Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O κοροναϊός «στέλνει» στον «άλλο κόσμο» ένα... κεφαλοχώρι ηλικιωμένων κάθε δεκαπενθήμερο

O κοροναϊός «στέλνει» στον «άλλο κόσμο» ένα… κεφαλοχώρι ηλικιωμένων κάθε δεκαπενθήμερο

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ελλάδα στους άνω των 65 είναι σαν να είχαμε συντριβή ενός αεροσκάφους κάθε βδομάδα

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Ο κοροναϊός χτυπά χωρίς έλεος την ηλικιακή ομάδα 65+, η οποία θρηνεί τα περισσότερα θύματα. Μόλις σήμερα πέθαναν 67 από συνολικά 80 νεκρούς που καταγράφηκαν.

Ανατρέχοντας στα στοιχεία του ΕΟΔΥ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σχεδόν 50 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους.

Είναι σαν να χάνονται από τροχαίο ένα λεωφορείο την ημέρα ή να συντρίβεται ένα αεροπλάνο την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχουν επιζώντες. 

Εάν αυτά τα τραγικά περιστατικά συνέβαιναν, τότε όλοι είτε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες, είτε στις οθόνες, είτε στα έντυπα θα είμασταν αποσβολωμένοι και καθηλωμένοι. Θα συζητούσαμε για την ατυχία ή τα αίτια. Δεν θα προσπερνούσαμε, έτσι απλά τις καθημερινές ανακοινώσεις για τους νεκρούς από covid (ίσως να φταίνε και οι επιστήμονες που ανακοινώνουν τους αριθμούς έτσι απλά, χωρίς παραστάσεις).

Η «μαύρη χρονοσειρά» των ανθρώπινων απωλειών

Από την αρχή της πανδημίας έως την 1η Νοεμβρίου έχει χαθεί μια ολόκληρη πόλη σχεδόν 16.000 κατοίκων (15.990)

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ την 1η Νοεμβρίου οι θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ήταν 3 και ευτυχώς παραμένουν έως τις 15 Νοεμβρίου αμετάβλητοι.  Στη ηλικιακή ομάδα 18-39 είχαν φθάσει τους 119 , στις ηλικίες 40-64 τους 2.553 και στους άνω των 65 τους 13.335.

Και εάν δούμε αναλυτικά τα στοιχεία μέρα – μέρα αλλά και διαχρονικά η συντριπτική πλειοψηφία των απωλειών είναι στην ηλικιακή ομάδα των 65+.

Στις 15 Νοεμβρίου συγκριτικά με την 1η Νοεμβρίου, μέσα σε 15 ημέρες δηλαδή οι θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 65+ αυξήθηκαν κατά 708 ενώ στην ομάδα 40-64 κατά 128 και στην ομάδα 18-39 μόλις κατά 12.

Και στις σημερινές ανακοινώσεις της 16ης Νοεμβρίου από τους 80 θανάτους, οι 67 ήταν από μέλη της ηλικιακής ομάδας 65+.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι αν οι ομάδες άνω των 65 δεν προστατευτούν, και κίνδυνο για τη ζωή τους διατρέχουν και το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να τους προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες και η υπόλοιπη κοινωνία θα υποφέρει.

Όπως είχε πει και ο Σωτ. Τσιόδρας δεν πρέπει να αφήσουμε τις μανάδες, τους πατεράδες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες απροστάτευτους.

Η προστασία τους είναι η σωστή ενημέρωση, η τήρηση μέτρων προστασίας και φυσικά το εμβόλιο.

Οι ανθρώπινες ζωές προέχουν. Και χρειάζεται καταγραφή και εξόρμηση χωριό- χωριό, πόρτα- πόρτα, εκκλησία – εκκλησία, επικοινωνία και εμβολιασμός.

Ακόμη, και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 65 οφείλει να εξετάσει η Πολιτεία, εάν είναι μέτρο που θα αποδώσει και θα σώσει ζωές, λένε κάποιοι ειδικοί.

Διαφορετικά, κάποιοι προτείνουν να κρατήσει μέσα στα σπίτια και να επιτρέπει έξοδο με SMS όσους άνω των 65 δεν θέλουν να αυτο-προστατευτούν με εμβολιασμό.

Οι 2 στους δέκα άνω των 60 είναι ανεμβολίαστοι 

Το 21% της ηλικιακής ομάδας 60+ (δυστυχώς τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τους δύο οργανισμούς δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα στις ηλικιακές ομάδες)στην Ελλάδα είναι ανεμβολίαστο και είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού. Εκείνο που ο κοροναϊός καταφέρνει να χτυπήσει πιο δυνατά και να το εξολοθρεύσει.

Από τον Ecdc τα στοιχεία δείχνουν ότι το 86% των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί κατά μέσο όρο.  

Δείτε ενδεικτικά τον συγκριτικό πίνακα

Χωρίς στρατηγική για την ομάδα άνω των 60 τα θύματα στο τέλος του χειμώνα θα είναι αμέτρητα.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024