Την αναστολή των δραστηριοτήτων της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα από την 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να ανακαλέσει τη διαπίστευση οκτώ διπλωματών, που στελέχωναν την αντιπροσωπεία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συνεπεία στοχευμένων βημάτων από πλευράς ΝΑΤΟ, ουσιαστικά δεν υπάρχουν οι δέουσες συνθήκες για στοιχειώδη διπλωματική δραστηριότητα και ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ διακόπτουμε τη λειτουργία της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ, όπως και την εργασία του κεντρικού στρατιωτικού απεσταλμένου, μάλλον από την 1η Νοεμβρίου ή ενδεχομένως να απαιτηθούν ακόμη λίγες ημέρές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ.

«Σήμερα κιόλας ανακοινώσαμε αυτές τις επιλογές, η Διεθνής Γραμματεία του ΝΑΤΟ έχει ήδη ενημερωθεί», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «διακόπτουμε τη δραστηριότητα της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα και η διαπίστευση των συνεργατών της ανακαλείται από την 1η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους».

«Εφόσον προκύψουν κάποιες έκτακτες υποθέσεις στους νατοϊκούς, τότε μπορούν να απευθύνονται για τα ζητήματα αυτά στον πρέσβη μας στο Βέλγιο, ο οποίος καλύπτει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και βασιλείου του Βελγίου», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι το γεγονός πως ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα παριστάνει στο εξής πως «είναι δυνατές οποιεσδήποτε αλλαγές στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ στην αμέσως προσεχή προοπτική», σημειώνοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν έδωσε εξηγήσεις, γιατί αποφάσισε να περιορίσει τα στελέχη της ρωσικής αντιπροσωπείας σε μόνο δέκα.

Προ ημερών, το ΝΑΤΟ απέλασε οκτώ μέλη της ρωσικής αποστολής στη Συμμαχία, κάνοντας λόγο για «αδήλωτους αξιωματικούς της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr