Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με την Ανατολή ή με τη Δύση;

Με την Ανατολή ή με τη Δύση;

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τη χώρα στον δυτικό τρόπο χειρισμού της πανδημίας.

Ηπεριοχή του πλανήτη με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων, είναι η μόνη σε όλο τον κόσμο που αναφέρει αύξηση των νέων κρουσμάτων. Εχει εμβόλιο, αλλά όχι επαρκώς διαθέσιμους πολίτες για… τρύπημα. Η περιοχή είναι η Ευρώπη και η παραδοχή ήρθε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα. Στην ίδια περιοχή παρατηρείται το φαινόμενο, να αυξάνουν το ίδιο τα κρούσματα τόσο στο δυτικό της κομμάτι που οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί όσο και στο ανατολικό της, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρά. Η μεγάλη ωστόσο διαφορά είναι ότι στην Ανατολική Ευρώπη οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους ή υποχρεούνται σε νοσηλεία είναι πολλαπλάσιοι των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Την περασμένη Πέμπτη η Λετονία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία επέστρεψε η καραντίνα. Μόνο το 56% των πολιτών της έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που οι εμβολιασμοί βρίσκονται κοντά στο 30% του πληθυσμού, επιβλήθηκε ήδη απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και τα lockdowns έρχονται. Στη Δυτική Ευρώπη αντίθετα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι μικρές για την ώρα νοσηλείες, δεν εγείρουν θέμα νέας καραντίνας. Ούτε καν νέων μέτρων.

Στη μέση, διχασμένη, μεταξύ ανατολής και δύσης βρίσκεται μια χώρα, η Ελλάδα, μονίμως «πατάει με ένα πόδι» σε κάθε πλευρά. Από τη μια τα ποσοστά εμβολιασμού της χώρας είναι πάνω από 60%. Πάνω δηλαδή από τα αντίστοιχα της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά υπολείπονται σημαντικά των δυτικών. Από την άλλη τα κρούσματα αυξάνουν, μαζί όμως και οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Με ποσοστά κοντά σε αυτά των χωρών που βρίσκονται στα ανατολικά της. Το μόνιμο πρόβλημα από της ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους επανέρχεται μετ’ επιτάσεως. Ανήκουμε τελικά στην Ανατολή ή στη Δύση; Η απάντηση που θα δώσουμε αυτή τη φορά, επηρεάζει όχι μόνο την επιδημιολογική αλλά και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μπορεί να αντέξει η χώρα έναν δεύτερο χειμώνα με την οικονομία της κλειστή; Αν αυτό συμβεί πού θα βρισκόμαστε μετά το τέλος και αυτής της κατάστασης; Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι «η Ελλάδα ανήκει εις την Δύση» και σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της πανδημίας. Ακολούθησε από την αρχή ό,τι έκαναν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Εκλεισε όταν έκλεισαν. Ανοιξε όταν άνοιξαν και πλέον είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ανοικτή την οικονομία της, γνωρίζοντας ότι δεν θα αντέξει νέα περιπέτεια. Το λάθος της ήταν ένα. Φοβήθηκε το κύμα αντίδρασης που θα προκαλούνταν αν ο εμβολιασμός γίνονταν υποχρεωτικός και δεν αύξησε την πίεση στους σκεπτικούς στον εμβολιασμό, τη στιγμή που έπρεπε. Οπως έκανε η Ιταλία στο τέλος του καλοκαιριού. Και τώρα το πληρώνει.

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τη χώρα στον δυτικό τρόπο χειρισμού της πανδημίας. Επειγόντως πρέπει να εφαρμόσει κάθε μέτρο, κάθε καλή πρακτική που έπιασε σε αυτές τις χώρες. Στην ανάγκη πρέπει να ξαναδεί το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ακόμα πιο πολλούς χώρους. Σε ακόμα πιο πολλούς ανθρώπους. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να πτοηθεί από τίποτα. Ούτε από τους αντιεμβολιαστές, ούτε από τους δήθεν καλούς επαγγελματίες που κάνουν τα στραβά μάτια στα μέτρα. Είναι άλλωστε από τις σπάνιες φορές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που μια τόσο μεγάλη πλειονότητα, αυτή των εμβολιασμένων συμπολιτών μας έχουν συμφωνήσει σε ένα πράγμα. Μην πάει χαμένο…

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024