Απέτυχε να θέσει φορτίο σε τροχιά ο νέος πύραυλος της Νότιας Κορέας
Ο πύραυλος Nuri είναι ο πρώτος που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία.
Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής εκτόξευσης του πρώτου νοτιοκορεατικού πυραύλου που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία.
Ο πύραυλος Nuri, σχεδιασμένος να μεταφέρει φορτία 1,5 τόνου σε χαμηλή γήινη τροχιά, εκτοξεύτηκε με επιτυχία το πρωί της Πέμπτης από το παράκτιο Διαστημικό Κέντρο του Νάρο. Δεν κατάφερε όμως να θέσει σε τροχιά το ομοίωμα ενός δορυφόρου.
«Δυστυχώς δεν πετύχαμε πλήρως τον στόχο μας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την εκτόξευση.
«Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μπορούμε να τον εκτοξεύουμε ακριβώς στην προκαθορισμένη πορεία. Η Διαστημική Εποχή της Κορέας πλησιάζει» είπε.

Από την επιχείρηση μεταφοράς του πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης (Reuters)
Στολισμένος με τη νοτιοκορεατική σημαία, ο Nuri είναι το όχημα με το οποίο η Σεούλ σχεδιάζει να εκτοξεύει στο μέλλον κατασκοπευτικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ή ακόμα και μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.
Ο πύραυλος, του οποίου η ανάπτυξη κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το BBC, έχει ύψος 47,2 μέτρων, χωρίζεται σε τρία στάδια και χρησιμοποιεί έξι κινητήρες υγρών καυσίμων.
Επέτρεψε στη Νότια Κορέα να γίνει η έβδομη χώρα του κόσμου που εκτοξεύει πύραυλο δικής της τεχνολογίας -μέχρι σήμερα η χώρα χρησιμοποιούσε πυραύλους ρωσικής τεχνολογίας.
Αν και Σεούλ διαβεβαιώνει ότι ο Nuri θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διαστημικές εφαρμογές, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής χρήσης, δεδομένου ότι οι διαστημικοί και οι βαλλιστικοί πύραυλοι βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία.
- Η δύσκολη εξίσωση με τους ξένους διαιτητές των πλέι οφ τίτλου
- Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης – Νεκρός ο πρώην σύντροφός της – Τι λέει ο γιος της αγνοούμενης
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού τους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 12 η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Συναγερμός στο Μαξίμου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442