Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτή τη σχολική χρονιά ας μην ξεχάσουμε τα παιδικά εμβόλια

Αυτή τη σχολική χρονιά ας μην ξεχάσουμε τα παιδικά εμβόλια

Έχοντας διανύσει περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή στην «κανονικότητα» η προσοχή όλων των οικογενειών στρέφεται και πάλι στην προστασία των μελών τους από την Covid-19 – ειδικά εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι σίγουρα τα παιδιά μικρής ηλικίας.

Για τους περισσότερους από εμάς, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας ο οποίος σήμανε το τέλος των διακοπών και έφερε την επιστροφή στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Αυτές, ειδικότερα για τους γονείς, αφορούσαν και την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, και για τα παιδιά σήμαινε την επιστροφή στα θρανία και την επανένωση με τους φίλους τους. Έχοντας διανύσει περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή στην «κανονικότητα» η προσοχή όλων των οικογενειών στρέφεται και πάλι στην προστασία των μελών τους από την Covid-19 – ειδικά εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι σίγουρα τα παιδιά μικρής ηλικίας.

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά σίγουρα ήταν και είναι δίπλα και θα μας συνοδεύουν, αλλά το άνοιγμα των σχολείων και των φροντιστηρίων τα καθιστά ακόμα πιο αναγκαία, καθώς τα παιδιά έχουν επανέλθει σε κλειστούς χώρους.

Οι γονείς όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι εκτός από την προστασία των παιδιών από την Covid-19, θα πρέπει να φροντίσουν και για τη θωράκιση της υγείας τους από άλλους κινδύνους, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά δυνητικά μπορεί πλέον να είναι και εντονότεροι.

Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω… εμβολιαστικού κενού

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, αλλά και του φόβου των γονέων ότι η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά τους στον κορωνοϊό.

Όπως μάλιστα είχε επισημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τον Μάρτιο του 2021, η πανδημία «έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων». Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε σταθεί και στο γεγονός πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επανεμφάνισης παλαιότερων και ενδεχομένως ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων, λόγω της καθυστέρησης και κάποιες φορές της απουσίας των εμβολιασμών.

Γι’ αυτό, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους γονείς, τόσο για την προληπτική παρακολούθησης της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών όσο όμως και για τον έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων, αλλά και την άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

Είναι σημαντικό οι γονείς να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ο οποίος επηρεάστηκε μαζί με άλλους κατά της διάρκεια της πανδημίας, και ειδικότερα εφόσον η μηνιγγίτιδα Β είναι η συχνότερη, και έως σήμερα αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.

Γενικά για τη μηνιγγίτιδα Β:

Πρόκειται για μια σπάνια αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλει βρέφη, νήπια, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα, και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή/και θάνατο ακόμη και σε 24 ώρες. Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα, ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και  ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες  διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Σημασία της πρόληψης:

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Μιχαλόπουλος Χαράλαμπος παιδίατρος
Επιμελητής Α – Β’ Παιδ/κής Κλινικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
MSc Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Κλινική Διατροφή
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024