Ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε λάθος και καλώς δέχεται κριτική. Ομως, ακόμη κι αυτό συμβαίνει γιατί η ελληνική κοινωνία είναι ανώριμη να αντιμετωπίσει το #metoo με τον τρόπο που πρέπει

Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ένας σπουδαίος αθλητής. Ολυμπιονίκης, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, πέντε φορές στην κορυφή της Ευρώπης.

Είναι μύθος στο άθλημά του, και ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας. Ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε παντού χάρη στον Πετρούνια, τα χρώματα της σημαίας μας κυμάτισαν σε όλο τον κόσμο χάρη στα αθλητικά του επιτεύγματα.

Είναι ταυτόχρονα κι ένας σεμνός άνθρωπος, καλός οικογενειάρχης, έξυπνο παιδί, χαρούμενο, ένα ίνδαλμα για τη νεολαία.

Κανείς δεν αμφισβητεί την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό και την πατρίδα γενικότερα. Ακόμη κι αν κάνει «στραβοτιμονιές» στη ζωή του, δεν πρέπει να τον καταδικάζουμε, ούτε να ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή κλάψαμε με τις ηρωϊκές του προσπάθειες στους κρίκους.

Όπως όλοι μας, έτσι και ο Πετρούνιας, είναι άνθρωπος. Και κάνει λάθη. Το ίδιο έκανε και με τις αναφορές του για το ελληνικό #metoo. Ηταν ένα λάθος καταδικαστέο το οποίο στη συνέχεια προσπάθησε να διορθώσει με μια διευκρινιστική δήλωση.

Όμως, ο Λευτέρης Πετρούνιας και κάθε αθλητής ή άλλος που βρίσκεται στην κορυφή, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας, είναι υποχρεωμένος να είναι προσεκτικός.

Εχει ιερή υποχρέωση να προσέχει τι λέει, κι αυτός και ο Τσιτσιπάς, και η Σάκκαρη και ο κάθε ένας προβεβλημένος Ελληνας που τα λόγια του περνούν στο σπίτι του καθενός.

Ειδικά όταν μιλάμε για βιασμούς γυναικών, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, για εκβιασμούς, για bullying κι εκμετάλλευση της εξουσίας κάποιων προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ερωτικές τους ορέξεις.

Η Σοφία Μπεκατώρου, την οποία πρέπει όλοι να ευγνωμονούμε γιατί άνοιξε τα μάτια μας και νέους δρόμους στο κίνημα του #metoo, ήταν ξεκάθαρη. Και δεν χωράνε παρερμηνείες από κανέναν. Ούτε από τον Πετρούνια.

Ολοι ξέρουν

Οποιος έχει έστω ελάχιστη γνώση των αθλητικών πεπραγμένων καταλαβαίνει ότι είναι ψέμα να υποστηρίζει κάποιος πως δεν υπάρχουν φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο.

Αλλωστε, είναι τόσο σοβαρές οι καταγγελίες, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, για όσα έχουν γίνει σε βάρος γυναικών – αθλητριών που δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο.

Όμως, το πρόβλημα και η παγίδα στην οποία έπεσε και ο Πετρούνιας (κι ας πρόσεχε) είναι ότι ακόμη κι έπειτα από όσα έχουν καταγγελθεί ότι συνέβησαν, η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει ώριμη να τα δεχθεί.

Οσο δηλαδή υπάρχουν «ναι μεν, αλλά», ή «τα ήθελε και τα ’παθε» ή «γιατί τώρα η καταγγελία», τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν ανόητες ή απλά λανθασμένες δηλώσεις.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε θέματα αξιοπρέπειας του ανθρώπου και δη της γυναίκας. Ούτε αστερίσκοι, ούτε αναλύσεις, ούτε κροκοδείλια δάκρυα.

Οποιαδήποτε παρεκτροπή πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται παραδειγματικά.

Και αυτό το λέω για όλους και για όλες. Και για εκείνους που εκμεταλλεύονται την εξουσία τους, τη δύναμή τους ή την «θεοποίησή» τους από μερίδα του πληθυσμού, και εκείνες κι εκείνους που επιχειρούν να προσποριστούν επαγγελματικά ή άλλα οφέλη κάνοντας ενέργειες που οδηγούν στον εξευτελισμό της ζωής τους.

Ο Πετρούνιας, λοιπόν, μπορεί να «καθηλώθηκε» για λίγες ώρες, μπορεί να είπε έστω δειλά ένα mea culpa, μπορεί να βουτάει πλέον δέκα φορές τη γλώσσα στο μυαλό προτού μιλήσει, όμως, πάντα θα έχουμε τέτοιες περιπτώσεις.

Και θα τις έχουμε γιατί η κοινωνία που ζούμε ακόμη δεν είναι ώριμη να δικαιώσει τα θύματα και να τιμωρήσει τους θύτες.

Ακόμη είναι ανώριμη να χειριστεί το #metoo χωρίς να το κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα και με ροζ απόχρωση.

Ακόμη είναι ανώριμη να ξεχωρίσει το φλερτ από τον βιασμό, το… παράπονο (που λέει και ο Πετρούνιας), από την σοβαρή κι εμπεριστατωμένη καταγγελία.

Ναι, όταν η κοινωνία αποκτήσει εγρήγορση και όταν οι πολίτες αποκτήσουν κοινωνική ενσυναίσθηση, ίσως να μην ξαναδούμε άθλια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Και τότε δεν θα χρειάζεται να αποκαθηλώσουμε τα είδωλά μας, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr