Λένε ότι το έγκλημα βαθίζει πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του και η ανησυχητική αυτή διαπίστωση φαίνεται πως ισχύει περισσότερο όταν μιλάμε για «σοφιστικέ» έγκλημα, όπως είναι το ηλεκτρονικό. Η φαντασία περισσεύει στους κυβερνοαπατεώνες, που εν καιρώ έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου εστιάζουν στην αρπαγή των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων φυσικών καταστημάτων και καταξιωμένων επαγγελματιών για να «ελαφρώσουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους.

Πρόκειται για μια πραγματική μάστιγα που έχει σαρώσει τις δυτικές ψηφιακές κοινωνίες. Στη Γαλλία περίπου 26 εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ πέφτουν κάθε χρόνο πέφτουν θύματα των κυβερνοαπατεώνων – μιλάμε για το ένα τρίτο του γαλλικού πληθυσμού στο σύνολό του, νεογνών και γερόντων συμπεριλαμβανομένων. Σύμφωνα με το France Verif, το γαλλικό «βαρόμετρο της αισχροκέρδειας» θα λέγαμε, η πλαστογραφία ηλεκτρονικών ταυτοτήτων γνωστών αλυσίδων φυσικών καταστημάτων αποτελεί τον Οκτώβριο τη δημοφιλέστερη (για τους χάκερ βεβαίως) και πλέον διαδεδομένη μορφή κυβερνοαπάτης.

«Κερκόπορτες» και «Δούρειοι Ίπποι»

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων στο Διαδίκτυο μετατρέπονται σε «Κερκόπορτες» για να εισβάλουν οι χάκερ στους υπολογιστές των ανυποψίαστων πελατών των καταστημάτων. Είτε για να εισπράξουν εκείνοι αντί για τους μαγαζάτορες το αντίτιμο της πώλησης ενός προϊόντος – που δεν φτάνει βεβαίως ποτέ στα χέρια του καταναλωτή είτε, ακόμα χειρότερο, για να εγκαταστήσουν ένα «Δούρειο Ίππο», ένα κακόβουλο λογισμικό δηλαδή, που επιτρέπει στον κυβερνοαπατεώνα να διαχειρίζεται τους τραπεζικούς λογαριασμούς του χρήστη.

«Ακόμα κι αν οι επίμαχες ιστοσελίδες εξαφανίζονται τάχιστα από προσώπου Διαδικτύου, έχουν το χρόνο που τους χρειάζεται για να προκαλέσουν βαριές οικονομικές ζημιές στα θύματα και να καταφέρουν ταυτόχρονα ένα βαρύ πλήγμα στην υπόληψη και την αξιοπιστία των εμπορικών καταστημάτων και των διάσημων επωνυμιών που μετατράπηκαν εν αγνοία τους σε συνεργούς των απατεώνων», σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της η France Verif.

Από την πλευρά του, ο χρήστης δεν είναι εύκολο να επισημάνει την απειλή για να την αποφύγει. Διότι οι απατεώνες βασίζονται σε δύο πεποιθήσεις που έχουν με την πάροδο του χρόνου αποκρυσταλλώσει οι καταναλωτές: πρώτον στις online κριτικές, τις οποίες οι διαδικτυακοί καταναλωτές εμπιστεύονται σε ποσοστό 75% σύμφωνα με τις μετρήσεις, και δεύτερον στην αρχαιότητα και στην αναγνωρισιμότητα ενός ιστότοπου πώλησης προϊόντων.

Ξεσκαρτάρισμα ανύπαρκτων στοκ

Το Σεπτέμβριο για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της France Verif, προνομιακός στόχος των κυβερνοαπατεώνων έγινε μια από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως (και στη Γαλλία βεβαίως) πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων, η Amazon.fr.

«Η γενική ιδέα της συγκεκριμένης αισχροκέρδειας ήταν να προωθηθούν στην αγορά υποτίθεται απούλητα προϊόντα που διέθετε η Amazon στις αποθήκες της. Στην καλύτερη περίπτωση ο καταναλωτής πλήρωνε και δεν παραλάμβανε ποτέ το προϊόν που αγόρασε. Στην καλύτερη υφίστατο κυβερνοεπίθεση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ποδήλατα, φωτοβολταϊκά και διαμερίσματα

Οι κυβερνοαπατεώνες, έχοντας συχνά υπεξαιρέσει και πλαστογραφήσει την ηλεκτρονική ταυτότητα ενός γνωστού καταστήματος λιανικών πωλήσεων ή ενός διαδικτυακού τόπου ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως είναι η Amazon, ή και ενός διαδικτυακοιύ περιοδικού, προτείνουν την διάθεση ευπώλητων προϊόντων σε συμφέρουσες τιμές, με έκπτωση δηλαδή από 10% έως 20%. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν σε εικονικές πωλήσεις ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση, που είναι πολύ της μόδας εσχάτως.

Μεγάλη προτίμηση δείχνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα και στις πωλήσεις (υποτίθεται) φωτοβολταϊκών πάνελ ή επίσης στην αγορά ακινήτων. Υπεξαιρώντας ηλεκτρονικές ταυτότητες μεσιτών και άλλων μεσαζόντων, διαμεσολαβούν για την ενοικίαση (εποχική, για διακοπές παραδείγματος χάρη ή και μακράς διαρκείας) οικιών και διαμερισμάτων εισπράττοντας προκαταβολές.

Συμβολαιογράφοι-μαϊμούδες

Μια εξίσου προκλητική – και άκρως αποδοτική ως φαίνεται – «ιδέα» των χάκερ είναι η υπεξαίρεση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων συμβολαιογράφων. Αφού αποκτήσουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των πελατών των συμβολαιογράφων, οι απατεώνες στέλνουν πλαστά e-mail σε υποψήφιους αγοραστές ή κληρονόμους ακινήτων, με τα οποία τους δίνουν στοιχεία δικών τους τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ).

Οι κυβερνοαπατεώνες έχοντας «χακάρει» τους υπολογιστές των συμβολαιογράφων γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια των στοιχείων των πελατών τους και των προς μεταβίβαση ακινήτων (διεύθυνση του ακινήτου, τίμημα μεταβίβασης και συμφωνηθείσα αμοιβή του συμβολαιογράφου κλπ). Έτσι οι ανυποψίαστοι πελάτες καταθέτουν μεγάλα ποσά (συχνά 30.000 ή και 50.000 ευρώ) ως προκαταβολές για την αγορά ακινήτων ή για αμοιβές, υποτίθεται, των συμβολαιογράφων.

Πηγή: ot.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr