Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
myHealth App – Η εφαρμογή που μας επιτρέπει να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας

myHealth App – Η εφαρμογή που μας επιτρέπει να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας

Άυλες συνταγές φαρμάκων, παραπεμπτικά εξετάσεων και ιατρικές βεβαιώσεις τακτοποιούνται βολικά στο smartphone μας και γίνονται εύκολα στη διαχείριση

Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από την είσοδο της άυλης συνταγογράφησης στις ζωές μας – και έχουμε ήδη εκτιμήσει την αξία της στο έπακρο. Μέχρι στιγμής, 2,6 εκατ. άτομα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στην υπηρεσία, ενώ μέσα από αυτή έχουν εκδοθεί περισσότερες από 26 εκατ. άυλες συνταγές και πάνω από 10 εκατ. άυλα παραπεμπτικά.

Το ταξίδι προς την ψηφιακοποίηση στον τομέα της υγείας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όμως το επόμενό του βήμα πραγματοποιήθηκε, με τη μορφή του myHealth App που έχει ήδη εγκατασταθεί στις συσκευές περισσότερων από 100.000 πολιτών.

Τι είναι η εφαρμογή myHealth

Το myHealth app μας επιτρέπει να βλέπουμε  και να διαχειριζόμαστε από το κινητό μας τις φαρμακευτικές συνταγές, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί με την «άυλη συνταγογράφηση», εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.  Πλέον, κάθε φορά που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ μας μια νέα συνταγή ή παραπεμπτικό για εξέταση, το myHealth app μας ενημερώνει μέσω push notifications στο κινητό μας, ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνουμε ή έχουμε λάβει στο παρελθόν, αλλά και σε σημειώσεις του γιατρού μας. Ακόμη,  μπορούμε να δούμε άμεσα όλο μας το ιατρικό ιστορικό με τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την 1/1/2012. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να διαχειρίζονται τις άυλες συνταγές και παραπεμπτικά των έμμεσα ασφαλισμένων ανήλικων παιδιών τους.

Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Byte Computer για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.) και αποτελεί το επόμενο βήμα του πολυδιάστατου έργου της ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης.

Στόχος είναι σταδιακά οι λειτουργικότητες του myHealth να εμπλουτίζονται, ώστε η εφαρμογή να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας», μέσω του οποίου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές πληροφορίες που τους αφορούν.

H Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ, κα Νίκη Τσούμα, ανέφερε σχετικά: «(…) Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα-βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Δύναμή μας, οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, καθώς και η στήριξη των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Ευχαριστούμε τους αναδόχους για την ολοκλήρωση του έργου, εντός χρονοδιαγράμματος και με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στους πολίτες αξιόπιστες υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ψηφιακή εμπειρία των συμπολιτών μας στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας».

 

Πώς μπορώ να το εγκαταστήσω στο κινητό μου;

Το myHealth app είναι ήδη διαθέσιμο για Android και iOS κινητές συσκευές – και μπορoύμε να το εγκαταστήσουμε μέσα σε λίγα και απλά βήματα.

  • Πρώτα από όλα, βεβαιωνόμαστε πως έχουμε ολοκληρώσει την εγγραφή μας στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ehealth.gov.gr.
  • Στη συνέχεια, κατεβάζουμε την εφαρμογή στο κινητό και ξεκινάμε την εγγραφή.
  • Την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε, θα χρειαστούμε τους κωδικούς taxisnet και θα ζητηθεί να καταχωρήσουμε τον κωδικό μιας χρήσης (OTP-One Time Password) που θα αποσταλεί στο πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο.
  • Από εκεί και έπειτα, θα μπορούμε να συνδεόμαστε εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας βιομετρικά στοιχεία ή/και τους προσωπικούς κωδικούς μας.

Ανακαλύψτε το myHealth App εδώ.

Το myHealth App υλοποιήθηκε μέσω της Συμφωνίας–Πλαίσιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Η.ΔΙ.ΚΑ και την ένωση ΟΤΕ–BYTE και βασίστηκε σε τεχνολογίες και υπηρεσίες διαθέσιμες στο Oracle Cloud Infrastructure. H εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ένωση, σε συνεργασία με την Oracle Ελλάδος και τις εταιρείες SIGMASOFT και DATAMED.

Άυλη συνταγογράφηση: η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας

Η άυλη συνταγογράφηση άλλαξε καθοριστικά την καθημερινότητα των πολιτών και συνέβαλε στην προστασία των ευπαθών ομάδων, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και οδηγώντας σε εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών. Το έργο έφερε εις πέρας ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Byte Computer για λογαριασμό της Η.ΔΙ.Κ.Α. Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε: «H άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο-σταθμός για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας στη χώρα μας. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο ICT, που χάρη σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό, υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνους-ρεκόρ. Παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις ICT και με όπλο μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας, των πελατών μας και της κοινωνίας, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Το 2012 ο Όμιλος ΟΤΕ ανέλαβε να υλοποιήσει την πρώτη φάση του έργου συνδέοντας τους ιατρούς με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.  Στην αρχή της πανδημίας, στα τέλη Μαρτίου του 2020, έγινε το επόμενο σημαντικό βήμα με τη μετάβαση στην άυλη συνταγογράφηση για πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Έκτοτε, κάθε συνταγή φαρμάκων και παραπεμπτικό ιατρικών εξετάσεων φτάνει μέσα σε δευτερόλεπτα από την έκδοσή του στα κινητά μας, μέσω sms ή/και email, διευκολύνοντας τις επισκέψεις μας στο φαρμακείο και το διαγνωστικό κέντρο. Και φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον ρόλο της άυλης συνταγογράφησης στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του Covid-19, με τους εγγεγραμμένους πολίτες να ενημερώνονται μέσω SMS για την προ-κράτηση του ραντεβού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Η.ΔΙ.ΚΑ, μέχρι σήμερα, έχουν σταλεί περισσότερα από 66 εκατ. αυτοματοποιημένα sms έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών και παραπεμπτικών και 50 εκατ. email.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024