Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Παρίσι «βοηθά» από το 2016 την Αίγυπτο να βομβαρδίζει αμάχους!

Το Παρίσι «βοηθά» από το 2016 την Αίγυπτο να βομβαρδίζει αμάχους!

Πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, στο πλαίσιο παρακολούθησης τζιχαντιστών, φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από το Κάιρο για να στοχοποιήσουν διακινητές στα σύνορα της Λιβύης

Tο γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες – που δημοσιεύει η αποκαλυπτική ιστοσελίδα Disclose – σχετικά με τους βομβαρδισμούς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων που φέρεται ότι πραγματοποιεί ο στρατός της Αιγύπτου στα σύνορα με τη Λιβύη, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέγουν οι γαλλικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και κατόπιν τις δίνουν στους Αιγύπτιους.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας αμέσως μετά τη διαρροή που δείχνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας της, στο πλαίσιο παρακολούθησης τζιχαντιστών, «χρησιμοποιήθηκαν» από το Κάιρο για να στοχοποιήσουν διακινητές στα σύνορα της Λιβύης και να σκοτώσουν εκατοντάδες αμάχους.

«Επιχείρηση Σιρλί»

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, η αποστολή ειδικής ομάδας στην Αίγυπτο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Σιρλί» έγινε το 2016.

Εκείνη την περίοδο ο γαλλικός στρατός πραγματοποιούσε πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Λιβύη, όπου δραστηριοποιούνταν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, επειδή η Γαλλία ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί η επιρροή τους.

Σύμφωνα με την Disclose, τουλάχιστον 19 βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων – μεταξύ 2016 και 2018 – συνδέονται με πληροφορίες που δόθηκαν από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Το πρακτορείο Ρόιτερ δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εγκυρότητα των εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν, αν και το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας δεν την αμφισβήτησε.

«Η Αίγυπτος είναι εταίρος της Γαλλίας με την οποία – όπως και με πολλές άλλες χώρες – διατηρούμε σχέσεις στον τομέα των πληροφοριών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Δεκάδες απόρρητα έγγραφα

Δεν είναι σαφές ακόμα εάν οι έρευνες θα εξετάζουν την ουσία των καταγγελιών ή εάν θα στρέφονται εναντίον της ιστοσελίδας Disclose και της πηγής των πληροφοριών, η οποία δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, δεκάδες απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι είχε επιχειρηθεί πολλές φορές – από το εσωτερικό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων – να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τα όσα συμβαίνουν, αλλά αυτό δεν απέδωσε αποτελέσματα.

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνουν τα φερόμενα μηνύματα από τους εμπλεκόμενους στο έδαφος, οι οποίοι ειδοποιούσαν τους ανωτέρους τους ότι οι πληροφορίες τους χρησιμοποιούνταν εσφαλμένα.

Η γαλλική «Επιχείρηση Σιρλί» άρχισε το 2016, όταν το Ισλαμικό Κράτος ήταν ενεργό στη Δυτική Λιβύη και η Γαλλία από κοινού με την Αίγυπτο ανησυχούσαν για μια πιθανή διείσδυσή του στην Αίγυπτο.

Τέσσερις γάλλοι στρατιωτικοί και έξι πρώην στρατιωτικοί μετέβησαν στην Αίγυπτο ώστε να συντονίσουν τη διαχείριση των πληροφοριών από τα γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη που άρχισαν περιπολίες πάνω από τις συνοριακές περιοχές.

Πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους ήταν ελάχιστη, αλλά οι πληροφορίες χρησιμοποιούνταν από την Αίγυπτο για βομβαρδισμούς εναντίον οχημάτων που διακινούν λαθραία τσιγάρα, οινόπνευμα, τρόφιμα και ναρκωτικά.

Κατά τους βομβαρδισμούς αυτούς σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εκατοντάδες άμαχοι.

Σύμφωνα με την Disclose, η οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν και σε άλλες εμπιστευτικές συναλλαγές μεταξύ Παρισιού και Καΐρου, η γαλλική ομάδα συνοδευόταν από αιγύπτιο αξιωματικό, επιφορτισμένο να ακούει τις υποκλοπές των συνομιλιών την ώρα που γίνονταν.

Εμπιστευτικό έγγραφο της 22ης Ιανουαρίου 2019 προς την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, ενόψει επίσκεψης του Μακρόν στην Αίγυπτο, ανέφερε ότι υπάρχουν «αποδεδειγμένες περιπτώσεις καταστροφής στόχων που εντοπίστηκαν από γαλλικά αεροσκάφη» και ήταν σημαντικό να γίνει υπενθύμιση στην Αίγυπτο ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024