Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μέτρα - Το παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης - Ο κύριος στόχος

Νέα μέτρα – Το παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης – Ο κύριος στόχος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τα νέα μέτρα έστειλε διπλό μήνυμα τόσο στους ανεμβολίαστους, όσο και στους άνω των 60.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για άλλη μια φορά είχαν ως επίκεντρο τους ανεμβολίαστους, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να ανακοινώνονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χθεσινό διάγγελμά του.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε ότι είχε έρθει ξανά η ώρα ο πρωθυπουργός να βγει μπροστά έτσι ώστε να παρθούν μέτρα πολύ πριν τα Χριστούγεννα, για να «σωθούν» και να μην έχουμε εικόνες που να θυμίζουν τον περσινό χειμώνα. Θυμίζουμε ότι η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής με συνέντευξη Τύπου.

Ο πρώτος στόχος

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει διατυμπανίσει πολλές φορές, είναι να μην ξανακλείσει η κοινωνία και η οικονομία. Να μην πάμε δηλαδή ξανά σε ένα νέο καθολικό lockdown παρόλο που υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι το προτείνουν, για να κερδίσουμε χρόνο αφού οι πανδημικοί δείκτες προκαλούν τεράστια ανησυχία. Χθες, ημέρα του διαγγέλματος είχαμε 7.317 νέα κρούσματα, 63 νέους θανάτους, ενώ στους 556 έφτασαν οι διασωληνωμένοι.

Όπως υποστήριξε για άλλη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας στοιχεία από την υγειονομική κατάσταση, υπάρχει «πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες». «Σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η εικόνα που έρχεται από τα νοσοκομεία είναι αυτή που ανησυχεί τόσο τους ειδικούς, όσο και την κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. «Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες», είπε ο πρωθυπουργός.

Έτσι, οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη είχαν άλλα δύο βασικά σημεία. Να τονιστεί ότι από εδώ και πέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση και σε άλλους κλειστούς χώρους πέρα από την εστίαση, ειδικά στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, καθώς και να χτυπήσουν νέο «καμπανάκι» για τους άνω των 60.

Να κινητοποιηθούν και να κάνουν την τρίτη δόση αφού είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Αν δεν το κάνουν, το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα ακυρώνεται και έτσι θα χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων.

Για τις εκκλησίες

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναφερθεί και στις εκκλησίες, ένα θέμα για το οποίο του ασκεί κριτική η κυβέρνηση. «Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα, στην ουσία, είναι μια ακόμα προτροπή στους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση αφού η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί. Αν και αυτή η κίνηση δεν αποδόσει, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει άλλες αποφάσεις. Με το θέμα του lockdown να επιστρέφει στο τραπέζι, όσο κι αν τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν δηλώσεις για το αντίθετο…

Τα πέντε βασικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Τα πέντε βασικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, είναι τα ακόλουθα.

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Δείτε που δεν θα μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι από Δευτέρα

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024