Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δοκίμασε ή όχι πυρηνικό πύραυλο «hypersonic» η Κίνα;

Δοκίμασε ή όχι πυρηνικό πύραυλο «hypersonic» η Κίνα;

Η Κίνα διαψεύδει ρεπορτάζ των Financial Times για όπλο που «κατέλαβε εξαπίνης» τις ΗΠΑ.

Σύγχυση επικρατεί τη Δευτέρα σχετικά με το εάν ο κινεζικός στρατός δοκίμασε νέο πύραυλο «hypersonic», ικανό να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, εν μέσω μιας παγκόσμιας κούρσας για όπλα νέας γενιάς που είναι πρακτικά αδύνατο να καταρριφθούν.

Οι Financial Times ανέφεραν το Σάββατο ότι η Κίνα πραγματοποίησε το καλοκαίρι δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου «hypersonic», ο οποίος τέθηκε σε τροχιά, πέταξε τον γύρο της Γης και έπεσε μερικά χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο.

Η εφημερίδα υποστήριξε μάλιστα πως η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των όπλων hypersonic «κατέλαβε εξαπίνης τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».

Ωστόσο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η δοκιμή δεν αφορούσε όπλο αλλά την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών σκαφών.

«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν διαστημικό όχημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, Τσάο Λιζιάν, σύμφωνα με τον οποίο το ρεπορτάζ των FT ήταν «αναληθές».

Η Κίνα πάντως είχε παρουσιάσει πρόσφατα πύραυλο hypersonic στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, επισημαίνει το BBC.

Τροχιακός βομβαρδισμός

Ο όρος hypersonic αναφέρεται σε οτιδήποτε κινείται με ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου, ή περίπου 6.200 χιλιόμετρα την ώρα.

Το στρατηγικό όπλο που καθόρισε τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι ονομάζονται έτσι επειδή εκτελούν κίνηση βολής: εκτοξεύονται μέχρι το Διάστημα και στη συνέχεια πέφτουν ελεύθερα ακολουθώντας μια καμπύλη.

Το γεωστρατηγικό παιχνίδι δείχνει τώρα να αλλάζει χάρη στους πυραύλους hypersonic, οι οποίοι απελευθερώνουν σε μεγάλο ύψος ένα «όχημα κατολίσθησης, το οποίο χάρη στο αεροδυναμικό του σχήμα μπορεί να οριζόντια σε μικρό ύψος και να ελίσσονται απότομα για να αποφεύγουν εχθρικά ραντάρ και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Με άλλα λόγια, οι εχθρικές δυνάμεις δεν μπορούν να υπολογίσουν τη διαδρομή του πυραύλου για να τον χτυπήσουν, όπως συμβαίνει με τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Η κινεζική δοκιμή φέρεται να αφορά μια παραλλαγή αυτής της τεχνολογίας στην οποία το όχημα κατολίσθησης εισέρχεται σε χαμηλή γήινη τροχιά αντί να πλήξει απευθείας τον στόχο. Η προσέγγιση αυτή ονομάζεται «τροχιακός βομβαρδισμός» και ουσιαστικά εμποδίζει τις εχθρικές δυνάμεις να υπολογίσουν από ποια κατεύθυνση και πότε θα έρθει το χτύπημα.

Η Ρωσία προηγείται σήμερα στη διεθνή κούρσα των όπλων hypersonic. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται από το 2019 οι πύραυλοι Avangard, οι οποίοι μεταφέρουν συμβατική ή πυρηνική γόμωση και φτάνουν σε ταχύτητα τα Mach 27.

Τον Ιούλιο, η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του δεύτερου πυραύλου της σε αυτή την κατηγορία. Ο πύραυλος κρουζ Zircon, ο οποίος σχεδιάστηκες για την εξουδετέρωση πλοίων και αναπτύσσει ταχύτητα επταπλάσια του ήχου (8.643 χλμ/ώρα), έπληξε στόχο στη θάλασσα Μπάρεντς, όπως είχε ανακοινώσει τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πύραυλο hypesonic υποστήριξε ότι δοκίμασε και η Βόρεια Κορέα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές στη Νότια Κορέα θεωρούν ότι η δοκιμή απέτυχε, αναφέρει το Reuters.

Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή πειραματικού όπλου hypersonic από το 2013.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024