Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φονική καταδίωξη στο Πέραμα - Στον εισαγγελέα οι 7 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία

Φονική καταδίωξη στο Πέραμα – Στον εισαγγελέα οι 7 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία

Οι αστυνομικοί συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου. Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και ενας αξιωματικό (υπαστυνόμος).

Στην εισαγγελία Πειραιά αναμένεται να οδηγηθούν αργά το απόγευμα οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο για την φονική καταδίωξη στο Πέραμα τα ξημερώματα του σαββάτου, που άφησε πίσω της έναν 20χρονο νεκρό και ένα συνομήλικό του τραυματία. Ο «φυγάς» που ακόμη αναζητειται από τις αρχές αφού βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο είναι 15 ετών.

Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και ενας αξιωματικό (υπαστυνόμος). Όλοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Σημεώνεται ότι η διαδικασία που ακολουθείται για τους αστυνομικούς είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ωστόσο, η υπόθεση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όχι μόνο γιατί ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή με την Αστυνομία, -γεγονός πολύ σοβαρό που δεν περιποιεί τιμή σε καμία κοινωνία-  αλλά και γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρχε λόγος οι Αστυνομικοί να προχωρήσουν σε αυτή την πράξη.

Ήδη, -και αυτό είναι θετικό- λίγη ώρα μόνο μετά το συμβάν υπήρξαν οι πρώτες πληροφορίες –τις οποιες άμεσα μετέδωσε το in.gr– ότι γεννώνται ερωτήματα για τις ενέργειες των αστυνομικών, καθώς, όπως προέκυψε από τα πρώτα δεδομένα, οι επιβάτες του ΙΧ που επιχείρησαν να εμβολίσουν και να χτυπήσουν τους τέσσερις μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ (σ.σ επέβαιναν σε δύο δίτροχα) δεν είχαν όπλα.

Οι αστυνομικοί τούς πυροβόλησαν χωρίς να έχουν δεχθεί πυρ και μόνο λόγω των επικίνδυνων ελιγμών τους και της προσπάθειας να τους χτυπήσουν με το όχημα τους.

Διαβάστε: Πέραμα – Ερωτήματα για τις ενέργειες των αστυνομικών – Χτύπησαν άοπλους

Η εντολή από τον ασύρματο που… αγνοήθηκε

Επιβαρυντικό για τους αστυνομικούς είναι και το νέο στοιχείο που φέρνει το φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» και αφορά την εντολή που φέρεται να πήραν από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για αμέση διακοπή της καταδίωξης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στην Καθημερινή «το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο. Στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος.»

» Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μην συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.»

» Αυτήκοοι μάρτυρες μετέφεραν στην «Κ» ότι ο εκφωνητής έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα.»

Ωστόσο όπως επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ, παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχισαν την καταδίωξη, φτάνοντας να ενημερώσουν «μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.»

Κατόπιν αυτού, συνεχίζει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, «το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έστειλε δυνάμεις στο σημείο, ενώ για την εξέλιξη του περιστατικού ενημερώθηκε η ηγεσία της υπηρεσίας.»

Το θέμα απασχολεί έντονα το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., όπως φάνηκε και από την άμεση αντίδραση που υπήρξε για τις ενέργειες των αστυνομικών, λίγη μόνο ώρα μετά το συμβάν.

Πάνω από ένα τραύμα

Κομβικό στοιχείο στην έρευνα είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει κατά του δράστη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί.

Από την πρώτη εικόνα, προκύπτει ότι ο 20χρονος που έπεσε νεκρός είχε περισσότερα από ένα τραύμα από σφαίρες στο σώμα του.

Βεβαίως, σαφέστερο συμπέρασμα για τον αριθμό των τραυμάτων και τα αίτια θανάτου του 20χρονου θα προκύψει από τη νεκροτομή που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Βίντεο – ντοκουμέντο

Στο αποκαλυπτικό βίντεο του MEGA ακούγονται οι ήχοι από τα πυρά των αστυνομικών κατά του οδηγού αυτοκινήτου, ο οποίος αγνόησε σήμα τους και δεν σταμάτησε σε έλεγχο.

Παράλληλα, κόσμος τρέχει στους δρόμους για να καλυφθεί από τα πυρά.

Μηχανές των ΔΙ.ΑΣ κάτω από τις ρόδες

Σοκ παντως προκαλεί και η εικόνα με τις μηχανές των αστυνομικών κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου, αλλη μια απόδειξη ότι κάτι δεν έγινε σωστά δεδομένου ότι τέθηκαν σε κίνδυνο και αστυνομικοί και απλοί πολίτες.

Ο εμβολισμός των μηχανών της ΔΙΑΣ φαίνεται σε φωτογραφίες ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

«Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Τα πρώτα λεπτά μετά την καταδίωξη όπου φαίνεται να έχουν τραυματιστεί οι αστυνομικοί δείχνει βίντεο που φιλοξενεί η Καθημερινή.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024