Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ - Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα «πολύ επιθετική»

ΚΚΕ – Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα «πολύ επιθετική»

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως το επιχείρημα ότι μ' αυτόν τον τρόπο «θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας είναι πέρα για πέρα ψεύτικο και παραπλανητικό» και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα, «παζαρεύουν με τη 'σύμμαχο' Τουρκία για την απόσπασή της απ' την ρωσική επιρροή

Για μία «κατ’ όνομα ‘αμυντική’ – αλλά στην πραγματικότητα πολύ επιθετική – συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ», κάνει λόγο το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι συνιστά «έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή».

Άλλωστε, αναφέρει ο Περισσός, η αναφορά του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, «προδιαγράφει πολλά και νέα ‘Αφγανιστάν’ με την ενεργό ελληνική συμμετοχή».

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον, σημειώνει το ΚΚΕ, «ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, προβλέποντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες».

Όπως τονίζει, τα σχέδια αυτά «εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής ‘ΝΑΤΟ 2030′ και της μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό το ρόλο υπηρετεί και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ως σημείου αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, ο Περισσός σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «συνεχίζοντας τον Στρατηγικό Διάλογο και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό».

Και αυτό, όπως αναφέρει, επειδή μετατρέπει τη χώρα «σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο των οξυμμένων ανταγωνισμών που παίρνουν και στρατιωτικό – πολεμικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως το επιχείρημα ότι μ’ αυτόν τον τρόπο «θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας είναι πέρα για πέρα ψεύτικο και παραπλανητικό» και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα, «παζαρεύουν με τη ‘σύμμαχο’ Τουρκία για την απόσπασή της απ’ την ρωσική επιρροή, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη Ν.Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Από αυτή την άποψη και η επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τ. Μπλίνκεν, περί στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σεβασμού του διεθνές δικαίου είναι «στάχτη στα μάτια», τονίζει ο Περισσός, εξηγώντας ότι παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν απ’ τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, «όμως, αυτό όχι μόνο δεν περιόρισε την επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο», όπως αναφέρει, «αλλά αντίθετα συνδέθηκε με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας».

Άλλωστε, προσθέτει το ΚΚΕ, η ιστορία είναι γεμάτη από συμφωνίες και δηλώσεις «που έμειναν στα χαρτιά, στο πλαίσιο της συνεχούς αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών».

Η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως και η αντίστοιχη με τη Γαλλία, υποστηρίζει, «υπηρετεί τελικά το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου και για χάρη των δικών του συμφερόντων, οι ελληνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ρόλο ‘πρωτοπαλίκαρου’ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν τη στρατιωτική συμφωνία».

Το ΚΚΕ καταλήγει πως αποτελεί περισσότερο από ποτέ ανάγκη «να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, για να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

inSports

Η Μπαρτσελόνα αφήνει τον Χεζόνια και πάει για άλλον φόργουορντ (pic)

Μετά το… μπλέξιμο στην υπόθεση Χεζόνια, η Μπαρτσελόνα έχει εστιάσει αλλού για την ενίσχυσή της στα φόργουορντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024