Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ερχονται τα πάνω κάτω για ανεμβολίαστους - Πού δεν ισχύει το αρνητικό τεστ

Κοροναϊός – Ερχονται τα πάνω κάτω για ανεμβολίαστους – Πού δεν ισχύει το αρνητικό τεστ

Ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα τόσο σε εκείνους που είναι 60 ετών και πάνω όσο και στους ανεμβολίαστους ενηλίκους οι οποίοι καλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, να δουν την ελευθερία των μετακινήσεων τους να περικόπτεται σημαντικά

Καθώς η πανδημία σαρώνει τη χώρα προκαλώντας καθημερινά δεκάδες θανάτους, κυρίως ανεμβολίαστων και ηλικιωμένων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με διάγγελμα του το βράδυ της Πέμπτης, τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για δύο μεγάλες κατηγορίες πολιτών που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον χάνουν τις ζωές τους στις ΜΕΘ αλλά και συμβάλλουν στην διασπορά του ιού.

Διπλό μήνυμα

Ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα τόσο σε εκείνους που είναι 60 ετών και πάνω όσο και στους ανεμβολίαστους ενηλίκους οι οποίοι καλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, να δουν την ελευθερία των μετακινήσεων τους να περικόπτεται σημαντικά, σε μία προσπάθεια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να αντιληφθούν την αξία του εμβολιασμού όχι μόνο για τη δική τους τη ζωή αλλά των υπολοίπων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για πανδημία ανεμβολίαστων όμως έσπευσε και να ανακοινώσει την πρόληψη γιατρών στη θέση των χιλιάδων υγειονομικών που έχουν αφήσει την πρώτη γραμμήτης μάχης, επειδή τέθηκαν σε αναστολή αρνούμενοι να εμβολιαστούν.

Χάος στις ΜΕΘ

Με την κατάσταση στις ΜΕΘ να είναι χαοτική και τα νοσοκομεία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα βουλιάζουν, και τους νεκρούς στη χώρα να πλησιάζουν τις 17.100, η κυβέρνηση επιχειρεί με μία νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων να περιορίσει όσο γίνεται τη διασπορά του ιού περικόπτοντας την ευχέρεια των μετακινήσεων των αναμεβολίαστων.

Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα – Πώς θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι σε κομμωτήρια, σουπερμάρκετ και φαρμακεία

Ετσι από την Δευτέρα, κανένας ενήλικος ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να εισέρχεται σε κλειστό χώρο, είτε πρόκειται για κινηματογράφο, θέατρο, γυμναστήριο, κλπ., ακόμα κι αν έχουν αρνητικό τεστ. Η είσοδος τους θα εξακολουθήσει να είναι ελεύθερη σε καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σουπερμάρκετ, φούρνει, κρεοπψλεία, κλπ, και στην εστίαση με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Σφίγγει ο κλοιός

Και ενώ ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους ανεμβολίαστους, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει και η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, όσοι είναι 60 ετών και πάνω, και οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν την τρίτη δόση, το αργότερο 7 μήνες μετά την δεύτερη δόση, διαφορετικά το πιστοποιητικό τους δεν θα έχει καμία ισχύ.

Ετσι λοιπόν, τα πέντε νέα μέτρα όπως τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, είναι τα ακόλουθα.

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Διαβάστε επίσης:Κοροναϊός – Την Παρασκευή στις 09:30 η εξειδίκευση των νέων μέτρων κατά της πανδημίας

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

 Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Οσο βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα, καμία σοβαρή ένδειξη δεν υπάρχει ότι η πανδημία μπορεί να αποκλιμακωθεί. Την Πέμπτη τα κρούσματα ξεπέρασαν πάλι τις 7.000, έφτασαν τις 7. 317 με το Λεκανοπέδιο να καταγράφει 1.871 μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη 1.242.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τη Δευτέρα, επεξηγεί ο πίνακας, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία.

Χωρίς έλεγχο

Συγκεκριμένα, με μάσκα, αλλά χωρίς έλεγχο covid pass (δηλαδή εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι) θα μπορούμε να μπαίνουμε σε αγορές τροφίμων (σ.σ σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία και άλλα), φαρμακεία και ΜΜΜ – αστικές μετακινήσεις.

Μετακινήσεις

Με μάσκα και covid pass / edupass (εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι με αρνητικό pcr ή rapid test) θα μπορούμε να μπαίνουμε με ΜΜΜ – υπεραστικές μετακινήσεις, εκπαίδευση, χώρους εργασίας (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), σε χώρους λατρείας, σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης*.

Πουθενά οι ανεμβολίαστοι

Τέλος, από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν πουθενά. Δηλαδή, σε κλειστούς χώρους εστίασης*, σε θέατρα και σινεμά*, σε μουσεία*, εκθέσεις και συνέδρια*, σε γυμναστήρια* και γήπεδα*, θα μπαίνουμε μόνο με μάσκα και έλεγχο covid pass (δηλαδή μόνο εμβολιασμένοι οι νοσήσαντες).

Τι αλλάζει για τους άνω των 60 ετών

Αξίζει να σημειωθεί πως, για όσες δραστηριότητες έχουν αστεράκι, από τις 13/12, για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες, θα είναι αναγκαία προϋπόθεση εισόδου η αναμνηστική δόση, μετά την παρέλευση του 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Δείτε τον πίνακα

Αντίστροφη μέτρηση

Στο μεταξύ, αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.  Όσοι πολίτες έχουν συμπληρώσει τους 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση θα μπορούν από το βράδυ της Παρασκευής (19/11) να κλείνουν το ραντεβού τους, ώστε η αναμνηστική δόση να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση των έξι μηνών.

Κι άλλα εμβολιαστικά

«Αν χρειαστεί θα ανοίξουν και αλλά εμβολιαστικά κέντρα», τόνισε επί του θέματος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη Δευτέρα κλείστηκαν 105.000 ραντεβού τρίτης δόσης και χθες (17/11) 55.000 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024