Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας - Κάλεσμα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ - «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

Κουτσούμπας – Κάλεσμα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ – «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

«Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους όσους μπορεί να νιώθουν αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, όμως είναι εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου. Ανάμεσα μας δεν υπάρχουν εμπόδια. Γιατί βρισκόμαστε από την ίδια μεριά. Απέναντί μας είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, το σύστημα, η εξουσία του και οι συμμαχίες τους» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας

O γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» απαντώντας σε ερώτηση για τις «προοδευτικές πολιτικές» και τις «προοδευτικές συμπράξεις» είπε ότι «η έννοια της προόδου έχει κακοποιηθεί με ευθύνη διαχρονικά των αστικών πολιτικών δυνάμεων».

Μαστίγιο και καρότο

«Η πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας για τα συμφέροντα μιας ισχνής μειοψηφίας, της ολιγαρχίας, δε συνιστά πρόοδο. Γιατί πρόοδος σημαίνει οι νέες γενιές να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα από τις προηγούμενες γενιές, να μπορούν να ικανοποιούν σύγχρονες ανάγκες όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι να γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Τέτοια πολιτική πρόταση έχει μόνο το ΚΚΕ» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς αν η σημερινή ΝΔ έχει στοιχεία της παλαιάς «δεξιάς» κι αν έχει γόνιμες μεταρρυθμιστικές προθέσεις, απαντά ότι «λογικό ακούγεται η κυβέρνηση της ΝΔ να διεκδικεί μερίδιο από την «πρόοδο» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφού μοιράζονται την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική», προσθέτοντας: «Η ΝΔ κουβαλάει από την παλιά «δεξιά» το μαστίγιο με το οποίο εφαρμόζει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις που η χρήσιμη «αριστερά» μπορεί να εφαρμόσει με το καρότο».

Επισημαίνει ότι «ο πραγματικός διαχωρισμός στην κοινωνία δεν είναι γεωγραφικός, αλλά ταξικός. Και με αυτή την έννοια εμείς απευθυνόμαστε σε όλους όσους μπορεί να νιώθουν αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, όμως είναι εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου. Ανάμεσα μας δεν υπάρχουν εμπόδια. Γιατί βρισκόμαστε από την ίδια μεριά».

Απέναντι είναι τα κόμματα του κεφαλαίου

«Απέναντί μας είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, το σύστημα, η εξουσία του και οι συμμαχίες τους. Και μείς από τη δική μας μεριά μπορούμε με τη δική μας συμμαχία, την κοινωνική συμμαχία να βαδίσουμε στο δρόμο της πολιτικής ανατροπής. Σ’ αυτό το δρόμο, στο δρόμο της ριζικής ανατροπής, πραγματικά ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «προφανώς η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να περάσουν μέτρα που χρόνια βρίσκονταν στα συρτάρια των κυβερνήσεων» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «όμως το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων ακόμα και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης με το νόμο Χατζηδάκη, η ΝΔ δεν τα εμπνεύστηκε παραμονές της καραντίνας» καθώς «είναι μέτρα που έχουν περάσει σε άλλες χώρες που στην Ελλάδα και λόγω της πίεσης του εργατικού κινήματος καθυστέρησαν. Είναι μάλιστα η συνέχεια μέτρων και νόμων που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις δεξιές και τις κεντροδεξιές και τις δήθεν αριστερές».

Η οργή να γίνει συμμετοχή και δράση

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «κερδίζουμε κόσμο, ο οποίος μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αποφασίζει όμως να συμπορευτεί στους αγώνες με το ΚΚΕ».

Πρόσθεσε ότι «τώρα η οργή μπορεί να γίνει συμμετοχή, δράση στο σωματείο, στο σύλλογο, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης, για να μείνουν στα χαρτιά όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Για να μπει στο επίκεντρο το ζήτημα των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών, και πώς θα ανοίξουμε το δρόμο για την πραγματική ικανοποίησή τους. Υπάρχουν σήμερα ελπιδοφόρα παραδείγματα που η οργή απέναντι στο σύστημα, δεν έχασε χρόνο αναμένοντας μια νέα κυβέρνηση, έγινε ανυποχώρητος αγώνας και τελικά κέρδισε, όπως ο αγώνας των εργαζομένων στο λιμάνι της COSCO, της e-food, και αλλού».

