Τεχνητή νοημοσύνη – Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να βάλει φρένο στη βιομετρική αναγνώριση προσώπων
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά απαγόρευση των ιδιωτικών βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπων, της συμπεριφορικής αστυνόμευσης και της βαθμολόγησης των πολιτών
Σε έκθεση που εγκρίθηκε με 377 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 62 αποχές, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο «αλγοριθμικής μεροληψίας» στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και τονίζουν ότι απαιτείται τόσο ανθρώπινη εποπτεία όσο και ισχυρές νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόληψη των διακρίσεων που μπορεί να προκληθούν από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης, ιδίως στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου και της διέλευσης συνόρων.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε από ανθρώπους και ότι τα άτομα που παρακολουθούνται από συστήματα που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νομική προστασία.
Δείτε επίσης:
- Οι βιομετρικές κάμερες πρέπει να απαγορευτούν, λέει ρυθμιστική αρχή της ΕΕ
- Οργανώσεις συλλέγουν υπογραφές κατά της βιομετρικής παρακολούθησης στην ΕΕ
- Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι εργοδότες δεν πρέπει να αξιολογούν τους υπαλλήλους με βιομετρικές μεθόδους
- Μεγάλος Αδελφός: Η «μυστική ατζέντα» της ΕΕ στη βιομετρική παρακολούθηση
Σύμφωνα με το κείμενο, τα συστήματα ταυτοποίησης που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν ήδη αναγνωρίσει εσφαλμένα μειονοτικές εθνοτικές ομάδες, άτομα ΛΟΑΔΜ, ηλικιωμένους και γυναίκες με μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ειδικά σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου και τη δικαιοσύνη. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, οι αλγόριθμοι θα πρέπει να είναι διαφανείς, ανιχνεύσιμοι και επαρκώς τεκμηριωμένοι. Όπου είναι δυνατόν, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα προκειμένου να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.
Αμφιλεγόμενες τεχνολογίες
Για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθολική απαγόρευση της αυτοματοποιημένης αναγνώρισης ατόμων σε δημόσιους χώρους, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούνται μόνο όταν είναι ύποπτοι για κάποιο έγκλημα. Το Κοινοβούλιο ζητά να απαγορευτεί η χρήση ιδιωτικών βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου (όπως το σύστημα «Clearview», το οποίο ήδη χρησιμοποιείται) και η προληπτική αστυνόμευση με βάση συμπεριφορικά δεδομένα.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την απαγόρευση της μαζικής βαθμολόγησης ατόμων, θεωρώντας ότι κάθε μορφή κανονιστικής βαθμολόγησης πολιτών σε μεγάλη κλίμακα από τις δημόσιες αρχές, ιδίως στον τομέα της επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης, οδηγεί σε απώλεια αυτονομίας, θέτει σε κίνδυνο την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων και δεν συνάδει με τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Τέλος, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη χρήση βιομετρικών δεδομένων για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση προσώπων. Για παράδειγμα, οι θύρες συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη αναγνώριση και το σχέδιο iBorderCtrl» (ένα «έξυπνο σύστημα ανίχνευσης ψεύδους» για την είσοδο τουριστών στην ΕΕ) θα πρέπει να καταργηθούν, όπως υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι παροτρύνουν την Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών, εάν χρειαστεί.
Πηγή: ΟΤ.gr
- Μήνυμα Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ παραμένει κορυφαίο εγχείρημα ειρηνικής συνεργασίας και προόδου των λαών
- Ο Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαλένθια με στόχο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ (vids)
- Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Στα Κανάρια μεταβαίνει ο ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius
- KKE για τα 81 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Βαδίζουμε στις αναμετρήσεις τού αύριο πιο έμπειροι
- Η ανάρτηση της συντρόφου του Κέντρικ Ναν: «Οι διαιτητές ξέχασαν να βάλουν την πορτοκαλί εμφάνιση»
- Η αποξένωση και η σύνδεση – Μια ματιά στη σύντομη αλλά σημαντική ζωή του Ίαν Κέρτις των Joy Division
- Το 25% των γυναικών της Γενιάς Ζ θεωρούν ότι δεν μπορούν να έχουν και σχέση και καριέρα
- «Μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ σε έναν καβγά;» – Τι απαντούν οι Αμερικάνοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442