Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας για ακρίβεια - Συνένοχοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος

Κουτσούμπας για ακρίβεια – Συνένοχοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος

«Η πικρή αλήθεια», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «είναι πως η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας αφού πλήρωσε την κρίση του 2008-2015 με άμεσες δραστικές περικοπές, μισθών, συντάξεων και με εκτίναξη των φόρων, τώρα πληρώνει μαζί με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο κόσμο έμμεσα με μια ραγδαία υποβάθμιση του εισοδήματός του μέσα από τον πληθωρισμό».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρουσιάζουν ως λύση για τα λαϊκά προβλήματα την ίδια την αιτία, την πραγματική πηγή αυτών των προβλημάτων. Το απατηλό φάρμακο που προτείνουν και οι δύο είναι η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη όταν βρισκόμαστε στη φάση της κρίσης και στη συνέχεια κατά τη φάση της ασθενικής ανάκαμψης της οικονομίας, πάλι η παραπέρα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ώθηση που διασφαλίζεται πάντοτε με την πολύμορφη κρατική στήριξη και τις φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο» τόνισε στην σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κερασάκι στην τούρτα

Χαρακτήρισε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να απαλλάσσει των ευθυνών του και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ως «συνένοχους για την σφαγή του λαϊκού εισοδήματος».

Σημείωσε ότι παρά τις υποσχέσεις, η ζωή αποδεικνύει πως τα «δώρα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τους εργαζόμενους είναι απαιτήσεις για νέες θυσίες, «αφού μόνο το ξεζούμισμα των εργαζομένων με το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης της παραγωγικότητας και μισθών, μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Κερασάκι στην τούρτα τους τελευταίους μήνες η ακρίβεια που έρχεται να γκρεμίσει ό,τι είχε απομείνει όρθιο» υπογράμμισε.

«Η πικρή αλήθεια», τόνισε, «είναι πως η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας αφού πλήρωσε την κρίση του 2008-2015 με άμεσες δραστικές περικοπές, μισθών, συντάξεων και με εκτίναξη των φόρων, τώρα πληρώνει μαζί με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο κόσμο έμμεσα με μια ραγδαία υποβάθμιση του εισοδήματός του μέσα από τον πληθωρισμό».

Έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας

Είπε ότι οι ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων είναι «ακόμα μεγαλύτερες για την έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας και την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου» καθώς είναι «συνυπεύθυνοι στην στήριξη και στην προώθηση της «πράσινης μετάβασης», της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της ΕΕ» ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στις συνέπειες αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα.

Μιλώντας πάντα για την ακρίβεια στην ενέργεια, είπε ότι «στις πλάτες του λαού φορτώνονται τα αποτελέσματα των αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία οι οποίες αφορούν τον βαθμό εξάρτησης της Ευρώπης από το ρώσικο φυσικό αέριο και επιδρούν σήμερα στην τιμή του φυσικού αερίου», ενώ ο λαός «πληρώνει επίσης το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το εμπόριο Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων που επιβάλλει η ΕΕ» αλλά και τα «πρόσθετα χαράτσια για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις των Αιολικών Πάρκων».

Η εξωστρέφεια τροφοδοτεί την ακρίβεια για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων

Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πως η «πολιτική εξωστρέφειας» εκθέτει τη χώρα σε διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας που θα εκφράζονται πολλαπλασιασμένα, προσθέτοντας:

«Επιβεβαιωθήκαμε με την τελευταία κρίση, επιβεβαιωνόμαστε και τώρα. Η πολιτική της εξωστρέφειας και η αύξηση των εξαγωγών, επίσης τροφοδοτεί την ακρίβεια, για ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων».

Ακρίβεια και ιδιωτικοποιήσεις

Είπε ότι το θέμα της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνει κατανοητό αν δεν ληφθούν υπόψη «οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, παιδεία, μεταφορές, κοινωνική ασφάλιση, που οδηγούν σε εμφάνιση «κόστους» εκεί που δεν υπήρχε».

Όπως υπογράμμισε, «καμιά αστική κυβέρνηση δεν θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, αφού αυτή είναι τελικά απαράβατος όρος της ίδιας της καπιταλιστικής παραγωγής, του συστήματος, τα συμφέροντα του οποίου έχουν ταχθεί να υπηρετούν».

