Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια διεθνώς – Μεγάλες πιέσεις σε ομόλογα και πετρέλαιο

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια διεθνώς – Μεγάλες πιέσεις σε ομόλογα και πετρέλαιο

Πολύ μεγάλες πιέσεις στις μετοχές των αγορών διεθνώς, με τη Wall Street να ξεκινά τη συνεδρίαση με μεγάλες απώλειες. Πτώση άνω του 4% και στο ΧΑΑ.

Μαύρη Παρασκευή κυριολεκτικά για τις διεθνείς αγορές με τον πανικό που έχει προκαλέσει η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κοροναϊού και τα συγκεχυμένα στοιχεία για την υψηλή μεταδοτικότητα της και την κάλυψη της από τα εμβόλια να έχει σημάνει συναγερμό.

Το… στραβό κλίμα φάνηκε από νωρίς, από τις ασιατικές αγορές, πέρασε στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου με την εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης όλοι οι επιμέρους δείκτες βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

Από το αρνητικό αυτό ρεύμα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4,51% στις 859,42 μονάδες με τον τζίρο περίπου στα 110 εκατ. ευρώ και τον όγκο των συναλλαγών στα 51 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης FTSE 25 σημειώνει πτώση κατά 4,60% στις 2.058 μονάδες, ενώ οι απώλειες στις τράπεζες ξεπερνούν το 6,7%.

Ο Dow οδηγεί την πτώση…

Στη Wall Street, τα δυσοίωνα μηνύματα που είχαν στείλει νωρίτερα τα futures επιβεβαιώθηκαν με τον βιομηχανικό Dow Jones να υποχωρεί κατά 919 μονάδες στις 34.884, τον S&P 500 να σημειώνει πτώση κατά 1,76% στις 4.618 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να βρίσκεται στις 15.661 μονάδες μειωμένος κατά 1,17%.

Στους χαμένους της μέρας βρέθηκαν από νωρίς οι μετοχές των τραπεζών αλλά και των ενεργειακών ομίλων, σαν αποτέλεσμα και της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ενώ εύλογα πολύ μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο ευρύτερος ταξιδιωτικός και αεροπορικός κλάδος με τις εταιρείες να ανησυχούν πως τα σχέδια τους για αυξημένα έσοδα, κατά την εορταστική περίοδο, μπορεί να εκτροχιαστούν.

Στον αντίποδα, σε μίνι ράλι επιδίδονται οι μετοχές των εταιρειών των εμβολίων παρά το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ακόμη το πόσο καλύπτουν την νέα μετάλλαξη.

Ενδεικτικά η Moderna καλπάζει στο 22%(!), η μετοχή της Pfizer κερδίζει σχεδόν 7% και της BioNTech πάνω από 18%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις σημειώνουν ελεύθερη πτώση με την απόδοση του 10ετούς να χάνει 13 μονάδες βάσης στο 1,511%. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας είχε ανέβει μέχρι το 1,68%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, που τις προηγούμενες ημέρες είχε ενισχυθεί σημαντικά, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,129.

Σημειωτέον πως το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν χθες κλειστό λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών και σήμερα θα κλείσει λίγες ώρες νωρίτερα, στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Ευρώπη: Βάφτηκε κόκκινος ο πίνακας

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με το… αφρικανικό καλημέρα και το κλίμα δεν βελτιώθηκε ούτε με την πάροδο των ωρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την ώρα, όλος ο πίνακας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι στο βαθύ… κόκκινο με τις μεγάλες αγορές Λονδίνου, Φρανκφούρτης και Παρισιού να δίνουν το σήμα. Συγκεκριμένα ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,06% στις 7.085 μονάδες, ο γερμανικός Dax σημειώνει σημαντική πτώση κατά 3,34% στις 15.394 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 μετρά βαριές απώλειες ύψους 4,07% στις 6.789 μονάδες.

Σημειωτέον πως και στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο με τις αποδόσεις σε μεγάλες αγορές αλλά και στην περιφέρεια να δέχονται πιέσεις.

Το γενικό sell off επηρέασε δε, ακόμη και την αγορά των crypto, όπου τα κυριότερα κρυπτονομίσματα καταγράφουν μεγάλη υποχώρηση. Ενδεικτικά το Bitcoin χάνει 7,48% στα 53.576 δολάρια και το Ether 9,63% στα 4.089 δολάρια.

Ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο

Το ντόμινο που μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη στις οικονομίες, την παραγωγή, την κατανάλωση, την καθημερινότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφερε πολύ μεγάλη πίεση και στο πετρέλαιο.

Με φόντο την ανάκαμψη των οικονομιών, το πετρέλαιο είχε ανέβει στα ύψη πάνω και από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την προ ημέρων απόφαση των ΗΠΑ και έτερων μεγάλων οικονομιών να απελευθερώσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων να έχει επιφέρει μόλις μικρή διόρθωση στις τιμές. Τελικά η μετάλλαξη της Μποτσουάνα έφερε το… θαύμα της, με μια γροθιά άνω του 5% στο μαύρο χρυσό.

Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί σημαντικά κατά 6,88% στα 76,56 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει μεγάλη πτώση 7,76% στα 72,32 δολάρια.

Κερδισμένος στον αντίποδα ο χρυσός, ο οποίος ανακτώντας τον ξεχασμένο, εσχάτως, ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο «σκαρφάλωσε» και πάλι πάνω το όριο των 1.800 δολαρίων. Αυτή την ώρα το πλέον πολύτιμο μέταλλο κερδίζει 1,38% στα 1.808 δολάρια την ουγγιά, στέλνοντας «σήμα» για άνοδο και σε έτερα πολύτιμα μέταλλα όπως το ασήμι και η πλατίνα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024