει η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, όπως ήλπιζε, θα είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του γερμανικού υπ. Εξωτερικών. Οι στόχοι της Αναλένα Μπέρμποκ

Μετά από 16 χρόνια μιας γυναίκας, της Άνγκελα Μέρκελ, στην καγκελαρία ο διάδοχός της θα είναι άνδρας, o Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Η Αναλένα Μπέρμποκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων δεν θα είναι τελικά η επόμενη καγκελάριος, όμως θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της γερμανικής διπλωματίας στο τιμόνι του υπ. Εξωτερικών. Θα είναι επίσης η νεότερη υπουργός σε αυτό το πόστο: στις 15 Δεκεμβρίου γίνεται 41 ετών.

Πρώτη προτεραιότητά της και στο υπουργείο Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την προστασία του κλίματος, κάτι που για την ίδια, όπως έχει πει επανειλημμένως, αποτελεί θέμα εξωτερικής πολιτικής. Όπως δήλωσε άλλωστε για την ίδια η κλιματική και η εξωτερική πολιτική είναι αλληλένδετες, επειδή η προστασία του κλίματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε διεθνές επίπεδο.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης: «Με το κοινό σχέδιο που παρουσιάζουμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού προετοιμάζουμε το δρόμο για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης της εποχής μας, της κλιματικής κρίσης. Ως ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κράτη στον κόσμο, στόχος μας είναι να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι, κι αυτό σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονες και φίλους μας».

«Να πάρει στα σοβαρά η Ευρώπη τον ειρηνευτικό ρόλο της»

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η Μπέρμποκ προτίθεται να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, δύο ισχυρών οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερο προσανατολισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσο για τη σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επλήγη έντονα επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται με ενδιαφέρον κατά πόσο η Μπέρμποκ θα ακολουθήσει τη γραμμή του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σε κρίσιμα θέματα της διεθνούς πολιτικής όπως η σχέση με το Πεκίνο. Γεγονός είναι επίσης ότι η Μπέρμποκ τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της απόσυρσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία και απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και χρόνια η Αναλένα Μπέρμποκ υποστηρίζει την ανάληψη μεγαλύτερης διεθνούς ευθύνης από την ΕΕ, κυρίως στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας. Δηλώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τον «ειρηνευτικό της ρόλο» στον κόσμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά η συμφωνία συνασπισμού «ζητά μια πραγματική εξωτερική πολιτική, μια πραγματική πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη», θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι και οι ένοπλες δυνάμεις των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά.

Κρίστοφ Χάσελμπαχ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024