Διαβάστε επίσης: Κώστας Πελετίδης – Στην Κωνσταντινούπολη με πρόσκληση Ιμάμογλου

Διαβάστε επίσης: Κουτσούμπας – Το ΚΚΕ δεν συνθηκολογεί στο όνομα μιας δήθεν εθνικής συμφιλίωσης

Αντιαμερικανισμός

Ως προς το αν δικαιολογείται σήμερα ο αντιαμερικανισμός και γιατί το ΚΚΕ δεν στρέφεται εξίσου εναντίον δυνάμεων που εμφανώς απεργάζονται τον μιλιταρισμό και τον επεκτατισμό, είπε ότι «ο μιλιταρισμός και επεκτατισμός είναι στοιχείο συνολικά των ιμπεριαλιστικών κρατών τα οποία έχουμε στο στόχαστρό μας γιατί έχουμε στο στόχαστρο μας τον ίδιο τον καπιταλισμό ως κοινωνικό σύστημα».

«Βέβαια, οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν λόγω και της θέσης τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αν ο αντιαμερικανισμός στη χώρα μας αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια αυτό έγινε λόγω του αρνητικού ρόλου που έπαιξαν οι ΗΠΑ όχι μόνο στη χώρα μας -σας θυμίζω τον εμφύλιο, τη χούντα, τις βάσεις- αλλά και παγκόσμια με τις πολεμικές επεμβάσεις, τη στήριξη αυταρχικών καθεστώτων και δικτατοριών. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έγινε μεγάλη προσπάθεια από τις πολιτικές δυνάμεις ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 να ξεπλυθεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχει ξεπλυθεί συνολικά στη λαϊκή συνείδηση ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας στην αντιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία προχτές, αποστόμωσε πολλούς» τόνισε.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν περιορίζεται μόνο στην κλιματική αλλαγή

Είπε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στη συνολική υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, που δεν περιορίζεται μόνο στην κλιματική αλλαγή.

«Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο ταυτόχρονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Για το άνοιγμα αυτού του δρόμου καλούμε το λαό να οργανώσει την πάλη του» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στήριγμα για τους εργαζόμενους της Πάτρας ο δήμαρχος Πελετίδης

Ερωτηθείς για την ευρεία εκλογική στήριξη στον Κώστα Πελετίδη και αν το ΚΚΕ «πάσχει στο επίπεδο των προσώπων» απάντησε: «Ο σύντροφος μας Κώστας Πελετίδης ψηφίζεται από ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων γιατί ο ίδιος και ολόκληρη η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό των εργαζομένων, αποτελούν στήριγμα στους αγώνες του».

«Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που συμπυκνώνει ο Κώστας Πελετίδης τα έχουν κι άλλοι σύντροφοι μας στην τοπική διοίκηση με τη διαφορά ότι ο καθένας δρα σε διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικούς χώρους. Είναι τιμητικό για το ΚΚΕ ότι σε όλη τη χώρα, άλλοι δήμαρχοι και δημοτικές αρχές που εκλέχτηκαν με άλλα ψηφοδέλτια, σέβονται, τιμούν και ακούνε τους κομμουνιστές, το ΚΚΕ, αξιοποιούν τις προτάσεις του, γεγονός που υποδηλώνει αποδοχή μιας πρωτοπορίας, στον πραγματικό κόσμο των ιδεών και των πολιτικών θέσεων σε συνδυασμό με την πράξη, την αγωνιστική συνέπεια και διεκδίκηση για το λαό, του ελληνικού λαού. Αργά ή γρήγορα, οι περισσότεροι από αυτούς που ψηφίζουν το συνδυασμό του ΚΚΕ στην Πάτρα, θα κάνουν και το πολιτικό βήμα να ενισχύσουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και στο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών» κατέληξε στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024