Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ηνωμένο Βασίλειο - Πώς κατάφερε να ελέγξει τον κοροναϊό

Ηνωμένο Βασίλειο – Πώς κατάφερε να ελέγξει τον κοροναϊό

Μέσω της πολιτικής ανοικτών δεδομένων που εφαρμόζει αλλά και της εκτεταμένης γονιδιωματικής μελέτης έχει καταφέρει να ανιχνεύει και να μελετάει σε βάθος πολλές δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορoναϊού και συνεπώς να ανιχνεύει τα επικίνδυνα στελέχη

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παίξει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην κατανόηση της πανδημίας του SARS-CoV-2. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την πρωτοπορία στη γονιδιωματική μελέτη στελεχών του SARS-CoV-2 καθώς έχουν μελετηθεί και έχουν γίνει δημόσια διαθέσιμα περισσότερα από 1 εκατομμύριο πλήρη γονιδιώματα του κοροναϊού.

Μέσω της πολιτικής ανοικτών δεδομένων που εφαρμόζει αλλά και της εκτεταμένης γονιδιωματικής μελέτης έχει καταφέρει να ανιχνεύει και να μελετάει σε βάθος πολλές δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορoναϊού και συνεπώς να ανιχνεύει τα επικίνδυνα στελέχη όπως τα στελέχη Άλφα, Γάμμα και Δέλτα.

Επιπλέον σε μία κίνηση που δέχτηκε αρκετή κριτική αλλά τελικά αποδείχθηκε σωστή, οι εμβολιαστικές δόσεις δόθηκαν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από αυτά που είχαν προταθεί στις αρχικές μελέτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανοσία που αναπτύχθηκε στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει ποιοτικά καλύτερα χαρακτηριστικά από τις χώρες που ακολούθησαν τα «παραδοσιακά» εμβολιαστικά σχήματα.

Έχουν σταματήσει όλοι οι περιορισμοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 19 Ιουλίου έχουν σταματήσει όλοι οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον κοροναϊό. Η απόφαση αυτή δεν έγινε τυχαία, καθότι οι επιτήρηση της επιδημίας από τον οργανισμό δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία από τις πιο καλά οργανωμένες στον κόσμο.

Κάθε εβδομάδα παράγονται αναφορές που ποσοτικοποιούν την μεταδοτικότητα των διάφορων κυκλοφορούντων στελεχών του κορωνοϊού Τα βλέμματα των επιδημιολόγων είναι λοιπόν στραμμένα στην εξέλιξη της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καθότι φαίνεται ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία ισορροπία ελέγχου της επιδημίας μέσω ικανοποιητικών επιπέδων εμβολιασμού.

Η επιδημία, λοιπόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο από την «ημέρα ελευθερίας» δείχνει μία σταθερότητα με διακυμάνσεις, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει σημαντική μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων. Αυτές είναι πρώιμες ενδείξεις ότι στην πρώτη χειμερινή περίοδο και απουσία περιορισμών σε μία χώρα με ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να ελεγχθεί ικανοποιητικά.

Αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες για να εξάγουμε τα τελικά συμπεράσματα με ασφάλεια. Μέχρι τότε οι επιδημιολόγοι θα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία που συλλέγονται με προσοχή και γίνονται δημόσια διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

inSports

Τα backstage από την φωτογράφιση της Εθνικής με… σουτέρ Σπανούλη (vid)

Η ΕΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της φωτογράφισης της Εθνικής με όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024