Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP26 -  Μακάβρια προειδοποίηση από Γκουτέρες: «Σκάβουμε τους τάφους μας

COP26 – Μακάβρια προειδοποίηση από Γκουτέρες: «Σκάβουμε τους τάφους μας

Δεν πρέπει να έχει υπάρξει στο παρελθόν χειρότερη έναρξη Συνόδου Κορυφής σε ότι αφορά στο μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην έναρξη της COP26 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι «σκάβουμε τους λάκκους μας» μέσω της κλιματικής αλλαγής.

Σε μία μακάβρια προειδοποίηση προχώρησε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έναρξη της COP26, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι «σκάβουμε τους λάκκους μας» μέσω της κλιματικής αλλαγής και της «βάναυσης στάσης μας στη βιοποικιλότητα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι ήδη «ηχούν οι σειρήνες» και «ο πλανήτης μας κάτι μας λέει», ενώ  προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε επίσης «το έλλειμμα αξιοπιστίας και το πλεόνασμα σύγχυσης» που υπάρχει σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τους μηδενικούς στόχους, οι οποίοι είχαν «διαφορετικές έννοιες και διαφορετικές μετρήσεις».

Διαβάστε επίσης: COP26 – Συστάσεις από ΗΠΑ σε Κίνα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου για το κλίμα – Στη Σκωτία ο Μπάιντεν

«Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση σαν τουαλέτα»

«Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα ωθεί την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού. Αντιμετωπίζουμε μια σκληρή επιλογή: είτε θα το σταματήσουμε – είτε θα μας σταματήσει», είπε ο Γκουτέρες.

«Ήρθε η ώρα να πούμε «αρκετά». Πρέπει να σταματήσουμε να «σκοτώνουμε» τον εαυτό μας με τον άνθρακα. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση σαν τουαλέτα. Αρκετά με τις καύσεις, τις γεωτρήσεις και τις εξορύξεις. Σκάβουμε τους τάφους μας με αυτό τον τρόπο» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Επίσης ανέφερε ότι ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πρέπει να διατηρηθεί «ζωντανός» και ζήτησε αποφασιστική δράση για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων κατά 45% έως το 2030.

«Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν πολύ πάνω από τους 2°C. Έτσι, καθώς ξεκινάμε αυτό το πολυαναμενόμενο συνέδριο για το κλίμα, εξακολουθούμε να οδεύουμε προς την κλιματική καταστροφή», είπε. «Οι νέοι το ξέρουν. Κάθε χώρα το βλέπει. Τα μικρά αναπτυσσόμενα κράτη — και άλλα ευάλωτα — το ζουν ήδη. Για αυτούς, η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Η αποτυχία είναι θανατική ποινή».

Τα εύσημα στους νέους του πλαντήτη

Ο Γκουτέρες συνέχισε λέγοντας πως, πρόσφατες ανακοινώσεις δράσεων για το κλίμα «μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να αλλάξουμε τα πράγματα». «Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επαίνεσε τον «ασταμάτητο στρατό δράσης για το κλίμα», που καθοδηγείται από τη νεολαία και απαιτεί δράση. «Σας διαβεβαιώνω πως δεν θα πάνε πουθενά αν δεν τα καταφέρουν», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωμα με την οποία οι τρέχουσες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν μαθηματικά τον πλανήτη σε μέση άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7°C αυτόν τον αιώνα.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024