«Γι΄ αυτό και τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, είναι κυριολεκτικά «ασπιρίνη» σε βαρύ νόσημα, που σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι απ’ την άλλη τσέπη.

Μέτρα αναδιανομής της φτώχειας

Πρόκειται για απλά μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στα εργατικά-λαϊκά στρώματα» πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, επιχειρεί γι’ άλλη μια φορά να εξαπατήσει, προτείνοντας ως λύση μια λίγο μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού απ’ αυτή που εξαγγέλλει για το 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ασφαλώς και είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη, η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, υποβάλλοντας, στη συνέχεια συγκεκριμένα ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στην κυβερνητική πολιτική του και στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που «υπέγραψε ο ίδιος ο Τσίπρας» και σημείωσε:

«Ως απάντηση μπορεί να ξανακούσουμε ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ποδέμος και τους σοσιαλιστές της Πορτογαλίας, θα μετασχηματίσουν φιλολαϊκά την ΕΕ. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και το ΜέΡΑ25 σ’ αυτόν τον πολύ «ρεαλιστικό» στόχο… » πρόσθεσε.

Είπε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, καθώς «μαγική λύση, που να διασφαλίζει ουσιαστικές αυξήσεις στο εργατικό – λαϊκό εισόδημα, ενίσχυση του μέσου μισθού και την ίδια στιγμή επέκταση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ακριβώς… μαγική, μεταφυσική, ανύπαρκτη δηλαδή λύση.

Η συσσώρευση του κεφαλαίου, η καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι δεμένη με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης».

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο

«Ο λόγος, που τόσο εσείς κ. Μητσοτάκη, όσο κι εσείς κ. Τσίπρα, δεν μπορείτε να αρθρώσετε ικανοποιητική πρόταση – λύση για το ζήτημα της ακρίβειας και του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, είναι τελικά πολύ απλός. Είστε με την πλευρά όσων ευθύνονται για τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια. Είστε ταγμένοι στην θωράκιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου» είπε προσθέτοντας ότι γι’ αυτό ψήφισαν μαζί τα μνημόνια και σήμερα συμφωνούν στην ανάγκη επεκτατικής διαχείρισης που «τρώει» το λαϊκό εισόδημα με τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα «μαζί, όπως «το ένα χέρι νίβει το άλλο», χτυπάτε τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος να αντιπαλέψει τα αντεργατικά μέτρα που έχει ανάγκη η κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Η καπιταλιστική αστική διαχείριση, είτε περιοριστική είτε επεκτατική, φορτώνει τα βάρη μόνο στους εργαζόμενους. Και την ίδια στιγμή αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμα και το ίδιο το πρόβλημα της κρίσης, αφού αυτό επανέρχεται» είπε, προσθέτοντας πως η ίδια η πραγματικότητα φωνάζει ότι «το καπιταλιστικό σας σύστημα σαπίζει, δεν παίρνει πλέον μπαλώματα, δεν διορθώνεται».

«Οι αντιφάσεις αυτού του συστήματος που υποστηρίζετε, προέρχονται απ’ την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος που το φυλάει. Και αυτό είναι που πρέπει να φύγει απ’ το προσκήνιο της ιστορίας.

Κοινωνική ιδιοκτησία

Η κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος της παραγωγής, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» υπογράμμισε.

«Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο πρόγραμμά του ότι μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα ο λαός, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Σήμερα, για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν μπροστά στους σύγχρονους αγώνες των εργαζόμενων. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέσουν για άλλη μια φορά τις ελπίδες τους στις απατηλές διακηρύξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του και βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής».

«Μέσα απ’ αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή» πρόσθεσε καταθέτοντας συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο ζητημάτων που πρέπει να τεθούν επί τάπητος για λύση.

«Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα στη Βουλή για την ανακούφιση της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων. Προτάσεις, οι οποίες συνάντησαν την αποφασιστική άρνηση των άλλων κομμάτων. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει πλέον τα συμπεράσματά του.

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Η επίθεση του κεφαλαίου δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους ενωμένοι όλοι μαζί» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τρίτη Euroleague και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό για τον Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός πήρε την Euroleague και ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στην καριέρα του, ενώ συνολικά έχει έξι ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024