Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ για ελληνογαλλική συμφωνία - Η αμυντική προμήθεια είναι δικαίωμα και προνόμιο κάθε εθνικής κυβέρνησης

ΝΑΤΟ για ελληνογαλλική συμφωνία – Η αμυντική προμήθεια είναι δικαίωμα και προνόμιο κάθε εθνικής κυβέρνησης

Αναφορικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία, δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πολλοί σύμμαχοι είναι πολύ ξεκάθαροι, «ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι διαλειτουργικό και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα αμυντικά συστήματα του ΝΑTO»

Στενή συνεργασία συνεχίζουν να έχουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουντζέσκου.

Όσο για τις επιδιώξεις της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη συμφωνία ΑUKUS, να δημιουργήσει μια Ένωση Άμυνας, σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι το ΝΑΤΟ «κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτα από όλα, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τις αμυντικές επενδύσεις, τις επενδύσεις στις δικές μας άμυνες, ανεξάρτητα από το εάν είναι για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ ή για την εθνική άμυνα».

Μάλιστα, εξήρε τις επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δείχνει το δρόμο εκεί, επενδύοντας πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τώρα δέκα σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που δαπανούν 2% στην άμυνα».

Προσέθεσε πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνεχίζουν να εργάζονται πολύ στενά, σημειώνοντας πως «η συνεργασία μας έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τα τελευταία χρόνια αλλά, βέβαια», τόνισε, «το ΝΑΤΟ, ως διατλαντική συμμαχία, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη, να εργάζονται μαζί, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης».

«Καλωσορίζουμε τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, ερωτηθείσα για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, επεσήμανε ότι «είναι εθνικό προνόμιο η απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού. Η αμυντική προμήθεια είναι δικαίωμα και προνόμιο κάθε εθνικής κυβέρνησης. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αυτός ο εξοπλισμός να είναι διαλειτουργικός, να μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιχειρούμε παράλληλα. Καλωσορίζουμε λοιπόν τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι «είναι ευθύνη και δικαίωμα κάθε συμμάχου να αποκτήσει αμυντικό εξοπλισμό», τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ, είναι εάν είναι διαλειτουργικός ή όχι».

Και διευκρίνισε πως, σε αυτή την περίπτωση, «ο γενικός γραμματέας (σ.σ. του ΝΑΤΟ) και πολλοί σύμμαχοι είναι πολύ ξεκάθαροι, ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι διαλειτουργικό και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα αμυντικά συστήματα του ΝΑTO».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024