Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης

Η εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της ΑΙ στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικής, ιδιαίτερα στο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες ή περιοχές δίχως τραπεζικά συστήματα ή όπου η ΑΙ φυσική παρουσία τραπεζοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι αδύνατη.

Οταν πριν από χρόνια έγραφα ένα βιβλίο για τις μελλοντικές προοπτικές της ανθρώπινης κοινωνίας («Μετά το μέλλον») και έκανα αναφορά στην Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality) και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), φίλοι και σχολιαστές με κατηγορούσαν για ονειροπόληση και ταξίδι στα σύννεφα της φαντασίας. Μάταια εξηγούσα πως σε ταξίδια μου, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Καλιφόρνια ιδιαίτερα, είχα γίνει μάρτυρας πειραματικών προσπαθειών πάνω στα ζητήματα αυτά και πως μου είχαν εξηγήσει πως λόγω ταχύτατων εξελίξεων όλα αυτά θα ήταν σύντομα κοντά μας. Η εποχή αυτή ήδη έφτασε. Και ο κόσμος άρχισε ήδη να αλλάζει.

Για πολύ κόσμο η Τεχνητή Νοημοσύνη ακούγεται ακόμη σαν επιστημονική φαντασία. Κι όμως ήδη υπάρχει δίπλα μας. Και ο ρόλος κι η σημασία της όλο και θα αυξάνεται. Οταν δίνεις εντολές στην Alexa στο Διαδίκτυο, όταν ταξιδεύεις με το Google Maps, ψωνίζεις online στο Amazon και στο e-Bay ή διαλέγουν για σένα ταινίες ή προϊόντα ηλεκτρονικές πλατφόρμες ταινιών (Netflix) ή εμπορικών προϊόντων (Amazon), αποκτάς από πρώτο χέρι την εμπειρία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Αrtificial Intelligence (AI) επαναστατικοποιεί τη ζωή μας, τη δουλειά μας, πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και γίνεται όλο και περισσότερο παρούσα στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μπορεί κάποιος να εντοπίσει την παρουσία της ΑΙ στις διάφορες φορητές συσκευές που παρακολουθούν την υγεία μας (holders, κινητά για έλεγχο εξάσκησης, αθλητικοί παλμογράφοι), στους εικονικούς βοηθούς και τις ειδικές εφαρμογές που βρίσκονται στα κινητά μας και στους φορείς λόγου (chatbots) που απαντούν στις ερωτήσεις μας.

Στο παρασκήνιο ολόκληρες επιχειρήσεις έχουν στηθεί για να εκμεταλλευτούν τις εντυπωσιακές δυνατότητες της ΑΙ εντατικοποιώντας τις διάφορες επιχειρηματικές διαδικασίες και διογκώνοντας τα κέρδη τους. Απο τη διευκόλυνση της λεγόμενης στοχευμένης διαφήμισης μέχριν την προσφορά εξατομικευμένων υπηρεσιών σε πελάτες, η ΑΙ επαναστατικοποιεί τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα προφανές στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις δράσεις τεχνοπιστωτικών πρωτοβουλιών που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Αλλοι τομείς που στηρίζονται κι εκμεταλλεύονται τις προόδους της ΑΙ είναι η γεωργία, οι διαστημικές έρευνες, το απλό εμπόριο μεσα από τεχνικές διεύρυνσης των εμπειριών της πελατείας του και της αποδοτικότερης αξιοποίησης των αποθεμάτων του κ.ά.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της ΑΙ στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικής, ιδιαίτερα στο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες ή περιοχές δίχως τραπεζικά συστήματα ή όπου η ΑΙ φυσική παρουσία τραπεζοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι αδύνατη. Η ύπαρξη ηλεκτρισμού και πρόσβασης στο Διαδίκτυο κάνει πλέον τα πάντα δυνατά. Η αυτοματοποίηση επίσης και η εισαγωγή της ρομποτικής μέσω της ΑΙ αρχίζει να κυριαρχεί και στα ακαδημαϊκά ινστιτούτα, στις βιβλιοθήκες, στα δικαστήρια και στις δικηγορικές εταιρείες, στη ναυτιλία, στην κυβέρνηση και στα ερευνητικά κέντρα. Μπορεί παράλληλα να διαφυλάξει την τύχη πολλών θέσεων εργασίας με αναπροσαρμογή στόχων και αντικειμένων απασχόλησης. Με τον απέραντο αριθμό εφαρμογών της ΑΙ σχεδόν κάθε δράση μπορεί να την αξιοποιήσει και κάθε επιχείρηση, και η πιο μικρη ακόμη, μπορεί να βρει πεδία στα οποία να της είναι χρήσιμη και να τη βοηθήσει να διευρύνει δραστηριότητες και κέρδη.

Και δεν χρειάζονται τεράστιοι προϋπολογισμοί ώστε κάποιος να χρησιμοποιήσει την ΑΙ και να την κάνει να του προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες. Υπάρχουν πολλές μικρές εταιρείες, ιδίως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, αλλά όχι μόνο, που σε λογικές τιμές μπορούν να εντάξουν την ΑΙ στον κορμό της επιχειρηματικής ή άλλης δραστηριότητας κάθε ενδιαφερομένου. Για τα σχολεία λ.χ. ή τα πανεπιστήμια η ΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση της αντιγραφής σε εργασίες και εξετάσεις από ηλεκτρονικά αρχεία κ.ο.κ. Στον σημερινό κόσμο που σχεδόν τα πάντα κινούνται ή στηρίζονται στην τεχνολογία, αξίζει να ελεγχθεί τι ακριβώς η ΑΙ μπορεί να προσφέρει ώστε να βρεθεί κάποιος μπροστά από τους ανταγωνιστές του ή στην κορυφή των σύγχρονων εξελίξεων.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024