Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο κενό η «προοδευτική κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Στο κενό η «προοδευτική κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς αποδέκτες έχουν μείνει τα προσκλητήρια Τσίπρα που βλέπει Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να του γυρίζουν την πλάτη

Η προοδευτική κυβέρνηση δεν έχει πια μόνον ένα μνηστήρα. Μέχρι και τις νεότερες διεργασίες του Κινήματος Αλλαγής, ο μνηστήρας αυτός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Το νέο στρατήγημα μορφοποιήθηκε με τελικό τρόπο από το καλοκαίρι στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ήταν προοδευτική διακυβέρνηση έστω προβάδισμα μιας ψήφου από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Σε αυτό, μάλιστα, συμφώνησαν και οι πιο αντιπολιτευόμενες πτέρυγες εντός ΣΥΡΙΖΑ έστω και με όρους διαφοροποίησης για το είδος της προγραμματικής σύγκλισης.

Προφανώς το προσκλητήριο της Κουμουνδούρου για προοδευτική διακυβέρνηση αφορούσε ως τώρα από το ΜέΡΑ25 και το Κίνημα Αλλαγής μέχρι και το ΚΚΕ, αλλά και τους Οικολόγους – Πράσινους.

Μέχρι τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής όλα αυτά. Γιατί αμέσως μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά τα δεδομένα άλλαξαν.

Και εδώ δεν είναι μόνον η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου που έθεσε εκ νέου την προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι πως αίφνης ο όρος και το στρατήγημα είχε πλέον έναν νέο συνδιαμορφωτή και μάλιστα επίσης πρώην πρωθυπουργό.

Ο τελευταίος μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει σε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι «ένα κόμμα συντηρητικό με δεξιές, πελατειακές αντιλήψεις, χωρίς όραμα, που έκανε παρεμβάσεις στους θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη ή τα μέσα ενημέρωσης».

Ενισχύοντας έτσι μια ανάγνωση που θέλει τη δική του υποψηφιότητα ως μια αρνητική εξέλιξη για την Κουμουνδούρου και παρά την απέναντι άποψη στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το όλο σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης αποκτά ρεαλιστικό έδαφος πιο ζεστά τώρα μετά τις νέες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Παρότι και άλλοι υποψήφιοι στο ΚΙΝΑΛ αποστασιοποιούνται από μια τέτοια πιθανότητα σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ (Παύλος Χρηστίδης) και παγίως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ΜέΡΑ25: Ομως και όμοροι χώροι που υποτίθεται θα απευθυνόταν εκ της Κουμουνδούρου για το νέο σχέδιο, φαίνεται να μην «υποκύπτουν». «Τι σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση, ένα ερώτημα το οποίο θα τίθεται όλο και πιο πιεστικά; Για τα μνημονιακά κόμματα όπως το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ, προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει αναδιανομή εισοδήματος και λιγότερος αυταρχισμός εντός του πλαισίου της χρεοδουλοπαροικίας. Προοδευτική κυβέρνηση για το ΜέΡΑ25 όμως σημαίνει εγγυημένη ρήξη με τις συστημικές διαδικασίες που αναπαράγουν τη «χρεοδουλοπαροικία» – όχι μια προσβλητική για την πλειοψηφία αναδιανομή εισοδήματος εντός του πλαισίου της, ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόσφατη ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αποκλείοντας σε αυτή τη φάση συμπράξεις με άξονα τον όρο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να είδαμε τακτικές συμπορεύσεις δυνάμεων (π.χ. πέρσι για την απαγόρευση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου) ή πιο πρόσφατα για την εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις, όμως στρατηγικά δύσκολα θα βλέπαμε συμπράξεις ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25 ή ΚΙΝΑΛ λόγω πολλών παραγόντων και βασικά όπως λένε οι πολιτικοί αντίπαλοι της Κουμουνδούρου «λόγω των κυβερνητικών της ημερών».

Το ΚΚΕ: Από την άλλη, την προοδευτική κυβέρνηση δεν τη θέτει ούτε καν ως συζήτηση το ΚΚΕ που συνεχίζει τον δικό του διμέτωπο κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί πως απλώς εναλλάσσονται οι τιμονιέρηδες της ίδιας πολιτικής. Εξάλλου το ΚΚΕ παλεύει για μια δική του κοινωνική συμμαχία που δεν έχει καμία σχέση με τα «αριστερά μέτωπα» και βεβαίως σε κάθε ευκαιρία κάνει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για επιλογές του όπως η ευρωπροσήλωση, το δέσιμο με το ΝΑΤΟ και άλλα. Πάντως ο όρος προοδευτική κυβέρνηση αποκτά νέα χαρακτηριστικά στο πολιτικό σκηνικό και σίγουρα θα πυροδοτήσει και αναδιαμόρφωση των άμεσων τακτικών της Κουμουνδούρου.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024